Renners zonder contract als Stybar de dupe van superfusie? 'Heel vreemde situatie' Wielrennen
Wielrennen

Renners zonder contract als Stybar de dupe van superfusie? 'Heel vreemde situatie'

Renners zonder contract als Stybar de dupe van superfusie? 'Heel vreemde situatie'

De kans bestaat dat we Zdenek Stybar (37) volgend jaar niet meer terugzien in het profpeloton. Alles wat zo'n beetje tegen kan zitten zit dit jaar tegen bij de Tsjech van Jayco AlUla, die dat zelf ook maar al te goed beseft. Enigszins murw geslagen stond hij In de Leiderstrui dinsdag te woord bij de Münsterland Giro.

Het jaar van Stybar werd vooral vormgegeven door een operatie aan een vernauwing van zijn bekkenslagader, een euvel dat bij meerdere renners voorkomt gedurende de loopbaan. Hierdoor kon de aanwinst van Jayco AlUla ook zijn mindere voorjaar verklaren, waarin hij niet uit de verf kwam. ''Na onderzoeken werd duidelijk dat het daar aan lag en voor mij was dat dé uitleg waar ik naar op zoek was. Het liet zien waarom ik al drie jaar minder presteer en ik heb toen al snel besloten tot een operatie. Anders was mijn carrière over', zei hij daar destijds over.

Enkele maanden later staat de vlag er niet heel veel beter bij voor de vriendelijke coureur. 'Hoe het met me gaat? Slecht', windt hij er bij onze eerste vraag direct geen doekjes om. De reden? Corona. 'Ik heb een operatie aan mijn slagader gehad, waarna ik vier maanden niet heb kunnen koersen. In die periode heb ik keihard getraind, waarna ik via de Arctic Race of Norway naar de Renewi Tour ben gegaan. Daar heb ik in de laatste twee ritten denk ik al met covid gereden, waar ik echt slecht ben van geweest. Toen heb ik weeral drie weken niet echt kunnen trainen: het was telkens één dag trainen, één dag rust. De conditie is dus gewoon gigantisch slecht', trekt hij zijn conclusies.

Hoop op verbetering is er op korte termijn niet, geeft de realistische Tsjech aan. 'Ik heb dan nog wel Parijs-Chauny gereden en nu dus de Münsterland Giro en de Elfstedenrace, en ik ga volgende week nog naar China. Maar de benen en conditie zijn nu slecht. Het is jammer, maar soms loopt het zo. Dat heb je niet in de hand', aldus Stybar, die nog geen concrete plannen heeft voor zijn crosswinter. 'Als ik terugkom van China, ga ik beslissen wat ik met de crosswinter wil doen. Ik zou het wel graag willen, want het WK is in Tábor. Dat zou een mooi hoofddoel voor mij zijn.’

screenshot 5

Stybar in onzekerheid richting 2024: 'Deze situatie helpt ook niet echt'

Richting 2024 heeft de voormalig winnaar van Strade Bianche en Omloop Het Nieuwsblad nog geen zekerheid, zo geeft hij aan. 'Mijn contract loopt af en het gaat heel moeilijk worden. Deze situatie helpt mij niet echt. Ik zou graag nog een resultaat rijden en dat ga ik ook nog proberen, dus ik blijf vechten. Maar het is lastig.'

Ook de ontstane perikelen bij zijn ex-ploeg Quick-Step helpen daar niet mee. Mochten daar nog renners vrijkomen, dan is dat niet gunstig voor contractzoekende renners als Stybar. 'Natuurlijk is dat een heel vreemde situatie. Voor Quick Step zou het misschien jammer zijn, want wat er door de jaren heen is opgebouwd valt dan wellicht weg. Maar soms kan je zo’n evolutie niet stoppen. Er zal zeker een businessmodel achter zitten, met mensen als Zdenek Bakala daarachter', wijst hij naar zijn landgenoot.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws