Update II | Gebutste Primoz Roglic stapt uit de Vuelta, geen breuken Wielrennen
Wielrennen

Update II | Gebutste Primoz Roglic stapt uit de Vuelta, geen breuken

Update II | Gebutste Primoz Roglic stapt uit de Vuelta, geen breuken

(6 september 2022) In de laatste meters voor de meet van de zestiende etappe in de Vuelta kwam Primoz Roglic stevig ten val. Dit gebeurde precies op het moment dat Roglic op het punt stond tijd te winnen op zijn directe concurrenten. De schade zag er bij de vriendelijke Sloveen akelig uit. Dat wordt bevestigd door ploegleider Addy Engels tegenover onder meer Sporza. 'Dat hij gewond is, dat is duidelijk', aldus Engels.

Primoz Roglic liep dan weliswaar een achttal seconden in op Remco Evenepoel, de schade liegt er op het eerste ogenblik niet om. Volgens ploegleider Engels is 'bizar' de juiste omschrijving van wat er zich allemaal afspeelde in de laatste minuten van Vuelta-rit zestien. 'Ons plan was echt om ervoor te gaan. Voor ritwinst, maar ook om tijd terug te pakken in het algemeen klassement', benadrukt Engels.

'Het plan had vooraf een kleine kans van slagen, maar het liep heel goed. Alles liep perfect. Roglic kwam vooraan en kon met een klein groepje naar de finish. Tot alles misliep in de laatste 200 meter', bedroeft de voormalig Rabobank-prof. Zelf heeft Engels niet gezien wat er allemaal gebeurd is. 'We keken op televisie, maar de crash hebben we gemist. We dachten dat Roglic gewoon in die eerste groep zat en plots hoorden we van zijn val', vervolgt hij.

Fred Wright of een kauwgombal?

Waar in eerste instantie vooral verondersteld werd dat een klein tikje van Fred Wright (vierde in de etappe) de oorzaak was van Roglic zijn crash, doet er zich nu ook een tweede mogelijke theorie op. Op Twitter zijn beelden gedeeld van het asfalt net voor de finish. Daar lijkt op 90 meter van de meet een grote uiteen gespleten kauwgombal of een andere (soortgelijke) gesmolten substantie aan het asfalt vast te plakken. Het is dinsdagavond nog wachten op updates vanuit het kamp van Jumbo-Visma over de fysieke gesteldheid van Roglic.

Zorgde een kauwgombal voor de valpartij van Roglic?

Update I - 7 september 2022 (07.55 uur): Besluit of Roglic Vuelta vervolgt komt woensdagochtend

In een update liet Jumbo-Visma dinsdagavond weten dat Primoz Roglic verschillende onderzoeken heeft ondergaan naar zijn fysieke toestand. Over de uitkomsten daarvan meldt de ploeg niets. In de loop van woensdagochtend wordt een besluit gecommuniceerd of Roglic de Vuelta a España zal voortzetten. De Sloveen bezet momenteel de tweede plek in de algemene rangschikking op 1.26 minuut van Remco Evenepoel.

Update II - 7 september 2022 (09.40 uur): Roglic verlaat Vuelta na harde val

De kogel is door de kerk: Primoz Roglic stapt uit de Vuelta a España. De drievoudig winnaar van de rittenkoers kwam in de zestiende etappe in de laatste meters hard ten val en is dermate gehavend dat hij de koers niet kan voortzetten, laat Jumbo-Visma weten in een update.

De opgave van Roglic is des te pijnlijker omdat hij in de zestiende etappe juist tijd aan het terugpakken was op leider Remco Evenepoel, wiens kansen op het winnen van de koers nu een stuk groter zijn geworden. Enric Mas is na het wegvallen van Roglic de nieuwe nummer twee op 2.01 minuten van Evenepoel.

Sander Kleikers - verslaggever van Discovery+ - heeft van ploegleider Addy Engels meer informatie over de fysieke toestand van Roglic verkregen. De Sloveense renner heeft geen breuken én ook geen hersenschudding. Wél heeft Roglic veel last van stevige kneuzingen aan de rechterzijde van zijn lichaam.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws