Roglic doet met machtige uitbarsting gooi naar eindzege Dauphiné; vluchter Verona wint rit Wielrennen
Wielrennen

Roglic doet met machtige uitbarsting gooi naar eindzege Dauphiné; vluchter Verona wint rit

Roglic doet met machtige uitbarsting gooi naar eindzege Dauphiné; vluchter Verona wint rit

De voorlaatste rit in het Critérium du Dauphiné is een prooi geworden voor vluchter Carlos Verona. Wout van Aert loste op de Col de Croix-de-Fer verloor zijn leiderstrui aan ploeggenoot Primoz Roglic, die in de laatste anderhalve kilometer het laken naar zich toetrok.

Wout van Aert zei het al voor de start: 'We beginnen met de Galibier, dus we gaan hoe dan ook aangevallen worden.' En zo geschiedde, maar de Belg koos met zijn ploeg Jumbo-Visma voor de beste verdediging: de aanval. Zowel Van Aert als Roglic sloop mee in een groep van 29 man, wat de rest van het peloton natuurlijk niet zomaar kon laten gebeuren.

Bollentrui Pierre Rolland was actief als altijd, en dit had uiteindelijk als gevolg dat er net voor de top van de 2642 meter hoge Alpencol een groep van achttien man weg kon rijden. Hierbij jongens als Luis León Sánchez (Bahrain Victorious), Verona (Movistar), Victor Lafay (Cofidis) en zelfs Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), maar geen direct gevaar voor de gele trui van Wout van Aert.

Croix-de-Fer: Jumbo-Visma krijgt hulp van Uno-X en Groupama-FDJ, Van Aert past

Na de top van de Galibier volgde er een lange tussenfase, waarin opvallend genoeg de mannen van Uno-X het tempo in de grote groep in handen namen. Zij geloofden blijkbaar erg in de kansen van hun kopman Tobias Halland Johannessen, of was het een verbondje met het eveneens Noorse Visma, uiteraard sponsor van Van Aert en co. Desalniettemin was het richting de Croix-de-Fer een welkome opsteker voor Tiesj Benoot en co, die zich op die manier konden sparen.

Het eerste slachtoffer van de mogelijke klassementsmannen was Dylan Teuns, die blijkbaar geen beste dag kende. Dit was al door toedoen van Groupama-FDJ, de ploeg die het tempo in het laatste deel van de zware Croix-de-Fer overpakte in dienst van David Gaudu, hun kopman. Door de snelheid van de Fransen lieten zowel Enric Mas als leider Van Aert het peloton lopen.

In de kopgroep bleven Verona, Gregor Mühlberger (Movistar), Lafay (Cofidis), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) en Rolland (B&B) over, maar in het peloton werd er richting de top nog even hard doorgereden door Bahrain Victorious. Jack Haig offerde zich op voor Damiano Caruso, waardoor er nog zo'n twintig man overbleven op de top. Slachtoffers daarvan: Wilco Kelderman, nummer drie Ethan Hayter en nummer twee Mattia Cattaneo.

Roglic doet met machtige uitbarsting gooi naar eindzege Dauphiné; vluchter Verona wint rit
Wout van Aert dacht voorafgaand aan de rit al dat hij zijn trui zou verliezen

Slotklim naar Vaujany: Roglic de overheerser 

Net voor de top bleek van de Croix-de-Fer plaatste Caruso zijn aanval, richting een opwachtende Sánchez. De overige klassementsrenners waren echter bij de pinken. De afdaling bij de klassementsmannen was dus een formaliteit, maar dat was bij de koplopers wel anders; met name Elissonde, inmiddels voorop met Verona, maakte veel gebaren tijdens zijn missie om deze rit te winnen. Deze twee bereikten de laatste beklimming met anderhalve minuut voorgift, maar Verona liet zijn metgezel direct achter.

Groupama-FDJ maakte tempo, maar het was niet direct voor de ritzege. Rasaanvaller Ruben Guerreiro had hier duidelijk moeite mee; hij plaatste een aanval. Dit zorgde ervoor dat de boel een beetje op gang kwam, met een aanval van Jonas Vingegaard en Roglic tot gevolg. Ben O'Connor, Johannessen en Esteban Chaves volgden, David Gaudu had iets meer moeite, maar wist ook nog de aansluiting te maken.

Vingegaard bleef stug doorduwen en kreeg zo iedereen op de rekker. Het bleek de prelude van een uitbarsting van Roglic, die alles en iedereen met een ferme uitbarsting achter zich liet. Vluchter Verona was niet meer te grijpen, maar binnen enkele honderden meters sloeg de Sloveen een mooi gat met de naaste achtervolgers O'Connor en Vingegaard.

Uitslag etappe 7 Critérium du Dauphiné 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws