[Update] Bouhanni voor twee maanden geschorst na gevaarlijke sprint Wielrennen
Wielrennen

[Update] Bouhanni voor twee maanden geschorst na gevaarlijke sprint

[Update] Bouhanni voor twee maanden geschorst na gevaarlijke sprint

(28 maart 2021) Jake Stewart heeft op Twitter boos gereageerd op het gedrag van Nacer Bouhanni in de sprint van de Cholet-Pays de la Loire. Daarin duwde de Franse sprinter Stewart tegen de hekken, waardoor hij bijna ten val kwam. De Franse sprinter werd voor die actie gediskwalificeerd.

‘Wat was je aan het denken’, vraagt Stewart zich in zijn Tweet af. ‘Maar je hebt blijkbaar gen hersencellen’, gaat de renner van Groupama-FDJ verder. Volgens Stewart vertelde Bouhanni hem na de finish van dat ‘hij geen respect zou hebben’. De nummer twee van Omloop Het Nieuwsblad vindt dat ironisch. ‘Hier is een educatieve video van hoe geen respect eruit ziet’, verwijst Stewart naar beelden van de slotkilometers, waarin de gevaarlijke actie van Bouhanni duidelijk te zien is.

Bouhanni werd in de sprint – die gewonnen werd door Elia Viviani – aanvankelijk derde. De jury besloot hem later echter te diskwalificeren voor zijn gevaarlijke actie. Het was alvast niet het eerste incident. Zo werd hij onder andere in de EuroEyes Cyclassics Hamburg van 2016 gedeclasseerd na gevaarlijk sprintgedrag.

Update - 29 maart 2021 (12.00 uur): UCI gaat mogelijk over tot straf Bouhanni

De UCI gaat kijken welke straf Nacer Bouhanni zou moeten krijgen voor het incident in de massasprint van de GP Cholet-Pays de la Loire. Daarbij duwde de Fransman Jake Stewart in de hekken.

De internationale wielerbond keurt de actie, waarbij Bouhanni reeds gediskwalificeerd werd, in een officieel statement af. Daarnaast gaat de bond de zaak voorleggen aan de Disciplinaire Commissie om te kijken welke straf hierbij past.

Update II - 29 maart 2021 (14.35 uur): Bouhanni biedt zijn excuses aan: 'Het was mijn fout'

Nacer Bouhanni heeft middels een statement van zijn ploeg Arkéa Samsic zijn fout in de sprint van GP Cholet-Pays de la Loire toegegeven. De Fransman stelt dat hij van zijn lijn afweek, maar dat het niet opzettelijk was: 'Ik wilde profiteren van de wind, die van de rechterkant kwam.'

Bouhanni biedt daarnaast ook zijn excuses aan Jake Stewart aan, die na afloop van de race boos reageerde op de sprinter van Arkéa Samsic. 'Ik wilde naar het wiel van Elia Viviani toe gaan, maar ik geef toe dat het mijn fout was om zijn spoor te kiezen. Toen we met elkaar in contact kwamen, raakte ik uit balans. Ik deed daarbij mijn best om niet te vallen.'

Update III - 12 mei 2021 (19.50 uur): Bouhanni voor twee maanden geschorst na gevaarlijke sprint

De UCI heeft Nacer Bouhanni voor twee maanden geschorst naar aanleiding van zijn gevaarlijke sprint op 28 maart van dit jaar. In de Cholet-Pays de la Loire duwde hij Jake Stewart destijds tegen de hekken, wat een diskwalificatie van de Franse sprinter tot gevolgd had. De UCI legde hem afgelopen week een schorsing van twee maanden voor, die Bouhanni accepteerde. Die gaat met terugwerkende kracht in vanaf 8 april 2021 en eindigt op 7 juni 2021.

Bouhanni maakt in een persbericht van de ploeg duidelijk dat het niet zijn intentie was om Stewart in gevaar te brengen. 'Ik zou mijn excuses aan Jake Stewart nogmaals willen aanbieden. Ik wil hem verzekeren dat ik niet van plan was om hem in gevaar te brengen. Ik heb een fout gemaakt door van mijn lijn te wijken en de consequenties wil ik aanvaarden. Ik ben verheugd om me voor te bereiden op de wedstrijden in juni en daarmee mijn kansen te behouden om aan de Tour de France deel te nemen.'


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws