Strijdlust beloond: Gibbons klopt medevluchter Delaplace in Trofeo Calvia Wielrennen
Wielrennen

Strijdlust beloond: Gibbons klopt medevluchter Delaplace in Trofeo Calvia

Strijdlust beloond: Gibbons klopt medevluchter Delaplace in Trofeo Calvia

Ryan Gibbons heeft de Trofeo Calvia gewonnen. De 26-jarige Zuid-Afrikaan van UAE Team Emirates was na een lange vlucht sterker in een sprint-à-deux tegen Anthony Delaplace.

De eerste van vier eendagskoersen op Mallorca begon donderdag met een lekkere klimkoers. In totaal moesten er zes gecategoriseerde klimmetjes worden bedwongen, maar in de praktijk ging het de hele dag op en af. Anton Kuzmin (Gazprom-Rusvelo), Miguel Heidemann (Leopard Pro Cycling) en Jan-Marc Temmen (Dauner D&DQ-Akkon) waren de drie ietwat onbekende vroege vluchters van de dag. Hun voorsprong werd niet groot, want er wilden meer renners mee.

Na wat meer uitvallen vanuit het peloton sloten er uiteindelijk twintig (!) renners aan bij de drie leiders. Onder hen Lluís Mas en Juan Diego Alba van Movistar. Het peloton vond het te gevaarlijk met zo'n grote groep, zodat we na 34 kilometer alles weer bij elkaar hadden. Dmitry Strakhov maakte namens Gazprom-Rusvelo van de hergroepering gebruik om opnieuw weg te springen. Toen hij omkeek en geen steun kreeg, staakte hij echter de poging. Movistar nam vervolgens de controle in het peloton.

Gibbons en Delaplace sterkste vluchters uit kopgroep

Lang duurde dat niet, want het bleef aanvallen geblazen, maar het duurde toch wel even tot we echt een kopgroep hadden. Zeven renners slaagden erin om een dikke minuut weg te rijden. Daarvan bleken er drie het sterkst: Ryan Gibbons (UAE), Garikoitz Bravo (Euskaltel) en Anthony Delaplace (Arkéa). De andere vier werden op de diverse klimmetjes op achterstand gereden, met nog 55 kilometer koers voor de wielen. De voorsprong van het trio richting het peloton: 2.10 minuten.

Richting de finale van de koers leek het peloton toch in het voordeel, maar dat was buiten de leiders gerekend. Gibbons en Delaplace gooiden Bravo overboord en gingen er met z'n tweeën vol voor. Movistar achtervolgde wel, maar op 25 kilometer van de meet had het leidende duo nog altijd 2.25 minuten voorsprong. Met nog vijftien voor de wielen bleek Delaplace toch echt de sterkste. In de heuvelachtig finale - al was het de hele dag klimmen en dalen - nam de Fransman de benen en moest Gibbons passen. De rappe man gaf zich niet helemaal gewonnen en het peloton kwam door op 1.40 minuten.

Uiteindelijk toonde Gibbons veerkracht en kwam hij in de laatste tien kilometer terug van voren. Hij en Delaplace moesten al bijna vallen om de voorsprong nog te verspelen. Dat gebeurde dan ook niet. De twee gingen samen naar de finish en daar volgde een pittig sprintje. Gibbons - de op papier veel sneller is dan Delaplace - maakte zijn favorietenrol waar.

Uitslag Trofeo Calvia 2021

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws