Meintjes wint en Skjelmose is leider, maar rit 4 Baskenland vooral ontsierd door massacrash Wielrennen
Wielrennen

Meintjes wint en Skjelmose is leider, maar rit 4 Baskenland vooral ontsierd door massacrash

Meintjes wint en Skjelmose is leider, maar rit 4 Baskenland vooral ontsierd door massacrash

De vierde etappe van de Ronde van het Baskenland is uitgelopen op een ware sof. Topfavorieten Primoz Roglic, Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard waren met tal van anderen betrokken bij een zware valpartij, waardoor de organisatie de enige verstandige beslissing nam om het restant van de rit geneutraliseerd af te werken. Louis Meintjes (Intermarché-Wanty) won de rit vanuit de kopgroep.

Ide Schelling (Astana Qazaqstan Team) moest de koers met koorts verlaten, waardoor we met één man minder vertrokken vanuit Etxarri Aranatz. Vanuit het vertrek waren er vrij vlot nog wat minder mannetjes te tellen, al lag dat ditmaal aan de vroege vlucht van de dag: deze bestond uit Meintjes (Intermarché-Wanty), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies), Reuben Thompson (Groupama-FDJ), Karel Vacek (Burgos-BH), Joseba Lopez (Caja Rural-Seguros RCA) en Mikel Retegi (Equipo Kern Pharma).

Vier van deze mannen stonden nog binnen drie minuten in het klassement, maar het peloton gaf toch zes minuten cadeau. Op circa 75 kilometer van de aankomst kwam daar verandering in, daar Bahrain Victorious en BORA-hansgrohe het peloton plots in waaiers uiteentrokken. Taferelen die we niet vaak zien in een koers als het Baskenland, maar ditmaal werden er toch wel verschillen gemaakt. Op het moment dat de grote groep vervolgens weer enkele dorpjes passeerde, zakte het tempo weer en kwam iedereen terug. Als bijvangst werd de voorsprong van de koplopers wel gehalveerd.

Ware horrorval elimineert Roglic, Evenepoel en Vingegaard, etappe geneutraliseerd

Met nog 45 kilometer te gaan volgde de eerste van drie obstakels in de tweede helft van de rit. De Olaeta (3,2 kilometer aan 5,7 procent) was echter vooral een tempoklim, maar in de afdaling ging het gruwelijk mis. Burgaudeau schoot al rechtdoor in de afzink, waarna er in het peloton een gigacrash plaatsvond. Remco Evenepoel en Natnael Tesfatsion schoten rechtdoor en werden daarbij gevolgd door een heel aantal coureurs, waaronder Jonas Vingegaard en Primoz Roglic.

Een ware horrorcrash vond er plaats, waarbij Vingegaard zwaargehavend in een stabiele zijligging achterbleef. Roglic en Evenepoel konden wel allebei wegstappen van de plaats van het ongeval, maar ook zij moesten dit met respectievelijk de nodige schaafwonden en een schijnbaar gebroken sleutelbeen doen. Verder waren ook coureurs van UAE-Team Emirates, TotalEnergies en EF Education-EasyPost betrokken bij het ongeval, waardoor alle ambulances nodig waren om de gewonden te vervoeren en de koers moest worden stilgelegd.

Een deel van het vervolg van de rit werd vervolgens geneutraliseerd afgewerkt en een ander deel geschrapt, maar wat was het nog waard na de horrorbeelden die we kregen vanuit de autonome Spaanse regio? Niets dus, waardoor de organisatie de verstandige beslissing nam om het restant van de etappe geneutraliseerd af te werken, zonder tijdsverschillen. Roglic (ploegauto), Vingegaard en Evenepoel (ambulance) waren als topfavorieten wel van het strijdtoneel verdwenen.

De koplopers mochten nog wel om de ritzege strijden, de rest van de groep vervolgde de weg naar de meet in een rustig tempo. Van de zes overgebleven coureurs voorin bleek Meintjes bergop over de beste benen te beschikken.

Uitslag etappe 4 Ronde van het Baskenland 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws