Chris Froome

Dit is de pagina over Chris Froome. Met vier eindzeges in de Tour de France is de Brit één van de meest succesvolle wielrenners ooit. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Froome en houdt tevens zijn biografie bij.

Chris Froome

Transfer naar Team Sky legt Froome geen windeieren

Dat Froome één van de succesvolste ronderenners aller tijden zal zijn, durfde niemand aan het begin van zijn carrière te voorspellen. Hij maakte in 2007 zijn profdebuut onder de Keniaanse nationaliteit en reed anoniem zijn meters in verschillende continentale koersen. In 2010 maakte hij de overstap naar het toen nog nieuwe Team Sky om te knechten. Het enige waar hij mee in het nieuws kwam was met een diskwalificatie in de Giro dat jaar. Hij had te lang vastgehouden aan een motor en dat werd hem niet in dank afgenomen.

Dat Froome toch wel wat benen had, bleek in 2011. Tijdens de Ronde van Spanje van dat jaar streed de Brit etappeslang om de rode trui met Juan José Cobo, die aan het langste eind trok. In 2019 raakte de Spanjaard wegens doping echter zijn zege kwijt, waarna die bij Froome terechtkwam. Een beloning voor een ronde waarin hij zich besefte meer in zijn mars te hebben dan iedereen dacht.

Froome meester in de Tour de France, dominant in Giro en Vuelta

Dat bleek ook in de jaren daarna. In 2012 was hij nog meesterknecht van Tour de France-winnaar Bradley Wiggins, maar het jaar daarop stond hij zelf als kopman aan de start van de meest befaamde etappekoers in het wielrennen. Dat vertrouwen betaalde hij met de volle honderd procent terug: de Sky-renner won de Ronde van Frankrijk met absolute dominantie.

Het woord dominantie staat dan ook gegraveerd onder Froomes naam. Vrijwel elke grote ronde waar hij aan meedeed, werd met overmacht gewonnen. De stand van zaken anno 2020: vier keer de Tour de France, één keer de Giro d'Italia en twee keer de Vuelta. Het hadden er meer kunnen zijn als Froome wat minder gehinderd werd door blessureleed. Zo stapte hij af in de Tour van 2014 vanwege een blessure en werd zijn hele 2019 in de soep gegooid na een zeer zware val voorafgaand aan de Dauphiné.

Froome keert terug en verlaat Team INEOS

De crash in de zomer van 2019 liet letterlijk zijn littekens achter. Froome herstelde eigenlijk wonderwel snel van zijn enorme blessures en eind van het jaar was wel duidelijk dat hij in 2020 zou terugkeren in het peloton. Dat deed hij uiteindelijk in februari, in de UAE Tour. Froome speelde nog geen enkele rol van betekenis, maar de terugkeer was daar. Team INEOS liet snel weten dat Froome samen met Egan Bernal en Geraint Thomas zou worden uitgespeeld in de Tour de France van dat jaar. Froome zou vol gaan voor zijn vijfde Tourzege.

Die tendens veranderde toen in maart van 2020 het coronavirus toesloeg. De koers lag enkele maanden stil en de geruchten rond Froome namen toe. Bernal en Thomas legden zich niet zomaar neer bij een rol als knecht in de Tour en INEOS zou op zijn beurt twijfelen over de rolverdeling. Achter de schermen werd er gesproken en concludeerde Froome dat het mooi was geweest. Na elf seizoenen bij Team Sky en INEOS liet hij in juli weten dat hij per 2021 zou gaan fietsen voor Israel Start-Up Nation. De Tour de France zou met INEOS zijn laatste kunststukje moeten worden, maar hij werd niet eens geselecteerd.

Ook in zijn eerste jaar bij de ploeg uit Israël ging het niet naar behoren: Froome reed geen deuk in een pakje boter, zijn loopbaan lijkt stilaan als een nachtkaars uit te gaan. In 2022 wilde het wederom niet echt vlotten bij 'Froomie'. Zijn fans hadden gehoopt op mooie prestaties, maar kregen helaas nul op het rekest. De enige noemenswaardige prestatie was de derde plaats van Froome in de door Tom Pidcock gewonnen Tourrit naar Alpe d'Huez.  

1120610109

2023 ging al niet veel beter voor de Brit, die stilaan steeds meer kritiek kreeg van de binnen- en buitenwacht. Froome liet zijn gezicht zien in koersen over de hele wereld, maar presteren bleek om verschillende redenen niet mogelijk. Zijn Israel-Premier Tech besloot hem vervolgens buiten de selectie te laten voor de Tour de France, waarna er een periode van modder gooien over en weer begon. Ondertussen was Froome er nog heilig van overtuigd dat hij mee kan doen in de grote wedstrijden, met een contract tot het einde van 2025 in zijn zak... 

Chris Froome Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties