Voorbeschouwing GP Criquielion 2024 | Kans voor talenten Alpecin-Deceuninck, Visma | LaB en TDT-Unibet Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing GP Criquielion 2024 | Kans voor talenten Alpecin-Deceuninck, Visma | LaB en TDT-Unibet

Voorbeschouwing GP Criquielion 2024 | Kans voor talenten Alpecin-Deceuninck, Visma | LaB en TDT-Unibet

Na de Omloop Het Nieuwsblad trekt de Belgische wielerkalender naar de andere kant van de taalgrens. In Kuurne-Brussel-Kuurne kregen we er in de heuvelzone al een voorproefje van, maar het weekend nadien wordt dit vrolijk doorgezet met de GP Criquielion en GP Monseré. In dit artikel lees je de vooruitblik van In de Leiderstrui op die eerste.

De GP Criquielion dankt zijn naam uiteraard aan Claude Criquielion, de wielrenner die in de jaren tachtig van vorige eeuw koersen als de Brabantse Pijl, Clasica San Sebastian, Waalse Pijl, Ronde van Romandië en Ronde van Vlaanderen won. Ook werd hij wereldkampioen (1984) en Belgisch kampioen (1990) wielrennen. Hij overleed in 2015, op 58-jarige leeftijd.

Tussen Ath en Lessines wordt er nu tweehonderd kilometer gekoerst ter nagedachtenis aan de coureur. Vorig jaar maakte de wedstrijd vanuit 1.2 de stap naar de 1.1-categorie, wat meteen een mooie winnaar opleverde met Sam Welsford. De afgelopen tien jaar schreven ook onder meer Bram Welten en Arne Marit de wedstrijd op hun naam.

Praktische informatie GP Criquielion 

  • Ath - Lessines (200 kilometer)
  • Zaterdag 2 maart 2024
  • Deelnemers 
  • Klassering: 1.1

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars GP Criquielion 

2023 Sam Welsford
2022 Pier-Andre Coté
2021 Niet verreden
2020 Niet verreden

2019 Arne Marit
2018 Lionel Taminiaux
2017 Bram Welten
2016 Timothy Dupont
2015 Jelle Wallays
2014 Kevin Peeters

Parcours, weer en tijden GP Criquielion 2024

De GP Criquielion is tweehonderd kilometer lang en kan voor het gemak opgedeeld worden in twee fases, daar het voor het overgrote deel over twee lokale rondes gaat. De eerste is 24 kilometer lang en bevat onder meer de Rue la Blanche, een heuveltje dat voor een deel bezaaid ligt met kasseien. Deze ronde moet zesmaal bedwongen worden.

Vervolgens volgt circuit twee, dat 38 kilometer lang is en twee keer verreden moet worden. Daarin zit opnieuw die Rue la Blanche, maar met de Cot des Plachettes (één kilometer lang, 5,8 procent gemiddeld) en Cote du Mont (2,2 kilometer, 2,6 procent) moeten er nog twee heuvels verreden worden. Dit tweetal wordt voor een laatste keer bedwongen op tien kilometer van de aankomst, waarna de Rue la Blanche de rij sluit op zo'n vier kilometer van de aankomst. De laatste honderden meters lopen ook nog lichtjes op.

gp cricquelion

Weer
Redelijke weersomstandigheden wachten de renners zaterdag op. Bij 9 graden Celsius en een redelijk stevige wind uit het zuiden belooft het droog te blijven, waarbij het zonnetje zelfs zo nu en dan doorkomt.

Tijden
Start: 12.30 uur
Finish: ongeveer 17.00 uur

Favorieten GP Criquielion 2024

Let op: de deelnemerslijst is nog niet volledig bekend, dus er kunnen nog aanpassingen doorgevoerd worden.

Vijf WorldTour-teams doen mee aan de Belgische eendagswedstrijd en dan is het in veel gevallen zo dat de topfavorieten uit die hoek komen. Zo is het ook voor deze GP Criquielion, waar Intermarché-Wanty met Arne Marit en Vito Braet bijvoorbeeld in elk scenario sterk uit de hoek kan komen. Marit kon het niet helemaal bolwerken in de sterkbezette UAE Tour, maar maakt in deze koers als voormalig winnaar goede kans.

Arkéa - B&B Hotels rekent op Jenthe Biermans, afgelopen dinsdag al tweede in Le Samyn, Luca Mozzato en David Dekker. Alpecin-Deceuninck stelt met Timo Kielich, Lars Boven en Stan Van Tricht ook meerdere snelle mannen op, evenals het dsm-firmenich PostNL van Pavel Bittner en Emils Liepins. Cofidis, de vijfde WorldTour-ploeg, stelt onder meer Milan Fretin en Piet Allegaert op.

emils liepins

Lotto-Dstny is dan een ProTeam, maar staat met een zeer waardige ploeg aan het vertrek. Daartoe behoren de snelle mannen Milan Menten en Lionel Taminiaux, maar zeker ook hardrijder Alec Segaert. Als er iemand solo kan winnen, is hij het. Bij de opleidingsploeg van Visma | Lease a Bike zien we dan weer WorldTour-coureur Loe van Belle tussen talentvolle gasten als Menno Huising en Sjors Lugthart.

TotalEnergies rekent op de rappe Jason Tesson en Emilien Jeanniere, de nummer zes van Kuurne-Brussel-Kuurne. Net als Hartthijs de Vries, Davide Bomboi (TDT-Unibet), Erlend Blikra (Uno-X) en Jon Aberasturi (Euskaltel-Esukadi) behoren zij tot de outsiders.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor GP Criquielion 2024?

Topfavorieten: Arne Marit (Intermarché-Wanty) en Jenthe Biermans (Arkéa - B&B Hotels)
Outsiders: Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck), Alec Segaert, Milan Menten (Lotto-Dstny), Luca Mozzato (Arkéa - B&B Hotels) en Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL)
Long shots: Vito Braet (Intermarché-Wanty), Lars Boven, Stan Van Tricht (Alpecin-Deceuninck), Milan Fretin (Cofidis), Pavel Bittner (dsm-firmenich PostNL), Lionel Taminiaux (Lotto-Dstny), Loe van Belle (Visma | Lease a Bike), Davide Bomboi (TDT-Unibet), Emilien Jeanniere (TotalEnergies) e

Results powered by FirstCycling.com

TV GP Criquielion  2024

De GP Criquielion is zaterdag niet live te volgen via televisie. Zodoende moet je op de dag dat ook Strade Bianche verreden wordt genoegen nemen met een wedstrijdverslag van In de Leiderstrui.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws