UAE speelt met de concurrentie in de Abruzzen: 19-jarige Christen wint rit na rake stoot in slotkilometers Wielrennen
Wielrennen

UAE speelt met de concurrentie in de Abruzzen: 19-jarige Christen wint rit na rake stoot in slotkilometers

UAE speelt met de concurrentie in de Abruzzen: 19-jarige Christen wint rit na rake stoot in slotkilometers

De tweede etappe in de Giro d'Abruzzo is gewonnen door Jan Christen. De 19-jarige Zwitser van UAE Team Emirates was in de lastige slotfase, die volgde na een relatief lange klim, de beste van een klein groepje. Christen neemt ook de leiderstrui over van Enrico Zanoncello.

De Monte Urano en de Forca Caruso maakte de etappe meteen tot een lastige. Deze twee cols lagen meteen in de beginfase. Na deze beklimmingen bleef de koers op een hoogte van meer dan zeshonderd meter, alvorens er in de slotfase een nieuwe tweetrapsraket lag te wachten. De finish in Magliano de Marsi lag dan weer na een afdaling. Een dag voor de vluchters wellicht, of toch voor sprinters met goede klimmersbenen?

Een groep van vier verzorgde de vroege vlucht. TDT-Unibet toonde zich met Abram Stockman. Hij werd vergezeld door drie Italianen: Alessandro Tonelli, Diego Bracalente en Andrea Guerra. Ze pakten een minuut of vier voorsprong op het peloton en dus leek hun poging niet sterk genoeg om tot het einde vol te houden. Langzaam maar zeker slonk de voorgift in de rustige middenfase van de etappe, op de slotklim was het gedaan met de vluchters.

Peloton gaat op de pijnbank door versnelling Christen, UAE toont overmacht in slotfase

Tonelli hield het vooraan het langste vol, maar een paar kilometer voor de top van de slotklim moest ook hij buigen voor de hongerige mannen in het peloton. Daar kregen de sprinters, zoals Max Kanter, het al gauw lastig. Eerder leek het aan de klimmers vandaag. Jan Christen was de eerste die het probeerde, hij kreeg Aleksey Loetsenko mee. Ook Adam Yates en Pavel Sivakov zaten vooraan mee, waardoor UAE Team Emirates een hoop kaarten kon uitspelen. Enkele andere demarrages bleke losse flodders te zijn, maar dunden de groep wel sterk uit.

Na een hoop schermutselingen waren er nog een man of vijftien over. Zij gingen gegroepeerd de afzink in. Kwamen de gelosten nog terug? De piepjonge Christen was onvermoeibaar en ging nog eens aan de boom schudden. Na een tijdje was duidelijk waarom: hij nam Adam Yates mee in zijn kielzog. Het peloton hing op 25 seconden achterstand. Ook oudgedienden Domenico Pozzovivo, George Bennett en Sebastien Reichenbach maakten deel uit van de elitegroep vooraan.

Was Christen al een beetje moe? Zeker niet. De jonge Zwitser probeerde het wéér op acht kilometer van de finish. De rest twijfelde en Sivakov en Yates hoefden niets meer te doen. Zij gaven hun piepjonge ploeggenoot de ruimte. Christen pakte acht seconden en vloog op adrenaline door. In de laatste kilometer had hij nog negentien seconden over en zijn eerste profzege was aanstaande.

Uitslag tweede etappe Giro d'Abruzzo 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws