Voorbeschouwing Eurométropole Tour 2021 | WK-mannen versus sprinters in Belgische race Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Eurométropole Tour 2021 | WK-mannen versus sprinters in Belgische race

Voorbeschouwing Eurométropole Tour 2021 | WK-mannen versus sprinters in Belgische race

Drie dagen na het WK in Vlaanderen stapt een deel van dat peloton weer op in de Eurométropole Tour, een klassieker van 1.Pro niveau. Een koers voor sprinters, dus een ideale brug tussen het WK en Parijs-Roubaix van aankomende zondag.

In Tournai zoeken we woensdag een opvolger van Piet Allegaert, die deze koers voor het laatst wist te winnen in 2019. Allegaert doet zelf mee, maar de concurrentie is toch wat groter dan destijds. Maar liefst twaalf WorldTour-teams geven acte de présence in startplaats La Louviere, waardoor we meerdere wereldtoppers aan de start mogen verwelkomen.

De jaren voor Allegaert werd de wedstrijd meermaals gewonnen door pure sprinters. Onder meer Mads Pedersen (2018), Dylan Groenewegen (2016), Arnaud Démare (2014) en Robbie McEwen (2011) staan op de erelijst van de koers, die tot 2015 nog een meerdaagse wedstrijd was onder de noemer Circuit Franco-Belge.

Laatste winnaars Eurométropole Tour

2020 Niet verreden
2019 Piet Allegaert
2018 Mads Pedersen
2017 Daniel McLay
2016 Dylan Groenewegen
2015 Alexis Gougeard
2014 Arnaud Démare
2013 Jens Debusschere
2012 Jurgen Roelandts

2011 Robbie McEwen

Parcours en tijden Eurométropole Tour 2021

Voorbeschouwing Eurométropole Tour 2021 | WK-mannen versus sprinters in Belgische race

De Eurométropole Tour kan grofweg verdeeld worden in twee stukken. De eerste honderd kilometer wordt er koers gezet richting Tournai, waar een plaatselijke ronde vijf keer op het menu staat. In dit rondje zit de Col de la Croux Jubanu (1,5 kilometer aan vijf procent), welke centraal staat in deze race.

Dit klimmetje is normaal gesproken niet zwaar genoeg voor een flinke schifting, maar toch kan hier de wedstrijd in een definitieve plooi worden gelegd. De sterkere mannen onder de spurters kunnen hier namelijk makkelijker overleven dan de zwaardere, terwijl het ook niet uitgesloten is dat hier een groepje wegrijdt en naar de finish gaat. De klim moet met tien kilometer te gaan voor de laatste maal bedwongen worden.

Tijden
Start: 13.00 uur
Finish: 17.20 uur

Favorieten Eurométropole Tour 2021

Aangezien dit parcours op de maat gemaakt is van sterke beren onder de spurters, dichtten we Alexander Kristoff van UAE-Team Emirates de rol van topfavoriet toe. De Noor reed een flets WK, maar bleek uiteindelijk wel de beste sprint te hebben in het 'peloton' dat overbleef rond plek twintig. Matteo Trentin, Fernando Gaviria en Sven Erik Bystrøm behoren tot zijn sterke ploeggenoten.

Vlak achter de renners uit het Midden-Oosten plaatsen we Team Qhubeka-NextHash, die in elk scenario (Giacomo Nizzolo voor de sprint en Victor Campenaerts voor een aanval) op papier een topfavoriet hebben. Bij INEOS Grenadiers rekenen ze dan weer op Michal Kwiatkowski en Gianni Moscon.

Bij EF Education-NIPPO treden ze ook met een sterke troep renners aan. Michael Valgren is daar de meest interessante naam, terwijl ook Stefan Bissegger en Jonas Rutsch op dit parcours uit de voeten moeten kunnen. Ze hebben geen sprinter mee, dus aanvallen zal het credo zijn bij de Amerikaanse ploeg.

Voorbeschouwing Eurométropole Tour 2021 | WK-mannen versus sprinters in Belgische race

Een Belgische klassieker zonder Deceuninck-Quick-Step als favoriet, dat kan natuurlijk niet. Jannik Steimle, Fabio Jakobsen en Álvaro José Hodeg zijn op papier de snelle mannen die de formatie meerdere opties bieden. Bij die andere Belgische ploeg, Lotto Soudal, zijn de ogen gericht op Tosh van der Sande.

Overige sterke sprinters vinden we in Elia Viviani (Cofidis), Nacer Bouhanni (Arkea Samsic), André Greipel (Israel Start-Up Nation), Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert) en Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), terwijl we voor een aanval nog op Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) en Connor Swift (Arkea Samsic) mogen rekenen.

TV Eurométropole Tour 2021

De Eurométropole Tour is woensdag vanaf 13.00 uur te zien op de Eurosport Player. Op het hoofdkanaal geven ze de voorkeur aan de CRO Race en Ronde van Sicilië.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws