Tom Dumoulin

Dit is de pagina over Tom Dumoulin. De Limburger is één van de meest succesvolle wielrenners van de laatste jaren. Zo won hij in 2017 de Ronde van Italië. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Dumoulin en houdt tevens zijn biografie bij.

Tom Dumoulin

Dumoulin debuteert als sterke tijdrijder breekt door als ronderenner

Dumoulin werd op 11 november 1990 geboren in Maastricht. Na een aantal jaar bij de beloften maakte hij in 2012 zijn profdebuut bij Argos-Shimano. Gedurende de eerste jaren van zijn carrière reed de Maastrichter rond in de luwte, al viel hij al wel op met zijn sterke tijdritten. Etappes won hij nog niet, maar wel werd in 2013 het jongerenklassement van de Ronde van België gewonnen.

In 2014 meldde Dumoulin zich nadrukkelijk in de top van het wielrennen. Hij won meerdere tijdritten, waaronder één in de Eneco Tour, en die lijn zette hij in 2015 door. Dat jaar bleek hij ook nog eens een uitstekende klimmer en (gecombineerd met zijn tijdritkwaliteiten) klassementsrijder te zijn. Tijdens de Ronde van Spanje in 2015 brak hij definitief door nadat hij zes dagen lang de rode leiderstrui droeg. Vlak voor het einde van de ronde viel hij echter terug in het klassement.

Dumoulin in Ronde van Italië 2017 en een dramatisch 2019

Dat zijn sterke Vuelta in 2015 geen incident was, bleek wel tijdens de Giro van 2017. Gedurende de eerste etappes hield de Nederlander zich goed staande, waarna hij tijdens etappe tien, een tijdrit, de macht greep. Hij kwam in het roze terecht en wist deze tot aan de negentiende etappe vast te houden. Nairo Quintana pakte de kop over en stond vlak voor de afsluitende etappe 53 seconden voor op Dumoulin. Die laatste etappe was echter een tijdrit van bijna dertig kilometer en daarin maakte de Sunweb-rijder zijn achterstand goed. In absolute extremis pakte hij het roze terug en mocht hij zich zodoende de winnaar van de Ronde van Italië van 2017 noemen. Daarmee werd hij de eerste Nederlander sinds Joop Zoetemelk in 1980 die een grote ronde wist te winnen.

In de seizoenen daarna bleef Dumoulin een renner om rekening mee te houden in het peloton. In 2018 was hij twee keer zeer dichtbij de eindzege in zowel de Giro als de Tour de France, maar moest hij zijn meerdere erkennen in Sky-renners Chris Froome en Geraint Thomas. Het daaropvolgende jaar, 2019, viel compleet in duigen na een knieblessure die hij opliep in de Ronde van Italië. Die blessure hield hem de rest van dat seizoen aan de kant. De blessure was de druppel die de emmer deed overlopen en Dumoulin besloot om te vertrekken. Na acht jaar bij Sunweb (en haar voorgangers) te hebben gereden, verkaste hij ondanks een doorlopend contract naar Jumbo-Visma.

Dumoulin kent lastig 2020 en onderbreekt carrière

Na een lange winter stond Dumoulin begin 2020 te trappelen om zijn debuut te maken in het geel van Jumbo-Visma. Het was hem echter opnieuw niet gegund. Een darmprobleem wierp hem terug in zijn trainingsopbouw en toen hij eindelijk hersteld was en klaar was om op de fiets te stappen, sloeg het coronavirus toe. Dumoulin zag lijdzaam toe hoe de koers midden maart abrupt stopte en maandenlang stil kwam te liggen. Het zorgde ervoor dat Dumoulin in juni van 2020 officieel een jaar lang geen koers meer had gereden. Toen de nieuwe wielerkalender in juni werd gepresenteerd, ging de blik van Dumoulin dan echt op de Tour de France.

Nadat Dumoulin de koersen voorafgaand aan de Tour goede benen toonde, was het in de Tour de France allemaal net niet goed genoeg. Hij kampte met zadelpijn en stuitte op een weergaloze Roglic binnen de eigen ploeg. Dumoulin offerde zich op en reed zelf nog knap naar een zevende plaats in het klassement. In de Ardense klassiekers hielp hij Roglic aan winst in Luik-Bastenaken-Luik, alvorens de Vuelta a España zijn grote ronde moest worden. Dumoulin stapte echter vroeg af, vermoeid en leeg. Hoewel de blik begin 2021 weer positief leek, kwam vlak na de ploegenpresentatie het nieuws dat Dumoulin voorlopig stopte met fietsen. Hij was niet meer gelukkig en ging door middel van een sabbatical op zoek naar zichzelf. 

Later in het jaar kwam het bericht dat Dumoulin weer zou beginnen met fietsen en zichzelf zou richten op de olympische tijdrit: met enkel een anonieme Ronde van Zwitserland en winst op het NK tijdrijden als voorbereiding trok de Limburger naar Tokio, waar hij zijn talent nogmaals etaleerde met een tweede plek in het eindklassement. Zijn overige seizoensdoelen vielen in het water door een aanrijding op training, maar Dumoulin bleef gemotiveerd: in 2022 gaat hij zich weer richten op de Giro d'Italia. 

Tom Dumoulin Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties