UCI legt Lefevere boete van 20.000 euro op voor 'kleinerende uitspraken tegenover vrouwen' Wielrennen
Wielrennen

UCI legt Lefevere boete van 20.000 euro op voor 'kleinerende uitspraken tegenover vrouwen'

UCI legt Lefevere boete van 20.000 euro op voor 'kleinerende uitspraken tegenover vrouwen'

De ethische commissie van de internationale wielerbond UCI heeft Patrick Lefevere een boete opgelegd van 20.000 Zwitserse frank voor 'denigrerende opmerkingen over 'vrouwen'. Dat bevestigt de UCI donderdagmiddag via sociale media.

'Naar aanleiding van een rapport over de heer Patrick Lefevere, algemeen manager van het UCI WorldTeam Soudal Quick-Step, voor publieke uitspraken die als denigrerend over vrouwen worden beschouwd, heeft de Ethische Commissie bevestigd dat er in twee gevallen overtredingen zijn begaan van artikel 5 en 6.1 van de Ethische Code', klinkt het.

Lees verder onder het statement.

Lefevere maakte bij verschillende media vrouwonvriendelijke opmerkingen

Lefevere moet van de UCI ook een publieke verklaring afleggen, waarin hij zich excuseert en de ongepastheid aanduidt. Indien hij weigert, moet de 69-jarige Lefevere een boete van 20.000 Zwitserse Frank betalen. Bovendien mag hij zich ook niet meer schuldig maken aan een soortgelijke overtreding van de Ethische Code van de UCI.

Om welke uitspraken het gaat, is hoogst onduidelijk, maar volgens Belgische media zou het gaan om verschillende passages in interviews. Zo kreeg hij bij HLN.be een vraag of hij met een vrouwenploeg wou starten, waarop hij antwoordde met 'Ik ben het OCMW niet, hé'. Over zijn voormalige topsprinter Sam Bennett maakte hij in Het Nieuwsblad dan weer de volgende aanstootgevende opmerking: 'Weggaan bij Bora-Hansgrohe en tegen iedereen zagen dat hij er gepest werd en zo bijna depressief en failliet was, maar veertien maanden later doodleuk retourneren. Het is hetzelfde als dames die na partnergeweld toch nog terugkeren naar huis', zei hij toen. Over de rel van afgelopen maand met Julian Alaphilippe en diens vriendin Marion Rousse zou het dus niet gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws