Update | AD: 'Bonden zetten UCI en UEC onder druk Russische bestuurders te schorsen' Wielrennen
Wielrennen

Update | AD: 'Bonden zetten UCI en UEC onder druk Russische bestuurders te schorsen'

Update | AD: 'Bonden zetten UCI en UEC onder druk Russische bestuurders te schorsen'

(2 maart 2022) De UCI heeft dinsdag flinke sportieve maatregelen genomen tegen Rusland en Belarus. De mondiale wielerbond maakt bekend dat de licenties van alles wat Russisch en Belarussisch is ingetrokken wordt, dus ook die van het procontinentale Gazprom-Rusvelo.

Eerder op dinsdag werd al bekend dat de Australische sportbond geen Russen en Belarussen zal uitnodigen op het WK wielrennen later dit jaar, en dit wordt nogmaals bevestigd door de UCI in een lang statement. De wielerbond is dinsdag bijeen gekomen voor een speciale zitting, waar de ontwikkelingen in Oost-Europa besproken zijn.

'De UCI spreekt nogmaals haar grote bezorgdheid uit over de situatie in Oekraïne en veroordeelt krachtig de agressie van de Russische en Wit-Russische regeringen en hun niet-respect van het Olympische bestand', klinkt het. 'Allereerst heeft de UCI besloten haar steun aan de Oekraïense wielergemeenschap aan te bieden en heeft zij zich ertoe verbonden Oekraïense atleten te verwelkomen in het UCI World Cycling Centre (WCC), het opleidings- en trainingscentrum in Aigle, Zwitserland.'

UCI vraagt om respect voor renners

Alle Russische en Belarussische profploegen zijn hun licenties kwijt, terwijl de nationale teams ook nergens meer welkom zijn. Renners uit die landen kunnen wel nog wedstrijden rijden, weliswaar op individuele titel en niet onder de vlag van hun land. 'De UCI vraagt ​​organisatoren, toeschouwers en deelnemers om Russische en Belarussische renners te respecteren bij races waaraan ze zouden mogen deelnemen.' Renners als Pavel Sivakov en Aleksandr Vlasov mogen dus 'gewoon' wedstrijden blijven rijden, mits ze het Russische vlaggetje naast hun naam niet naar voren laten komen.

Alle maatregelen gelden met onmiddellijke ingang voor zowel Rusland als Belarus en dekken alle categorieën en disciplines. Ze blijven van kracht tot nader order.

Lees hier het gehele statement van de UCI.

KNWU en NOC*NSF gaan stap verder

De KNWU gaat nog een stap verder in de maatregelen tegen Rusland en Wit-Rusland. De Nederlandse wielerbond stelt in een persbericht dat het de maatregelen van het NOC*NSF volgt. Dat betekent dat de KNWU - naast het uitsluiten van Rusland en Wit-Rusland als landen - ook renners uit deze twee landen gaat uitsluiten. 'Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept internationale sportorganisaties op om Russische en Belarussische deelnemers vanaf heden uit te sluiten van deelname aan internationale sportwedstrijden', zo klinkt de uitleg.

De KNWU stelt: 'Als bond zullen we tot nader orde niet deelnemen aan evenementen of wedstrijden in Rusland en Belarus, wij zullen als nationale selectie geen wedstrijden rijden tegen Russische en Belarussische wielrenners en wij zullen hen niet toelaten tot wedstrijden en evenementen die in Nederland georganiseerd worden. Binnen de internationale wielerorganisaties zullen wij deze lijn ook bepleiten.'

Update - 6 maart 2022 (12.45 uur): 'Nationale bonden zetten UCI onder druk'

Verschillende nationale wielerbonden zouden de UCI en UEC onder druk zetten om Russische bestuurders in de wielersport alsnog te schorsen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad, dat een brief naar de twee internationale wielerbonden inzag. De Nederlandse KNWU is een van de afzenders.

De Nederlandse, Belgische, Britse en Scandinavische wielerbonden zouden in hun brief oproepen om Russiche bestuurders alsnog te schorsen, nadat deze groep bij het vorige besluit buiten beschouwing gelaten werd. Volgens de bonden is het 'fundamenteel verkeerd om Russische en Belarussische burgers en atleten te straffen, terwijl bestuursleden die dezelfde landen vertegenwoordigen op hun positie blijven zitten.'

Volgens Thijs Zonneveld, de schrijver van het stuk in het AD, doelen de wielerbonden hiermee op Igor Makarov. De Russische oligarch vertolkt al jaren een belangrijke rol achter de schermen bij de wielerbonden. Zo zou hij onder meer invloed hebben op de verkiezingen van het UCI-presidentschap. De Rus wordt echter niet met naam genoemd in de brief.

3 claps
3 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws