Toptalent Zingle toont opnieuw zijn potentie met winst in loodzware Classic Loire Atlantique Wielrennen
Wielrennen

Toptalent Zingle toont opnieuw zijn potentie met winst in loodzware Classic Loire Atlantique

Toptalent Zingle toont opnieuw zijn potentie met winst in loodzware Classic Loire Atlantique

Axel Zingle heeft de Classic Loire Atlantique gewonnen. Op de dag dat de focus op Milaan-Sanremo lag, finishte de Franse eendagskoers op hetzelfde moment. Het Franse talent van Cofidis bewees opnieuw z'n potentie met een knappe spurt van een aanstormend peloton.

Dik 182 kilometer, van La Haye-Fouassière naar La Haye-Fouassière. Elf lokale rondjes, met geen meter vlak, maar ook geen superzware beklimmingen. Het gevecht voor de vlucht van de dag was dan ook groot, want wie mee zat, kon weleens finale rijden. Na één lokale ronde was alle - ondanks meerdere pogingen - nog bijeen, maar in de tweede ronde reden er dan toch wat renners weg.

AG2R en Cofidis brengen kopgroep binnen handbereik

Toon Clynhens (Team Flanders-Baloise), Jack Rootkin-Gray (Saint-Piran), James Fouché (Bolton Equities-Black Spoke), Florian Carpenter (Ecoflo Chronos), Maël Guégan (CIC U Nantes Atlantique) en Axel Narbonne Zuccarelli (Nice Métropole Côte d'Azur) kregen de ruimte van het peloton, met een voorsprong van vier minuten na drie van de elf rondes.

De maximale voorsprong liep tot boven de zes minuten, totdat AG2R Citroën Team het heft in handen nam. De Franse formatie halveerde de voorsprong van de zes leiders, bij het ingaan van de zevende lokale ronde. Ook Cofidis deed een duit in het zakje. Met nog zeventig kilometer voor de wielen ging het opeens heel hard met het verschil en wisten de koplopers dat het niet voor hen ging zijn vandaag.

De definitieve nekslag voor de kopgroep liet desondanks nog even op zich wachten. In het peloton vond men het wat te snel, maar hard ging het wel. Aanvallen vanuit Groupama-FDJ en TotalEnergies sorteerden geen effect, maar openden wel de finale. Het was een komen en gaan van renners, in de kopgroep en in het peloton. Vooraan haakte Carpenter af in de strijd, vanuit het peloton viel Jérémy Cabot aan. Hij maakte knap de oversteek naar voren.

Costiou maakt oversteek niet, peloton sluit aan

In het peloton was het Arkéa-Samsic dat tempo begon te maken, terwijl Cabot in de kopgroep doortrok. Alleen Guégan kon uit de vroege vlucht nog mee met de Fransman, met Rootkin-Gray en Fouché die ook nog kwamen aansluiten. De vier hadden 33 seconden voorsprong op het peloton, dat alleen maar tijd toegaf. Ewen Costiou besloot namens Arkéa alleen te gaan. Hij slaagde niet in die opzet, de vier leiders gingen de laatste twintig kilometer in met veertig seconden.

Dat bleek te weinig om voorop te blijven. Het was AG2R dat de manschappen organiseerde en de boel terug bij elkaar bracht richting de laatste tien kilometer. Knap werk en dus kon het in de slotronde opnieuw beginnen. AG2R stuurde zelf een mannetje in het offensief met Paul Lapeira en hij kreeg Anthony Perez (Cofidis), Lewis Askey (Groupama) en Laurent Pichon (Arkéa) mee. Een winnend kwartet? Ze pakten twintig seconden en hoewel er daarachter nog wel wat werd geprobeerd, gingen de vier samen de slotkilometer in.

Ze hadden dertien seconden, dus geen tijd om te pokeren! Dat gebeurde wel, waardoor het peloton eraan kwam denderen en de vier leiders toch echt moesten beginnen aan hun spurt. Ze waren eraan, ze werden overvleugeld. In het lastige sprintje was het niet één van de koplopers, maar Zingle die vanuit het peloton de zege greep. Laurence Pithie van Groupama werd tweede.

Uitslag Classic Loire Atlantique 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws