Stephen Williams klopt Champoussin na zware sprint bergop in Arctic Race of Norway Wielrennen
Wielrennen

Stephen Williams klopt Champoussin na zware sprint bergop in Arctic Race of Norway

Stephen Williams klopt Champoussin na zware sprint bergop in Arctic Race of Norway

Stephen Williams heeft de derde etappe van de Arctic Race of Norway gewonnen. In natte omstandigheden won de Britse klimmer van Israel-Premier Tech de sprint bergop van een uitgedunde groep, nadat zijn ploegmaat Dylan Teuns zich in dienst van hem stelde. Williams nam ook de leiding over in het klassement.

Een heuvelachtige wedstrijd stond deze zaterdag op het programma in de Arctic Race of Norway. Van Hammerfest naar Havøysund, met aankomst boven. In de laatste anderhalve kilometer was het steil, met slechts tweehonderd meter onder de 10% hellingsgraad. Zes renners lieten zich er niet door afschrikken: Paul Double (Human Powered Health), Michel Ries (Arkéa), Vincent Van Hemelen (Team Flanders), Karsten Larsen Feldmann en Anton Stensby (Coop) en Ulrik Tvedt (Noorse selectie) beproefden hun geluk in de ontsnapping.

Israel - Premier Tech (voor Dylan Teuns) en Astana Qazaqstan (voor Chrisitan Scaroni) controleerden het zestal, waardoor de kopgroep niet meer dan vijf minuten voorsprong kreeg. Richting de laatste drie klimmetjes liep het verschil snel terug naar zo'n drie minuten.

Uno-X trekt het peloton in waaiers

De wind deed zich ook gelden. Uno-X zag een mogelijkheid en trok het peloton op veertig kilometer van de finish in waaiers. De 19-jarige Britse leider Hobbs (opleidingsploeg Groupama-FDJ) liet zich alvast niet verrassen. Naast Uno-X waren ook Jayco-AlUla en Israel-Premier Tech goed vertegenwoordigd in het eerste deel van het gescheurde peloton.

Het was volle bak koers en op de Kirkedalen (3,8 km aan 5,2 procent) waagden verschillende renners hun kans in het uitgedunde peloton. Hobbs moest alle zeilen bijzetten om zijn karretje aan te haken. Hoewel hij de Kirkedalen nog wist te overleven, moest hij op het volgende klimmetje wel passen, waarmee hij zijn leiderstrui afstond.

In de natte afdaling van de Kirkedalen maakte Gianmarco Garofoli (Astana-Qazaqstan) een opmerkelijke val. De Italiaan belandde op een recht stuk naast de weg en kwam vervelend in aanraking met wat stenen. Garofoli had duidelijk last en leek geen poging meer te doen om de koers voort te zetten.

Van Hemelen pakt belangrijke bergpunten

Het peloton naderde de kopgroep aan de voet van de voorlaatste klim, de Selvika (1,6 km aan 6,6 procent), tot op twintig seconden. Ondanks de geringe voorsprong was Van Hemelen - als drager van de bergtrui - gebrand om als eerste boven te komen op de heuvel. Hij loste zijn kompanen en pakte de volle buit, waardoor de Belg vrijwel niet meer in te halen is in het nevenklassement.

Van Hemelen zette daarna door en liep knap uit naar een halve minuut, zelfs veertig seconden. Een stunt was met de slotklim, Havøysund (2,1 km aan 10,2 procent), echter wat veel gevraagd. Israel-Premier Tech voerde het tempo op vijf kilometer omhoog en bracht het verschil in functie van puncher Dylan Teuns vlot terug naar twintig seconden.

De voorsprong van Van Hemelen werd gedecimeerd en nog voor de voet van de laatste klim liep het peloton de dappere vluchter in. Israel dunde de groep daarna uit, waarna een ploegmaat van thuisfavoriet Halland Johannessen overnam. Uiteindelijk begon een vrij grote groep aan de laatste kilometer.

Gregaard (Uno-X) trok het op een lint, maar liet het ook snel weer stilvallen. Een echte aanval bleef uit, de groep ging sprinten! Teuns begon de sprint vroeg van kop. De Belg offerde zijn kansen op voor zijn ploegmaat Williams, die de zege nipt voor Clement Champoussin wist te pakken.

Williams pakte ook de leiding in de algemene rangschikking. De klimmer begint zondag met een seconde voorsprong op Astana-renner Christian Scaroni aan de slotrit. De laatste rit kent twee lastige beklimmingen in de finale, met name de Vestfjordellet van 3 kilometer aan 7,7 procent biedt kans om verschil te maken.

Uitslagen etappe 3 Arctic Race of Norway 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws