[Update] Scans ontdekken extra breuk voor Froome na horrorcrash Algemeen nieuws

[Update] Scans ontdekken extra breuk voor Froome na horrorcrash

Door Marijn van den Berge 15 juni 2019 | 11:01


Chris Froome start niet in de tijdrit van de Dauphiné. Hij kwam ten val tijdens de verkenning en werd naar het ziekenhuis gebracht. Nadat hij zich na de etappe gisteren excuseerde voor het ten val komen van Ruben Guerreiro, is hij nu zelf het slachtoffer.

Hoe erg zijn verwondingen zijn en hoe de val is gebeurd, is nog niet bekend. De Brit is naar verluidt gevallen door een plotse windstoot tijdens de verkenning van de tijdrit. Er is vrees voor een heupbreuk, wat een kruis over zijn Tour zou betekenen.

Froomes ploeg Team INEOS bevestigt  vooralsnog alleen dat Froome naar het ziekenhuis is gebracht. Hij is de kopman van de Britse formatie voor de Tour, waarin hij zijn vijfde eindzege hoopt te bereiken. Dat zou een record betekenen. Naast Froome heeft INEOS met Geraint Thomas en Egan Bernal nog twee klassementsrenners aan boord.

Update - 12 juni 2019 (15.00 uur): Froome uitgesloten voor Tour de France

Chris Froome moet een streep zetten door de Tour de France. Na L'Equipe meldt ook het Algemeen Dagblad dat de Brit zwaar geblesseerd is geraakt bij zijn crash op woensdagochtend. Dave Brailsford, teambaas van Team INEOS, heeft dat bevestigd aan Belga.

Froome heeft zijn dijbeen gebroken nadat hij tijdens de verkenning van de tijdrit in de Dauphiné met één hand op het stuur een windhoos niet kon opvangen. 'Hij is gevallen in een afdaling', legt Brailsford uit. 'Hij heeft op hoge snelheid een muur geraakt. Het is een serieus ongeluk en logischerwijs start hij niet in de Tour. Ik denk dat het lang zal duren voor hij weer koerst.'

Update II - 12 juni 2019 (19.33 uur): Froome zwaar gehavend na crash

Team INEOS heeft in een officieel persbericht meer informatie gegeven over de ernst van de blessures van Chris Froome. De Brit is zwaar gehavend na zijn val in de verkenning van de Dauphiné-tijdrit. Froome brak zijn rechter heup, een elleboog en enkele ribben. Dave Brailsford biedt zijn steun aan zijn kopman en zijn familie: 'We zullen al het mogelijke doen om hen te ondersteunen. Hij moet de beste zorg krijgen, om zo snel mogelijk te herstellen. Eén van de dingen die Chris onderscheidt, is zijn mentale kracht en veerkracht.'

Update III - 13 juni 2019 (11.30 uur): Froome acht uur lang geopereerd

Chris Froome is uit de operatiekamer, zo heeft Dave Brailsford donderdagochtend verteld aan de media. De Britse renner lag maar liefst acht uur onder het mes vanwege alle breuken die hij opliep bij zijn crash in de Dauphiné. Hij zal nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven.

In gesprek met L'Equipe vertelt chirurg Gilbert Versier dat hij goede hoop heeft op een rentree van Froome in het peloton. 'Een dijbeenbreuk is pijnlijk. Het veroorzaakt hevige pijn en moet met uiterste zorg worden hersteld. Ik ben optimistisch over de mogelijkheden voor herstel. Ik ken Froome en denk dat hij in 2020 weer in topvorm kan zijn.'

Update IV - 13 juni 2019 (17.35 uur): Artsen blij; operatie Froome succesvol

Chris Froome is succesvol geopereerd na zijn zware val. Dat heeft INEOS laten weten middels een persbericht. De Brit werd zes uur lang geopereerd. ‘De artsen zijn blij met hoe het gaat’, laat ploegdokter Richard Usher weten. ‘Chris blijft nog enkele dagen in het ziekenhuis ter observatie, maar is alweer druk aan het praten over zijn rehabilitatie.’

Daarmee lijkt Froome aan te geven gewoon wielrenner te blijven. Direct na zijn val riep hij nooit meer te willen wielrennen. Over enkele dagen komt Froome zelf ook met een verklaring, meldt het bericht.

Update V - 15 juni 2019 (11.00 uur): Nog een blessure erbij voor Froome

Chris Froome mag nog een blessure aan zijn lijstje toevoegen. Dat meldt de BBC zaterdagmorgen. Naast een gebroken dijbeen, een gebroken heup, een gebroken elleboog en gebroken ribben hebben scans duidelijk gemaakt dat de Brit ook een ‘kleine’ nekfractuur heeft opgelopen bij zijn val. Naar verluidt moet hij nog minimaal zes weken in het ziekenhuis blijven. Ook blijft de INEOS-renner iets langer op de intensive care.

(Foto: Sirotti) 

Meer info over Tour de France 2019:
- Tour nieuws
- Tour achtergrond

Lees 4 Reacties

Tags:

Reacties

Bram55
15 Jun 2019 om 19:13

ach, van het ene pilletje naar het andere zullen we maar zeggen.

19.8
13 Jun 2019 om 08:00
Quote van 0.o
Wattages trappen kan ie wel, maar sturen is altijd zijn zwakte geweest.

Tja, denk toch dat hier sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Froome is een groot kampioen en de vorm was goed, de Tour de France van 2019 is nu al gedevalueerd...

0.o
13 Jun 2019 om 02:03

Wattages trappen kan ie wel, maar sturen is altijd zijn zwakte geweest.

19.8
12 Jun 2019 om 21:13

Jeetje! Einde seizoen lijkt me.
Heel jammer...

Reageer


Meer nieuws