Van Aert denkt steeds meer aan Girodebuut, beaamt Jumbo-Visma: 'Hij wil zelf graag, maar het moet passen' Wielrennen
Wielrennen

Van Aert denkt steeds meer aan Girodebuut, beaamt Jumbo-Visma: 'Hij wil zelf graag, maar het moet passen'

Van Aert denkt steeds meer aan Girodebuut, beaamt Jumbo-Visma: 'Hij wil zelf graag, maar het moet passen'

De kans dat Wout van Aert snel een keer gaat debuteren in de Giro d'Italia wordt steeds een beetje groter. De Belg van Jumbo-Visma reed sinds 2019 steevast de Tour de France en kwam daardoor nog nooit aan de start van de Giro en de Vuelta a España. Volgens ploegleider Marc Reef zou Van Aert best graag in zijn geliefde Italië een grote ronde rijden, vertelde hij donderdag na de finish van Gran Piemonte aan In de Leiderstrui.

Van Aert besloot dit jaar voor het eerst een Italiaans najaar te rijden, ook vanwege het WK gravel op zondag in Treviso. In de afgelopen jaren kwam het nooit zover. In 2019 viel Van Aert met een ernstige bovenbeenwond uit in de Tour, in 2020 hadden we het bizarre coronaseizoen, in 2021 zat Parijs-Roubaix eenmalig in oktober en in 2022 was de tank na een geweldige Tour en een WK in Australië leeg. De Italiaanse najaarsklassiekers waren om die reden nooit eerder echt in beeld.

Afgelopen week reed Van Aert voor het eerst de Coppa Bernocchi (en won hij) en Gran Piemonte (52e), maar ging het na afloop vooral over andere zaken. In de Leiderstrui trok daarom naar de bus van Jumbo-Visma, want Van Aert in Italië, dat lijkt een uitstekende match. In het voorjaar zagen we hem natuurlijk al meermaals in Strade Bianche (winst in 2020, derde in '18 en '19) en Milaan-Sanremo (winst in 2020, derde in '21 en '23) en hij reed al twee keer de Tirreno-Adriatico en één keer Milaan-Turijn. Eigenlijk ontbreekt er nu nog één serieuze afspraak in Italië: de Giro.

Lees verder onder de foto!

Van Aert denkt steeds meer aan Girodebuut, beaamt Jumbo-Visma: 'Hij wil zelf graag, maar het moet passen'
Wout van Aert in Gran Piemonte, afgelopen donderdag

Van Aert gaf Giro-wens al aan bij Jumbo-Visma

Op de vraag wat er moet gebeuren om Van Aert in de Ronde van Italië te laten starten, volgt er bij Reef eerst een diepe zucht. Daar had hij namelijk nog niet echt over nagedacht. 'Alles is mogelijk, maar dan zal het aan de seizoensplanning liggen en hoe je die voorbereiding dan gaat doen. Hij wil zelf wel graag, maar wanneer dat gaat zijn, dat is de vraag. We gaan na dit seizoen evalueren en dan gaan we ook met de mannen praten over hoe zij het volgend seizoen voor zich zien. En hoe dat past in plannen die wij hebben. Hij zal vast en zeker een keer de Giro rijden, maar welk jaar dat wordt...'

Van Aert zei deze zomer in het magazine Procycling nog dat hij graag eens iets anders doet. 'De Tour blijft de grootste en belangrijkste rittenkoers op deze planeet, met alle respect voor de Giro en de Vuelta. Publicitair, commercieel en sportief blijft uitblinken in de Tour van onbetaalbare waarde. Maar ik zoek altijd naar nieuwe dingen. Dus ooit is de tijd rijp en start ik in de Giro of Vuelta.' Dat beaamt Reef: 'Hij zoekt naar uitdagingen in z'n programma. Zo deed hij de afgelopen jaren de Dauphiné richting de Tour, maar dit keer heeft hij Zwitserland gedaan. Hij zoekt naar een andere aanpak en vernieuwing. Dat past bij hem, maar hoe dat wordt ingevuld, dat gaan we zien.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws