Neilands boekt schitterende solo-overwinning in Grand Prix de Wallonie Algemeen nieuws

Neilands boekt schitterende solo-overwinning in Grand Prix de Wallonie

Door Bram van der Ploeg 18 september 2019 | 17:10


Krists Neilands heeft de GP de Wallonie op magistrale wijze gewonnen. De 25-jarige Let van Israël Cycling Academy koos in de lastige finale voor een solo en behield op een loodzware klim op de steentjes het peloton voor.

Vroeg in de koers waren er vijf renners die er samen vandoor gingen. Nico Denz (AG2R), Alexander Evans (SEG Racing Academy), Baptiste Planckaert, Tom Wirtgen (beide Wallonie-Bruxelles) en Julien Van den Brande (Tarteletto - Isorex) kregen enkele minuten van het afwachtende peloton. Nadat het peloton lang dichtbij bleef, liet het de teugels op 75 kilometer van de meet vieren.

Neilands verrast met solo

Met bijna zeven minuten speling moest het peloton toch echt aan de bak en daar werd aan begonnen. Met nog drie minuten voorsprong op veertig kilometer van het einde was in dat opzicht de controle terug. Op vijftien kilometer van het einde werden de laatste vluchters ingerekend op de Tienne aux Pierres, de voorlaatste klim van de dag.

Wat volgde was een golf van aanvallen, waardoor een groep van negen onstond en daaruit reed Neilands weg. De Let van Israël Cycling Academy had echter nog wel 8,5 kilometer voor de wielen, met twee achtervolgende groepen achter zich aan een slotklim van drie kilometer. In de tijdrithouding maakte hij er het beste van, op de lastige Belgische slingerwegen en hij hield de eerste achtervolgende groep knap van zich af. Hij begon aan de laatste klimkilometers met 23 seconden voorsprong.

Peloton jaagt op Neilands richting finish

Op de steentjes koos Neilands voor de grote plaat op de Cote de la Citadelle, in het peloton zagen we onder meer Lotto Soudal en Total Direct Energie van voren. Slechts twaalf seconden had Neilands nog, met nog anderhalve kilometer te gaan. Hij gaf alles, maar de marge was heel klein. Tegelijkertijd mocht niemand in het peloton aarzelen. Adam De Vos was namens UHC Rally Cycling op komst.

De Canadese kampioen moest zijn demarrage echter wel even bekopen, dus bleef Neilands er nog steeds voor in de slotkilometer. De enigen die hem nog konden stoppen, waren de mannen uit het peloton. Steeds leek het gat te dichten, maar Neilands draaide de laatste rechte strook op en gaf zijn voorsprong op knappe wijze niet meer weg. Jasper Stuyven klopte Jasper De Buyst in de sprint voor de tweede plek. (foto: Sirotti)

Uitslag Grand Prix de Wallonie 2019

1. Krists Neilands
2. Jasper Stuyven
3. Jasper De Buyst
4. Jonathan Hivert
5. Lilian Calmejane
6. Christophe Laporte
7. Arjen Livyns
8. Odd Christian Eiking
9. Tony Gallopin
10. Aimé De Gendt


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws