Sterke Van Aert knalt naar dagzege en eerste leiderstrui in Tour of Britain Wielrennen
Wielrennen

Sterke Van Aert knalt naar dagzege en eerste leiderstrui in Tour of Britain

Sterke Van Aert knalt naar dagzege en eerste leiderstrui in Tour of Britain

Wout van Aert heeft met een indrukwekkende sprint de openingsetappe van de Tour of Britain gewonnen. In een oplopende laatste kilometer was niemand in staat zijn wiel te houden. De Belg is tevens de eerste leider in de rittenkoers.

De Tour of Britain is ieder jaar weer de wedstrijd waarin we voorzichtig kennismaken met enkele Britse wielertalenten, die vaak in groten getale aanwezig zijn in deze race. De koers kan zomaar een opstapje zijn naar iets moois en dat nodigde uit om in de aanval te gaan. Max Walker (Trinity) en Oliver Stockwell (Britse selectie) trokken ten strijde en kregen Jacob Scott (Canyon), Nic Dlamini (Qhubeka) en Joey Rosskopf (Rally) met zich mee.

Koplopers krijgen geen serieuze kans

Veel ruimte kreeg het vijftal niet van het peloton. Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step deden een behoorlijk deel van het kopwerk, waardoor de verschillen niet al te groot konden worden. Op die manier hadden de koplopers op 35 kilometer van de finish al niet eens meer dan een minuut in handen. Toen Dlamini overboord ging en Rosskopf te maken kreeg met een lekke band, werd het duidelijk dat een verrassing vanuit de vlucht er waarschijnlijk niet in zat.

Op het moment dat de kopgroep bijna gegrepen werd, besloot Stockwell er nog een extra versnelling uit te persen. Het was een soort van wanhoopspoging. Amper drie kilometer later werd hij, net als de rest van zijn medevluchters, ingerekend door het peloton. Op die manier konden de ploegen de messen gaan slijpen voor de slotfase van de race.

Val zorgt voor chaos in finale

INEOS Grenadiers zette zich in de laatste tien kilometer van de race op kop. Aan de ene kant om Ethan Hayter in een goede positie te houden, maar anderzijds ook om uit de chaos daarachter te blijven. Dat bleek een goede zet, want enkele renners raakten het asfalt. Onder meer Ben Tulett en George Bennett behoorden tot de slachtoffers.

Verschillende renners raakten door de valpartij op achterstand. Omdat de crash op slechts zes kilometer van het einde gebeurde, werd het voor hen erg moeilijk om nog terug te keren tegen een ontketend peloton dat niet wachtte. Deceuninck-Quick-Step zorgde ervoor dat het tempo geen enkel moment meer zou zakken en dat niemand kon aanvallen. Sterker nog, zelfs opschuiven was met deze snelheid al bijzonder lastig.

Uitgedund peloton gaat sprinten

Een uitgedund peloton mocht uiteindelijk gaan sprinten om de dagzege. In de lastige slotkilometer trok Owain Doull het peloton op sleeptouw. Julian Alaphilippe probeerde het van ver, maar daarmee wist hij Van Aert niet te verrassen. De Belg keek nog even opzij en ging zijn sprint aan. Niemand was uiteindelijk in staat om meer over hem heen te komen. Nils Eekhoff eindigde in zijn spoor tweede, Gonzalo Serrano derde.

Uitslag etappe 1 Tour of Britain 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws