Vollering verpest feestje Žigart in laatste vijftig meter, Gasparrini maakt wel einde aan SD Worx-reeks Wielrennen
Wielrennen

Vollering verpest feestje Žigart in laatste vijftig meter, Gasparrini maakt wel einde aan SD Worx-reeks

Vollering verpest feestje Žigart in laatste vijftig meter, Gasparrini maakt wel einde aan SD Worx-reeks

Eleonora Camilla Gasparrini heeft een einde gemaakt aan de zegereeks van SD Worx in het vrouwenwielrennen. Heel lang leek Urska Žigart, de Sloveense verloofde van Tadej Pogacar, namens Jayco-AlUla solo op weg naar de zege in de derde etappe van de Ronde van Zwitserland. SD Worx haalde haar op vijftig meter van de streep echter terug, alvorens Gasparrini van UAE profiteerde in een spurtje.

120,8 kilometer op het menu, van St. Gallen naar Ebnat-Kappel. Het zwaartepunt lag hierbij zonder twijfel in het slot, met twee gecategoriseerde beklimmingen. En dus werd er in deel één van de etappe wat terughoudend gekoerst. Nadat de eerste pogingen tot een vlucht waren geneutraliseerd (waaronder Lucinda Brand en Katarzyna Niewiadoma bij de aanvallers), duurde het tot de afdaling van de eerste klim van de dag tot we echt dames zagen wegrijden.

Op de Sitzberg (4,2 kilometer aan 5,7 procent) hadden anderen door toedoen van tempobeul Demi Vollering geen ilussies om weg te rijden, maar eenmaal over de top zagen we plots een groepje voorop. Pauliena Rooijakkers (Canyon//SRAM Racing) en Eva van Agt (Team Jumbo-Visma) kregen met Blanka Vas een renster van het onverslaanbare SD Worx mee en namens Movistar maakte Paula Andrea Patiño de oversteek. Toen anderen merkten dat de grote ploegen iemand mee hadden en het peloton wat stilviel, gingen ook Julie Van de Velde (Fenix-Deceuninck) en Žigart in het tegenoffensief.

Žigart rijdt weg, maar komt net te kort

Bij het ingaan van de laatste 35 kilometer hadden de vier leiders een voorsprong van twintig seconden op de twee achtervolgers, met het peloton dat op een dikke minuut volgde. Op een list oplopend stuk in het parcours wisten Žigart en Van de Velde uiteindelijk de oversteek te maken en hadden we zodoende zes dames aan het front. Omdat SD Worx, Movistar en Jumbo-Visma iemand mee hadden, was het UAE dat in het peloton de boel moest controleren. Het verschil van een dikke minuut bleef echter in stand richting de tweede en laatste klim van de dag.

De klim Ricken (6,0 kilometer aan 4,3 procent gemiddeld) was lang een status quo, met Žigart die grote beurten deed en duidelijk de beste benen had. Het was dan ook de Sloveense verloofde van Pogacar die op de klim op de pedalen ging staan en de anderen loste. Dat was nodig ook, want vanuit het peloton was er actie. Niewiadoma was namens Canyon//SRAM op komst. Ze reed overtuigend naar Patiño, Vas en Van Agt toe, de drie overgebleven vroege vluchters. Rooijakkers en Van de Velde waren op de klim gelost, maar waren nog allerminst uitgeschakeld. Het peloton rondde de top van Ricken op 40 seconden van Žigart.

Nog elf kilometer voor de wielen voor de eenzame koploopster, met de achtervolgende groep met Niewiadoma en het peloton onder leiding van Cofidis en Team DSM dat bijna terug bijeen was. Na een rappe afzink, waarin Žigart geen grote risico's wilde nemen, had ze nog twintig seconden over voor de laatste vier kilometer. SD Worx haalde hierin met Vollering alles uit de kast om de leider nog terug te halen en met Vas te sprinten, en ook Movistar, UAE en DSM wilden wel een sprintje. Žigart ging de slotkilometer in met nog tien seconden voorgift en dat leek nét genoeg. Een enorme laatste beurt van Vollering bracht met de streep in zicht echter alles nog terug bijeen, alvorens Gasparrini het meeste over had.

Uitslag etappe 3 Ronde van Zwitserland vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws