Vingegaard in bloedvorm blaast tegenstand nog eens weg in koninginnenrit Dauphiné, ook Yates toont vorm Wielrennen
Wielrennen

Vingegaard in bloedvorm blaast tegenstand nog eens weg in koninginnenrit Dauphiné, ook Yates toont vorm

Vingegaard in bloedvorm blaast tegenstand nog eens weg in koninginnenrit Dauphiné, ook Yates toont vorm

Jonas Vingegaard heeft met grote overmacht de zevende etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. Na een zware bergetappe, waarin het weer gelukkig toch meezat, lag de finish bovenop de mythische Col de la Croix de Fer. Al op 5,3 kilometer van de meet ging Vingegaard er alleen vandoor, met alleen de toch ook sterke Adam Yates die binnen bereik finishte. Ook Jai Hindley en Ben O'Connor toonden Tourvorm.

Zoals verwacht werd de strijd om de kopgroep in de eerste 46 kilometer een ware slijtageslag. Iedereen wilde meezitten, in de wetenschap van wat er komen ging. Logischerwijs was bergkoning Mathieu Burgaudeau namens TotalEnergies actief, maar het waren Rémi Cavagna (Quick-Step), Madis Mihkels (Intermarché), Anthony Perez (Cofidis) en Victor Campeanaerts (Lotto Dstny) die daadwerkelijk weg kwamen.

Sterke kopgroep rijdt weg, Latour wil oversteek maken op Madeleine

Er zat zoveel paardenkracht vooraan, dat een achtervolgend kwartet zich letterlijk stuk reed op de vier. Ze kwamen tot op een halve minuut, maar zagen Campenaerts en consorten in die fase niet meer terug. Het peloton vond de situatie mooi overzichtelijk en gaf onder leiding van Jumbo-Visma enkele minuten prijs. Christophe Laporte had dienst om op kop te rijden vandaag.

Aan een gemiddelde van maar liefst 50,7 kilometer per uur in de eerste zestig minuten waren we rap aan de voet van de eerste klim van de dag. De Col de la Madeleine zorgde meteen voor nieuwe aanvallen vanuit het peloton, met TotalEnergies dat via Pierre Latour en Burgaudeau een duo-aanval opzette. Reuben Thompson (Groupama-FDJ), Anthon Charmig (Uno X), Matteo Vercher (TotalEnergies) en Tobias Bayer (Alpecin Deceuninck) waren de vier die nog tussen de kopgroep en het peloton reden.

Het was Latour die uiteindelijk op eigen houtje door ging en werd opgewacht door ploeggenoot Vercher. De Fransman had echter nog wel wat werk te verzetten, met een achterstand van drie minuten op de kopgroep, waar Mikhels tien kilometer onder de top overboord ging. Bayer, Charmig en Thompson zaten op 1.25 minuten van de leiders en het peloton - onder leiding van INEOS Grenadiers - kwam door op een kleine vier minuten. Alles nog redelijk dichtbij elkaar, dus.

Campenaerts gaat alleen, peloton loopt wat in

In de laatste kilometers van de Madeleine logen de benen bij de vluchters niet meer. Campenaerts bleek met z'n aerobenen de beste uit de vroege vlucht, met de Belg die eerst Cavagna overboord kieperde en vervolgens ook Perez zag lossen. Met zijn tempo reed Campenaerts Perez al rap op een minuut, met kort daar achter de opstomende Latour. Die was op zijn beurt aangesloten bij het groepje met Bayer en Charmig.

Op de top van de Madeleine had Campenaerts een kleine anderhalve minuut voor op zijn drie achtervolgers, met Perez daar nog tussenin. Ook het peloton kwam er langzaam maar zeker aan. Door toedoen van een strak tempo van INEOS kwam het pak op nog slechts twee en een halve minuut over de top. Een lange afdaling kon aan die onderlinge verschillen uiteraard wel weer het één en ander doen.

Dat gebeurde ook. Bayer en Charmig gingen hard naar beneden en kwamen zo al snel bij Perez. Latour haakte af, al was niet precies duidelijk waarom. Kon de Fransman niet mee, of vond hij het met tien bergpunten en het virtueel veiligstellen van de bergtrui wel mooi geweest? De drie achtervolgers bleven op 1.25 minuten hangen van Campenaerts, die in de vallei opvallend genoeg geen seconde verloor. Cavagna en Thompson reden nog tussen de achtervolgers en het peloton, dat op 3.10 minuten van de koploper beneden kwam.

Jumbo-Visma verhoogt het tempo op Col du Mollard

Richting de voet van de tweede klim van de dag - de Col du Mollard - was Latour overduidelijk niet uit luxe gelost bij de kop van de koers. De Fransman ging vanuit het peloton opnieuw in het offensief, samen met ploeggenoot Alexis Vuillermoz. Ze sloten aan bij de achtergebleven Thompson en ook Simon Guglielmi van Arkéa-Samsic ging mee. Ze hadden echter al een achterstand van een kleine drie minuten op Campenaerts, die ook zijn voorsprong op de groep-Perez uitbouwde naar twee minuten.

Nadat Jumbo-Visma - dat de boel na het initiatief van INEOS weer even controleerde - de groep-Latour had ingerekend, begon Campenaerts vooraan aan de tweede klim. Daar bleek al snel dat Perez geen benen meer had, hij moest Bayer en Charmig laten gaan. Zo hadden we één leider, twee achtervolgers en een peloton dat inmiddels weer tot op twee en een halve minuut naderde. INEOS bleef nu even afzijdig, het was Jumbo-Visma dat werkte. Dat deed het met overgave en een hoger tempo dan voorheen.

Bij de achtervolgende twee was Charmig de betere van Bayer. De 25-jarige Deen had nog maar een half minuutje voorsprong op het peloton, maar hij kwam met 1.20 minuten achterstand ook langzaam dichterbij Campenaerts. Dat de overgebleven twee het niet tot aan de finish zouden halen, was hier echter al wel duidelijk. Charmig werd 5,5 kilometer onder de top van de Col du Mollard al opgeslokt door een op stoom geraakt Jumbo-Visma, onder leiding van een gigabeurt van Nathan Van Hooydonck. Alleen Campenaerts reed er nu nog voor en hij haalde de top met nog een voorgift van een half minuutje.

Alle remmen los op de Col de la Croix de Fer!

De dappere Belg liet zich rustig naar beneden rollen in de afdaling en haalde de voet van de slotklim nog net. Op de Col de la Croix de Fer was het toch wel echt over voor Campenaerts, die plaats maakte voor een razend pelotonnetje vol klassementsmannen met plannen. Jumbo-Visma hield het tempo met Dylan van Baarle op kop zo hoog, dat niemand het in z'n hoofd haalde om al voor het steilste laatste stuk te versnellen. Het moest gebeuren in de laatste zes kilometer, waar het gemiddeld tot boven de acht procent ging.

Van Baarle zette z'n ploegmaats af op 6,5 kilometer onder de top, met Tiesj Benoot en Attila Valter die nu nog over waren voor Vingegaard. De Fransen kregen het meteen zwaar, met David Gaudu en Clément Champoussin die namens Groupama en Arkéa losten. Ook Mikel Landa (Bahrain), Giulio Ciccone (Trek) en Egan Bernal (INEOS) hadden niet de benen. Aan de kop was het Valter die de boel eens goed opschudde voor Vingegaard, die er op 5,3 kilometer van het einde vandoor ging. De rest probeerde niet eens te volgen, met Adam Yates die als enige nog een beetje in de buurt kon blijven.

De Brit hield de schade richting Vingegaard aardig beperkt, ware het niet op zo'n halve minuut. In de slotkilometers was het Jai Hindley die namens BORA-hansgrohe ook goede benen toonde. Hij reed echter niet ver weg van Ben O'Connor, die voor AG2R ook voor een klassement aan het vechten was. Met Vingegaard, Yates en Hindley hadden we de eerste drie uit de daguitslag, met Vingegaard die zijn leiderstrui nog eens extra verstevigde.

Uitslag etappe 7 Critérium du Dauphiné 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws