Van den Berg verslaat medevluchters in slotrit Polen, Almeida wint eindklassement Wielrennen
Wielrennen

Van den Berg verslaat medevluchters in slotrit Polen, Almeida wint eindklassement

Van den Berg verslaat medevluchters in slotrit Polen, Almeida wint eindklassement

Julius van den Berg heeft de slotrit van de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Nederlander zat in de kopgroep van de dag, die verrassend stand wist te houden. Hij klopte in de straten van Krakau zijn drie medevluchters in de sprint. De leiderstrui bleef in handen van Joao Almeida

In de slotrit van de Ronde van Polen trok het peloton van Zabrze naar Krakau. Het uitgetekende parcours was bijna volledig vlak, wat voor de renners niet vaak is voorgekomen deze week. Een kopgroep van vijf ontstond vroeg in de dag met daarbij de Nederlander Julius van den Berg (EF Education - Nippo), de Belg Pieter Vanspeybroeck (Intermarché-Wanty-Gobert), Gianni Moscon (INEOS Grenadiers), Alexis Renard (Israel Start-Up Nation) en Matteo Jorgenson (Movistar Team).

Peloton heeft kopgroep onder controle, maar wordt toch verrast

Vanspeybroeck en Van den Berg pakten beiden onderweg nog een tussensprint mee, maar verder gebeurde er weinig in de beginfase. In deze rustige sprintersrit werd er snoeihard gereden, maar veranderde de koerssituatie nauwelijks. De vijf koplopers waren bezig aan een sterke koers, maar voor Vanspeybroeck ging het te hard. Hij loste, waardoor er een kwartet voorin overbleef. Zij hadden met nog tien kilometer te rijden nog altijd ruim veertig seconden voorsprong op het aanstormende peloton.

De sprinters zaten klaar om voor de laatste keer deze week een kunstje uit te halen, maar ze leken zich wat te hebben misrekend op de hardrijders voorin. De hoofdmacht kwam geen seconde dichterbij de kopgroep en met nog vijf kilometer te gaan had het viertal plots een voorsprong van vijftig seconden. Als de kopgroep het tempo hoog zou houden, leek een overwinning ze niet meer te kunnen ontglippen.

Kopgroep gaat strijden om overwinning, Van den Berg sprint het hardst

Het tempo bleef hoog. Met nog twee kilometer voor de wielen had het viertal nog altijd een mooie voorsprong van veertig seconden. Er was dus wat tijd om te pokeren, al is dat altijd gevaarlijk in sprintritten, waar het peloton met een noodvaart kan naderen. Moscon had echter geen boodschap aan dat gevaar, hij begon zijn kopbeurten over te slaan en was aan het linkeballen in laatste wiel. Tot irritatie van Van den Berg, die de Italiaan terug de rotatie in duwde.

Met het ingaan van de laatste kilometer was de voorsprong van het kwartet een halve minuut. De vier vielen volledig stil maar het peloton kon niet meer terugkeren. Van den Berg zette als eerste aan van de vier en zette Jorgenson en Moscon al snel op een gat. Slechts Renard kon het bolwerken om bij de Nederlander in de buurt te blijven, maar de Fransman kwam niet over Van den Berg heen, waardoor de overwinning naar EF Education - Nippo en naar Nederland ging. Het algemeen klassement bleef in handen van Almeida.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws