Van der Hoorn boekt prachtige Giro-ritzege vanuit de vroege vlucht Wielrennen
Wielrennen

Van der Hoorn boekt prachtige Giro-ritzege vanuit de vroege vlucht

Van der Hoorn boekt prachtige Giro-ritzege vanuit de vroege vlucht

Taco van der Hoorn heeft Nederland, zijn ploeg en zichzelf in de Giro d'Italia een fantastische ritzege geschonken. De renner van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux bleef vanuit de vroege vlucht uit handen van het peloton. Filippo Ganna blijft leider in het algemeen klassement.

Met Ganna voor de tweede dag op rij in de roze trui vertrok het peloton voor een heuvelachtige rit naar het plaatsje Canale. Hoewel de beginkilometers geteisterd werden door heftige regenval, weerhield een zevental renners dat er niet van om in de aanval te gaan. Alexis Gougeard (AG2R), Simon Pellaud (Androni), Samuele Zoccarato (Bardiani), Vincenzo Albanese en Samuele Rivi (beiden EOLO) en twee Nederlanders: Lars van den Berg van Groupama-FDJ en Taco van der Hoorn van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. Even later sloot ook de jonge Andrii Ponomar (Androni), weliswaar met pijn en moeite, aan bij het groepje. Dat bracht het totaal op acht vluchters.

De groep reed in eerste instantie een vrij ruime voorsprong bij elkaar. Toen zij een gat van zeven minuten hadden, vond men het in het peloton echter wel welletjes. De achtervolging werd door verschillende ploegen ingezet en het verschil nam in een rap tempo af. De eerste heuvels moesten op dat moment nog tevoorschijn komen.

BORA-hansgrohe sloopt de sprinters, maar kopgroep houdt stand

Na de tussensprint, gewonnen door Pellaud, kon het echte werk beginnen. Albanese wist zich met twee inspanningen te verzekeren van een dagje extra in de blauwe bergtrui, maar vooral in het peloton vonden interessante ontwikkelingen plaats. Daar maakte BORA-hansgrohe geen geheimen van de ambities door flink van jetje te geven op de beklimmingen. Het kostte de ene na de andere sprinter de kop. Onder meer Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Tim Merlier en Giacomo Nizzolo konden ‘dag’ zeggen tegen de dagzege.

Inmiddels was op de laatste gecategoriseerde klim van de dag weinig sprake meer van een sterke verstandhouding in de kopgroep. De renners vielen elkaar aan en sommigen moesten lossen. Wonder boven wonder bleven Pellaud en Van der Hoorn nog voor het peloton uit na het gevreesde klimmetje bij Guarene. Alleen Tony Gallopin en Giulio Ciccone waagden een poging. Zij kwamen echter niet tot bij de twee koplopers.

Van der Hoorn blijft uit de greep en wint Giro-rit

Plots ontstond er een situatie dat Pellaud en Van der Hoorn mochten gaan dromen van de dagwinst. Het peloton leek volledig uitgeblust na het werk van BORA-hansgrohe en ook het groepje ertussen beet zich stuk op het duo. Van der Hoorn had zelfs nog wat energie over en besloot te demarreren. Hij liet de arme Pellaud zonder genade achter.

Van der Hoorn verslapte op geen enkel moment en wist zijn voorsprong zelfs nog uit te bouwen. We kregen daardoor een ijzingwekkend spannende slotfase te zien, waarin Van der Hoorn weg leek te blijven, maar tegelijkertijd ook weer niet. Het peloton kwam namelijk nog hard opgestoomd, onder leiding van de mannen van UAE Team Emirates. Bij het binnengaan van de slotkilometer hield Van der Hoorn nog maar een vijftiental seconden over.

Dat bleek genoeg voor hem om zijn voorsprong in de straten van Canale te verdedigen. Het achteropkomende peloton kwam nét te laat. Terwijl Van der Hoorn zijn handen in de lucht kon gooien, werd Davide Cimolai achter hem tweede in de sprint van het peloton. Sagan moest het doen met een derde plek, nadat zijn ploeg ontzettend hard werk geleverd had.

Uitslag etappe 3 en klassement Giro d'Italia 2021

Bekijk hier de volledige klassementen.

Lees etappe 3 van de Giro d'Italia 2021 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws