Van Vleuten en Vollering grijpen naast zege Amstel Gold Race, winst voor Cavalli Wielrennen
Wielrennen

Van Vleuten en Vollering grijpen naast zege Amstel Gold Race, winst voor Cavalli

Van Vleuten en Vollering grijpen naast zege Amstel Gold Race, winst voor Cavalli

De Italiaanse Marta Cavalli heeft de zege in de Amstel Gold Race voor vrouwen gegrepen. Na de laatste passage over de Cauberg ontsnapte zij uit een groepje favorieten. Demi Vollering en Annemiek van Vleuten visten daarmee uiteindelijk achter het net.

Zonder Marianne Vos, maar mét veel andere toppers vertrokken de rensters in de Amstel Gold Race al vroeg aan hun wedstrijd. Dat ze er zin in hadden, bleek gelukkig al snel. Het tempo in het peloton lag vanaf de start namelijk erg hoog, wat aanvallen in de openingsfase erg moeilijk maakte. Het peloton bleef dan ook lange tijd bij elkaar.

Rond de beklimming van de Eyserbosweg, op zo’n tachtig kilometer van het einde, ging het dan volledig los. Anna Henderson en Pauliena Rooijakkers waren kort voor de klim gedemarreerd, maar werden daar ingerekend door een omvangrijke groep rensters. Hierbij zaten veel grote namen. SD Worx zat met vier vrouwen vertegenwoordig, Van Vleuten was van de partij en ook Lucinda Brand was op de afspraak.

Sterke kopgroep met Van Vleuten en Vollering

De groep kreeg weinig ruime van het peloton. Op het moment dat ze op het punt stonden weer ingerekend te worden, gaf Van Vleuten er zelf een extra lap op. Dit zorgde ervoor dat alleen Demi Vollering en Katarzyna Niewiadoma haar nog konden volgen. Even later sloten ook Chantal van den Broek-Blaak, Ellen van Dijk, Liane Lippert en Henderson bij hen aan.

Vervolgens begon het ge-jojo in de wedstrijd. Steeds op het moment dat de vluchtsters ingerekend leken te worden, liepen zij weer opnieuw wat uit. Dit ging zo door tot op 35 kilometer van het einde. Toen was het voor de koploopsters einde verhaal en konden nieuwe namen proberen wat te forceren.

Nieuwe aanvallen in finale

Na wat schermutselingen kwamen drie renners voorop te liggen. Rooijakkers was er wederom bij en kreeg nu gezelschap van Arlenis Sierra en Amanda Spratt. Het drietal verdedigde een voorsprong van zo’n twintig tellen op het peloton, terwijl er nog een ronde gereden moest worden over het parcours.

Mavi Garcia probeerde naar het drietal toe te rijden, maar de Spaanse bleef hangen in de befaamde chasse patate. Ook voor het drietal rensters op kop was hun vluchtpoging geen gelukkige einde beschoren. Zij werden op iets minder dan tien kilometer van het einde weer ingerekend door het peloton.

Koers ontploft op Cauberg

Op dat moment moesten alleen de Bemelerberg en de Cauberg nog bedwongen worden door de vrouwen. De eerste van die twee beklimmingen zorgde voor veel aanvallen, maar Niamh Fisher-Black, Marlen Reusser en Soraya Paladin konden het peloton niet definitief ontvluchten. De groep bleef groot, waardoor de kansen van sprinterstypes als Elisa Balsamo groeiden.

In het tussenstuk in aanloop naar de Cauberg nam Stine Borgli nog een voorschot op het peloton, maar het aanstormende peloton riep haar tot de orde nog voordat de klim moest beginnen. Op de klim zelf draaide Van Vleuten direct de gashendel open, waarmee ze de concurrentie in het rood reed. Vollering leek te kraken, maar kon ternauwernood haar wiel aanhaken bij het voorste groepje van zeven rensters.

Cavalli verrast de topfavorieten

De koers viel kort stil. Marta Cavalli probeerde van het moment te profiteren door snel een demarrage te plaatsen. Een goed moment, zo zou blijken. De achtervolging in de groep kwam te laat tot stand, waardoor haar voorsprong al snel op kon lopen naar zo'n honderd meter. Met een uiterste krachtsinspanning wist zij uit handen van de achtervolgsters te blijven, waarmee zij de zege voor de neus van de Nederlandse vrouwen weggreep.

In de spint van het achtervolgende groepje bleek Vollering nog wel over de snelste benen te beschikken, waarmee zij uiteindelijk als tweede finishte. Achter haar mocht Lippert het andere podiumplekje bezetten. Voor Van Vleuten bleef de vierde plek in de uitslag over.

Uitslag Amstel Gold Race 2022 (vrouwen)

Lees terug: Amstel Gold Race 2022 (vrouwen)

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws