Roglic en Evenepoel verpulveren de concurrentie in tijdrit Baskenland; Sloveen net iets sneller Wielrennen
Wielrennen

Roglic en Evenepoel verpulveren de concurrentie in tijdrit Baskenland; Sloveen net iets sneller

Roglic en Evenepoel verpulveren de concurrentie in tijdrit Baskenland; Sloveen net iets sneller

Primoz Roglic heeft de openingstijdrit van de Ronde van het Baskenland weten te winnen. De renner van Jumbo-Visma was de beste na een intense strijd tegen de klok en Remco Evenepoel.

De Ronde van het Baskenland staat altijd garant voor spektakel van begin tot einde, zo ook in 2022. De renners moeten namelijk meteen met de billen bloot in een 7,5 kilometer lange tijdrit, met enkele klimmetjes, waaronder één met kasseien en technische stroken erin.

INEOS Grenadiers heerst in eerste uren

Omar Fraile, afkomstig uit het Baskenland, zette namens INEOS Grenadiers de eerste richttijd neer. Hij werd op zijn beurt overklast door Nelson Oliveira (Movistar) en zijn zeer talentvolle ploeggenoot Ben Tulett, die zich met zijn crosskwaliteiten lekker kon uitleven op het technische parcours. Een land- en ploeggenoot van Tulett veegde even later alle tot dan toe gezette tijden van de tabellen: Adam Yates liet bij het tussenpunt al een knaltijd noteren en zette die lijn voort tot op de finish.

De volgende INEOS-renner die de finish naderde was Geraint Thomas, en ook hij denderde in sneltreinvaart door Hondarribia. De man uit Wales was zestienhonderdste van een seconde sneller dan Yates. Aleksandr Vlasov nestelde zich even later net achter de twee INEOS-mannen. Ook Daniel Felipe Martínez bleef in de buurt.

Dé echte specialist Cavagna wist te imponeren met een super goede tijd: de Fransman van Quick Step-Alpha Vinyl dook op dit punchy parcours maar liefs twee seconden onder de tijd van Thomas, tot dan toe de leider.

Evenepoel dendert naar toptijd

Julian Alaphilippe had geen doel gemaakt van deze tijdrit, de Fransman bolde rustig uit nadat hij van fiets moest wisselen. Jonas Vingegaard was even daarna de eerste kopman van Jumbo-Visma die aan de bak mocht. De Deen deed dit naar behoren, hij finishte vier seconden slomer dan Cavagna.

Evenepoel was de volgende die zijn ploegmaat Cavagna in potentie kon bedreigen, hij dook aan het tussenpunt maar liefst 8 (!) seconden onder de tijd van zijn Franse teamgenoot. In de afdaling breidde de jonge Belg zijn voorsprong nog wat uit: hij dook zelfs onder de magische tien minuten. Wat een tijd.

Daarna was het vooral wachten tot de laatste man op het startschavot, Roglic. De Sloveen liet dezelfde tussentijd noteren als Evenepoel, dus het verschil moest in de afdaling gemaakt worden. Aan de finish was Roglic uiteindelijk nog acht seconden sneller dan de Belg.

Uitslag etappe 1 Ronde van het Baskenland 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws