Teamarts Nederlands elftal staat met hersenschudding kampende Van der Hoorn bij: 'De tijd gaat hard...' Wielrennen
Wielrennen

Teamarts Nederlands elftal staat met hersenschudding kampende Van der Hoorn bij: 'De tijd gaat hard...'

Teamarts Nederlands elftal staat met hersenschudding kampende Van der Hoorn bij: 'De tijd gaat hard...'

2 april 2023: dat is de dag waarop we Taco van der Hoorn voor het laatst in wedstrijdverband zagen. De Nederlander van Intermarché-Wanty liep in de Ronde van Vlaanderen bij een zware valpartij een hersenschudding op, die hem ook in de eerste maanden van 2024 langs de kant zal houden. Op de persdag van de Belgische ploeg praatte Performance Manager Aike Visbeek In de Leiderstrui bij.

Een hersenschudding is niet zomaar een blessure, drukt Visbeek ons meermaals op het hart. 'De doktoren geven aan dat het goed zal komen, maar het is nu eenmaal lastig inschatten. Zoiets kun je in enkele maanden opgelost hebben, maar dit keer duurt het gewoon langer. Momenteel is Taco langzaam weer aan het fietsen', zegt Visbeek over Van der Hoorn, die vrijdag wel aanwezig was bij de ploegenpresentatie en ook poseerde in tenue met zijn ploeggenoten. Eerder lag de Nederlander er in 2017 en 2018 ook al eens lange tijd uit met een hersenschudding, maar dit keer lijkt het nog langer aan te houden.

'Hij kan twee, drie dagen achter elkaar fietsen, maar het stukje intensiviteit ontbreekt nog. We hebben de nummer één specialist die hem begeleidt, met Edwin Goedhart. Dat is de man die ook bij de KNVB (Nederlandse voetbalbond, red.) verantwoordelijk is voor de aanpak van hersenschuddingen en daar ook de protocollen schrijft', stelt Visbeek over de man die tevens teamarts is van het Nederlands elftal.

'Of het herstel van een hersenschudding een proces van trial-and-error is? Misschien kun je het wel zo noemen, ja. Na een terugslag weet je dat je wat terug moet schrijven en dat is in het begin misschien wat te ambitieus aangepakt, waardoor we teveel de grenzen hebben opgezocht', aldus het Nederlandse staflid van Intermarché-Wanty.

aike visbeek

Visbeek mist Van der Hoorn, zowel op de fiets als in de bus

'De conclusie is dat we nog een paar maanden nodig gaan hebben', geeft Visbeek te kennen. 'Op dit moment hebben we tot midden maart geen wedstrijden gepland voor Taco, maar aan de andere kant weten we ook dat hij een speciale is. Als hij weer gezond is, kan hij zich in vier of vijf weken weer naar een heel hoog niveau trainen. Maar om nu aan te geven wat realistisch is, vind ik moeilijk, misschien april?', stelt hij zichzelf de vraag. Dan zou Van der Hoorn er één jaar uit hebben gelegen. 'De tijd gaat hard...', dient Visbeek ons van repliek.

Visbeek mist zijn poulain, zowel op als naast de koers. 'Daar moeten we niet moeilijk over doen, het gemis van Taco raakt ons. Qua personele bezetting, want hij is een renner die een rit in de Giro heeft gewonnen, Brussels Cycling Classic op zijn naam heeft, de Omloop van het Houtland en ook ei zo na een Touretappe won. Kuurne-Brussel-Kuurne, Parijs-Roubaix... die wedstrijden reed hij allemaal finale, altijd in de aanval.'

'En Taco is ook een heel belangrijke kerel in de bus. Daar mis je wel een stukje. Afgelopen jaar hebben we met de voorjaarsploeg een hoop tegenslag gehad, en dan mis je op zulke momenten wel een Adrien Petit of Taco; de mannen die de ploeg op moeilijke momenten overeind houden. Als die dan óók nog wegvallen, krijg je het als team moeilijk.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws