Ronde van Colombia pakt uit met bizarre beklimming: langste (en zwaarste?) col ooit in een UCI-koers Wielrennen
Wielrennen

Ronde van Colombia pakt uit met bizarre beklimming: langste (en zwaarste?) col ooit in een UCI-koers

Ronde van Colombia pakt uit met bizarre beklimming: langste (en zwaarste?) col ooit in een UCI-koers

In WorldTour-land is het - de nationale kampioenschappen daargelaten - weliswaar eventjes rustig, maar dat neemt niet weg dat er op iets minder bekend terrein wel gekoerst wordt. Zo ook in Colombia, waar de Ronde van Colombia in volle gang bezig is. En uitgerekend daar kregen de deelnemers een klim voor de kiezen die waarschijnlijk als zwaarste ooit de boeken in zou gaan...

In de Vuelta a Colombia kregen de dienstdoende coureurs op dinsdag 18 juni een 118 kilometer lange rit tussen Mariquita en Alto del Sifón voorgeschoteld, waarbij laatstgenoemde bestemming een slotklim was. Dat was er dus niet zomaar eentje, daar het de hoogste Colombiaanse berg is die met de fiets beklommen kan worden.

88 kilometer klimmen aan gemiddeld 4,3 procent: de Alto del Sifón is uniek in zijn soort

De top van de Alto del Sifón ligt op 4149 (!) meter boven zeeniveau en kent over liefst 88 (!) kilometer een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3 procent. De circa 4000 hoogtemeters die de etappe rijk was, zaten dus eigenlijk allemaal in die monsterklim 'verstopt'.

De vierde etappe werd uiteindelijk gewonnen door Wilson Pena. De Colombiaan had zowaar nog een sprint in huis en werd zo ook direct de eerste winnaar bovenop de Alto el Sifón. Of de klim vaker gaat terugkeren in de Colombiaanse etappewedstrijd, is voorlopig onbekend...

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws