Like ons!
Dossier Dumoulin: 'Tom heeft vast contract met opzegtermijn door afschaffen cao'

Algemeen nieuws

Dossier Dumoulin: 'Tom heeft vast contract met opzegtermijn door afschaffen cao'

De Nederlandse wielerwereld was op 2 juli 2019 in rep en roer. Het nietige Tutto Bici maakte melding van een transfer van Tom Dumoulin bij Team Sunweb. De Nederlander zou ontevreden zijn en zijn nog doorlopende contract willen ontbinden. Er werd om gelachen, maar een dag later barstte de bom in Nederland zelf. In dit dossier lees je alles over mogelijk de transfer van het jaar.

Jumbo-Visma wacht op gesprek Sunweb en Dumoulin

Volgens het Algemeen Dagblad is het duidelijk. Dumoulin vertrekt naar Team Jumbo-Visma, al was het op 3 juli 2019 nog onduidelijk per wanneer. Met een doorlopend contract tot eind 2021 moet hij eerst tot een deal komen met Team Sunweb en die gesprekken zouden al even aan de gang zijn. Discussies over de nieuwe tijdritfiets van Cervélo, het transferbeleid en de handelswijze rond de recente knieblessure van Dumoulin zouden ten grondslag liggen aan de keuze om te gaan.

Het AD spreekt van een 'herenakkoord', Jumbo-Visma springt in als Team Sunweb en Dumoulin eruit zijn. 'Daar vindt hij een team waar – net als bij Sunweb overigens – veel geld, mankracht en energie wordt gestoken in het ontwikkelen van materiaal, voeding en trainingsmethodes. In het tijdrijden, Dumoulins specialiteit, blinkt de ploeg uit', zo viel te lezen. Andere geïnteresseerden zoals Team INEOS, CCC, UAE Team Emirates en Total Direct Energie zouden te laat komen.'

Kamp-Dumoulin ontkent, Zonneveld is zeker

In De Telegraaf ontkent Dumoulin in een kort statement ('Een overgang is thans niet aan de orde') dat er sprake zou zijn van een transfer en op dezelfde 3 juli 2019 ontkennen ook zaakwaarnemer Rik van Dongen en Team Sunweb-baas Iwan Spekenbrink een deal: 'Er ligt géén transferovereenkomst met een andere partij op tafel. Voor volgende week staat er een gesprek gepland met Iwan Spekenbrink. Daarna gaan we meer weten', aldus Van Dongen bij Wielerflits. 'Hier willen we via de media niet op reageren, dan liever met Tom zelf. Wij gaan ervan uit dat we volgende week een regulier gesprek hebben', voegt Spekenbrink toe bij de NOS.

AD-journalist Thijs Zonneveld is desondanks zeker van zijn zaak. Volgens hem houden alle partijen de soap stil, maar wordt er wel degelijk gesproken over een afkoopsom en andere praktische zaken. 'Het is niet bekend wanneer hij voor Jumbo-Visma gaat rijden, maar het lijkt me niet dat hij volgend jaar nog voor Team Sunweb rijdt. Wij hebben hele goede bronnen. Het is natuurlijk een spelletje en een explosief dossier.'

Buitenlandse media aan de haal met potentiële transfer

Ook de buitenlandse media meldden zich. Op 11 juli 2019 stelt Cyclingnews dat Dumoulin er niet alleen sportief op vooruit kan gaan bij Team Jumbo-Visma. Zijn salaris zou worden verdubbeld van 1,5 miljoen euro nu naar 2,5 á 3 miljoen euro straks.

Op 12 juli 2019 meldt Velonews dat het zover is: Team Sunweb en Dumoulin gaan inderdaad met elkaar om tafel. 'Wij zijn blij en hij is blij, maar we hebben ook de verhalen in de kranten gelezen. We zullen meer weten als we elkaar ontmoet hebben. We hebben een verbintenis, dus wij willen graag verder met hem. Tom heeft ook gezegd dat hij een contract heeft en zou blijven. Ik weet meer na het gesprek, ik weet niet of hij ongelukkig is bij ons', aldus Spekenbrink.

Dumoulin naar Jumbo-Visma; is het al rond?

Sinds die bewuste vrijdag is het gissen naar het laatste nieuws, al denkt Zonneveld wel te weten hoe de vork in de steel steekt. Op 13 juli 2019 meldt hij bij De Avondetappe op NPO1 dat alle partijen waarschijnlijk nog tijdens de Tour de France tot een akkoord zullen komen. 'Het is niet klaar zolang alle handtekeningen nog niet zijn gezet, maar dit gaat gewoon gebeuren', zo vertelt hij. 'Pas op 1 augustus mogen ploegen transfernieuws bekend maken.'

Hoewel De Telegraaf op 16 juli 2019 nog meldt dat er na twee gesprekken nog geen deal is tussen Team Sunweb en Dumoulin, stelt Cycling Weekly op 23 juli 2019 toch echt dat een transfer eraan zit te komen. 'Meerdere inside bronnen' zouden hebben bevestigd dat alle partijen er na de Tour de France mee naar buiten treden. Logischerwijs zal dit op 1 augustus zijn. 'Dumoulin is niet blij met de renners die de ploeg deze winter heeft aangetrokken', zou een renner van Team Sunweb hebben gezegd.

Dumoulin tekent, maar Sunweb wil hem niet laten gaan

Tom Dumoulin gaat voor vier jaar naar Jumbo-Visma, althans: dat denkt SporzaBram Tankink, te gast op 24 juli 2019 in Tourtalkshow Vive le Velo, denkt dat de transfer er sowieso komt. 'Het zou raar zijn als het niet zou gebeuren. Het is de juiste keuze.' Daarop gaat presentator Karl Vannieuwkerke nog wat verder: 'Hij tekent voor vier jaar.' 

Op vrijdag 26 juli 2019 krijgt de soap een hele nieuwe wending. L'Equipe meldt laat in de avond dat Dumoulin nog zoveel wil, Team Sunweb wil hem niet laten gaan. Iwan Spekenbrink heeft volgens het Franse medium gewezen naar de UCI-voorschriften, waarin staat dat alle drie de partijen akkoord moeten gaan bij een transfer bij een nog doorlopend contract. Team Sunweb moet akkoord geven voor een onderhandeling en dat akkoord is er kennelijk niet. De spanning stijgt tussen alle partijen.

Limburger: Sunweb wil niet, maar Dumoulin kan wel

Ook De Limburger meldt op 30 juli 2019 dat Sunweb niet van plan is om Dumoulin te laten gaan. Alleen een afkoopsom van Jumbo-Visma zou voor een snelle oplossing zorgen, maar de ploeg heeft zich niet officieel gemeld en kan dit dus nog niet doen. 'Het is een delicate kwestie, die tijd vergt', zegt Spekenbrink.

Leuk en aardig, maar dezelfde De Limburger schrijft op 1 augustus 2019 dat Team Sunweb niet zoveel te willen heeft. Volgens vakbondsvoorzitter Bobbie Traksel van VVBW kan Dumoulin gewoon verkassen, als hij dat wil. 'Er is op dit moment geen wieler-cao en de Nederlandse wet gaat altijd boven de regels van de UCI.' Saillaint detail; juist Spekenbrink was met Team Jumbo-Visma-baas Richard Plugge drie jaar geleden de aanstichter van het afschaffen van de cao. 

Volgens de Nederlandse wet is Dumoulin daarom een werknemer met een vast contract en die kan met een opzegtermijn van een maand weg wanneer hij wil. 'Sunweb heeft een dik probleem en ik ben ervan overtuigd dat Dumoulin hier heel sterk staat. Net als iedereen met een vast contract heeft Tom gewoon een opzegtermijn. Hij hoeft helemaal geen transfersom of iets dergelijks op tafel te leggen. Ik denk dat Tom dit het liefst netjes oplost, maar als ze er niet uitkomen, is dit zeker een optie', aldus Traksel. (Foto: Sirotti)

6 reacties

6 reacties

 1. Rob1!

  Rob1!

  23 Jul 2019 om 19:32

  Tom is daar een jaar te laat weg. Maar goed beter laat dan nooit. Men maakt daar renners stuk; wetenschap is niet alles. Men vergeet de grinta en het hart van een TOPsporter. Flut aankoopbeleid al jaren (vol vooroordelen naar renners onder de lijn Belgie/Oostenrijk) en het micromanagen van de meest belachelijke zaken. Gelukkig gaat Tom naar Jumbo Visma waar men nooit het koershart vergeet (waar bij Sunweb excell-sheets bepalen waar een renner mag aanvallen en hoelang). Go Tom, voor de triple!
 2. Rob1!

  Rob1!

  23 Jul 2019 om 19:29

  Quote van Ennie Quipere
  Zoals Johan Cruijff zei.."kleine hondjes, pissen altijd tegen hoge bomen..."
  Aart Planck zegt het wat stevig maar ik hoop ook dat het goed met je gaat na het leegdrinken van een zelfgekocht flesje azijn?!
 3. Ennie Quipere

  Ennie Quipere

  13 Jul 2019 om 12:02

  Quote van Aart Planck
  Probeer van het weekend te genieten, neem een pilletje desnoods, want ik maak me een beetje zorgen om je. Het zou vervelend zijn als je tegen 2021 in een dwangbuis zit, Dat forumt zo moeilijk...
  Zoals Johan Cruijff zei.."kleine hondjes, pissen altijd tegen hoge bomen..."
 4. Aart Planck

  Aart Planck

  13 Jul 2019 om 09:05

  Probeer van het weekend te genieten, neem een pilletje desnoods, want ik maak me een beetje zorgen om je. Het zou vervelend zijn als je tegen 2021 in een dwangbuis zit, Dat forumt zo moeilijk...
 5. Ennie Quipere

  Ennie Quipere

  13 Jul 2019 om 07:53

  "Dumoulin heeft nog een contract tot 2021"? ...tot en met 2021!
 6. Ennie Quipere

  Ennie Quipere

  12 Jul 2019 om 13:30

  Hopelijk kan hij lopen met die zwaargewonde knie....

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven