Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2023 - vrouwen | De Drie V's uit Nederland lonken naar feestje in Waregem Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2023 - vrouwen | De Drie V's uit Nederland lonken naar feestje in Waregem

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2023 - vrouwen | De Drie V's uit Nederland lonken naar feestje in Waregem

Geen WorldTour, maar wie de deelnemerslijst voor Dwars voor Vlaanderen bij de vrouwen erbij pakt, zal z'n joggingbroek vast klaarleggen. Organisator Flanders Classics stuurt de dames woensdag - net als bij Gent-Wevelgem - een dik uur na de mannen de weg op, waardoor we twee voor de prijs van één krijgen. In de Leiderstrui beschouwt voor.

Praktische informatie Dwars door Vlaanderen 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaressen
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaressen Dwars door Vlaanderen

2022 - Chiara Consonni
2021 - Annemiek van Vleuten
2020 - Niet verreden
2019 - Ellen van Dijk
2018 - Ellen van Dijk
2017 - Lotta Henttala
2016 - Amy Pieters
2015 - Amy Pieters
2014 - Amy Pieters
2013 - Kirsten Wild

Parcours, weer en tijden Dwars door Vlaanderen 2023

De vrouwen rijden in hun Dwars door Vlaanderen ongeveer dezelfde finale, minus de gang van Roeselare naar Waregem en minus enkele extra rondjes in de Vlaamse heuvels. De dames starten om 14.55 uur vanuit de finishplaats en vanuit daar is het eigenlijk heel overzichtelijk. Eerst is er een korte, 'vlakke' aanloop naar de Volkegemberg en net als bij de heren stopt het vanuit daar eigenlijk niet meer.

Op de lus met de meeste beklimmingen doen de vrouwen ze allemaal maar één keer aan, daar de heren bijvoorbeeld de Hotond en Knokteberg twee keer doen. De finale is dezelfde als die bij de mannen, met de Nokereberg die de finale gaat kleuren. Na het laatste klimmetje is het nog slechts negen kilometer tot de finish, wat Dwars door Vlaanderen een ideale wedstrijd voor aanvallers maakt.

Voorbeschouwing Dwars door Vlaanderen 2023 - vrouwen | De Drie V's uit Nederland lonken naar feestje in Waregem

Beklimmingen
32,7 km: Volkegemberg (1100 m a 4,8%, maximaal 10,0%)
43,4 km: Berg Ten Houte (1100 m a 6,0%, maximaal 21,05)
49,0 km: Kanarieberg (900 m a 7,7%, maximaal 14,0%)
62,0 km: Knokteberg - Trieu (1100 m a 7,0%, maximaal 11,8%)
65,6 km: Hotond (1200 m a 3,1%, maximaal 6,5%)
76,8 km: Ladeuze (1200 m a 5,6%, maximaal 16,0%)
98,3 km: Kortekeer (900 m a 6,5%, maximaal 9,8%)
93,1 km: Nokereberg (500 m a 5,7%, maximaal 6,7%)
105,7 km: Nokere (750 m a 5,7%, maximaal 6,7%)

Kasseistroken
16,6 km: Varentstraat (2000 meter)
33,2 km: Holleweg (600 meter)
72,1 km: Mariaborrestraat (2400 meter)
85,5 km: Doorn (900 meter)
86,4 km: Ledepontweg (1600 meter)
95,8 km: Herlegemstraat (800 meter)
108,6 km: Herlegemstraat (800 meter)

Weer
Ten opzichte van Gent-Wevelgem lijkt het woensdag droog te blijven, en werkt de temperatuur met 12 tot wel 16 graden een stukje beter mee. Vanuit de start- en finishplaats Waregem komt de wind vanuit het zuidwesten, aan windkracht 3. Prima koersweer dus!

Tijden
Start: 14.55 uur
Finish: 17.56 uur

Favorieten Dwars door Vlaanderen 2023

We spraken er bij het parcours al even over, maar de aanvallers krijgen zeker kansen op woensdag. Niet per se omdat het parcours superzwaar is, maar misschien nog wel meer omdat de écht rappe dames met een goede sprint in de benen thuisblijven. Geen Lorena Wiebes en Lotte Kopecky bij SD Worx, geen Charlotte Kool bij Team DSM en geen Elisa Balsamo bij Trek-Segafredo. De weg ligt open voor een open wedstrijd.

Natuurlijk is het wel lekker als je een eindschot hebt, daar de laatste negen kilometer vlak zijn en een sprintje van een uitgedund clubje ook een best reëel scenario is. In dat opzicht schuiven we Marianne Vos naar voren als topfavoriete. De Nederlandse van Jumbo-Visma reed na haar liesoperatie pas één koers, maar heeft doorgaans weinig wedstrijdritme nodig om goed te zijn. Deze finale lijkt op haar lijf geschreven.

Haar blessureleed en gebrekkige voorbereiding zorgt er wel voor dat we twee landgenotes naast haar zetten bij de topfavorieten. Demi Vollering is namens SD Worx het uithangbord en als winnares van Strade Bianche toonde ze al aan dat de benen dit voorjaar top zijn. Dat geldt ook zeker voor Shirin van Anrooij, die de Trofeo Binda won na een lange solo. Vollering en Van Anrooij zullen de koers keihard willen maken.

Vollering won Strade Bianche, na een millimetersprint tegen Kopecky. 
Vollering won Strade Bianche, na een millimetersprint tegen Kopecky. 

Als het koers wordt (en dat hebben we bij de mannen wel gezien in de E3 en Gent-Wevelgem), dan maken de klimsters ineens kans. Explosiviteit en een grote motor, dat heb je wel nodig voor deze wedstrijd. Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ) reed sterk in de races waarin ze in actie kwam, net als Juliette Labous van DSM en Ashleigh Moolman-Pasio van Quick Step. Marlen Reusser is bij SD Worx natuurlijk de kersverse winnares van Gent-Wevelgem. Schudt ze nog eens een solo uit haar mouw?

Daarmee zijn we er nog niet, want Movistar komt met een levensgevaarlijk duo naar Waregem. Floortje Mackaij en Liane Lippert zijn aanvalslustig en twee dames die de handen wel willen schudden met rensters als Vollering en Van Anrooij. Pfeiffer Georgi won namens het sterk prestererende Team DSM op indrukwekkende wijze Brugge-De Panne. Trek heeft met de van ziekte teruggekeerde Elisa Longo Borghini en Lucinda Brand nog als jokers achter de hand en Marta Bastianelli (UAE) zullen wat meer hopen op een klein groepje dat ervoor gaat sprinten.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor Dwars door Vlaanderen?

Topfavorieten: Marianne Vos (Jumbo-Visma), Demi Vollering (SD Worx) en Shirin van Anrooij (Trek-Segafredo)

Outsiders: Ashleigh Moolman-Pasio (Quick Step), Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ), Marlen Reusser (SD Worx), Liane Lippert en Floortje Mackaij (beide Movistar)
Longshots: Pfeiffer Georgi (DSM), Lucinda Brand (Trek-Segafredo) en Marta Bastianelli (UAE)

Poll

Wie wint Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen?

TV Dwars door Vlaanderen 2022

Dwars door Vlaanderen voor vrouwen zal vanaf 15.50 uur te zien zijn via Eurosport.com. Op televisie is er op Eurosport en Sporza geen ruimte voor de finish van de dames.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws