Deceuninck-Quick-Step wil CO2-neutraal wielerteam worden, plastic in de ban Algemeen nieuws

Deceuninck-Quick-Step wil CO2-neutraal wielerteam worden, plastic in de ban

Door Ward Hilhorst 11 januari 2020 | 08:59


De laatste jaren is pijnlijk duidelijk geworden hoe intens de invloed van de mens op ons veranderende klimaat is. Sportteams zien steeds meer in dat hun invloed groot is, door het vele reizen dat ze als ploeg wel moeten doen. Toch heeft Deceuninck-Quick-Step met het motto 'een betere wereld begint bij jezelf' (#itstartswithus) de weg naar een CO2-neutrale ploeg ingezet, zo laten ze op hun ploegsite weten.

Om een inzicht te krijgen op hun invloed op het klimaat, heeft de Belgische formatie hun CO2-voetafdruk uitgerekend. Ze kwamen uit op 1288 ton CO2 per jaar, wat gelijk staat aan 179 rondjes om de wereld in een auto, of 539 retourvluchten tussen Brussel en New York. Kortom, de ploeg staat een stevige kluif te wachten.

Het team heeft daarom verschillende maatregelen afgesproken om die 1288 naar beneden te krijgen. The Wolfpack gaat onder andere het gebruik van plastic in een rap tempo verminderen. Ook gaan ze het energiegebruik op het hoofdkantoor verminderen. Door zelf het goede voorbeeld te geven, hopen ze ook hun fans te inspireren wat te doen, bijvoorbeeld door meer met de fiets te gaan. Daarnaast gaat de wielerploeg klimaatprojecten steunen om zo hun laatste beetje uitstoot te compenseren. (Foto: Sirotti)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Gies
11 Jan 2020 om 11:28

Een ploeg CO2 neutraal maken is iets anders dan de CO2 uitstoot terugbrengen naar 0, dat laatste is namelijk onmogelijk, tenzij je de ploeg per direct laat ophouden met bestaan. CO2 neutraal worden doen ze voornamelijk door hun gedrag iets te verbeteren en te compenseren door bijvoorbeeld emissierechten te kopen e.d. Het klinkt altijd mooi naar buiten en voor de sponsors, maar het het is meer voor de bühne want je bereikt er ter plekke hoegenaamd niets mee. Het is hypocriet maar je deugt wel. Minder plastic e.d. gebruiken is natuurlijk prima maar meer voor het milieu en niet voor het klimaat. Ik neem ook aan dat het gezamenlijke sport journaille de ploeg kritische vragen zal stellen bij CO2 milieu belastend gedrag. Ik moest ook lachen om hun verkeerd geschreven hashtag #itsstartswithus.

Reageer


Meer nieuws