Huzarenstukje Holmes in slotrit Tour Down Under; Porte pakt eindzege Algemeen nieuws

Huzarenstukje Holmes in slotrit Tour Down Under; Porte pakt eindzege

Door Wilbert van der Velde 26 januari 2020 | 05:15


Matthew Holmes heeft tot ieders verbazing de slotrit van de Tour Down Under naar Willunga Hill gewonnen. De Britse debutant in de WorldTour van Lotto Soudal werd in de slotkilometer ingelopen door Richie Porte, maar kon zijn karretje aanhaken en met een venijnige versnelling op het eind de Australiër verslaan. Porte maakte wel zijn achterstand op Daryl Impey goed en won het algemeen klassement.

De renners hadden veel zin in de laatste etappe, want het regende aanvallen. In het begin ontstond er een kopgroep van bijna 25 renners met alle ploegen vertegenwoordigd. Best gekwalificeerde renner in het algemeen klassement was de Amerikaan Joey Rosskopf van CCC op 58 seconden. De kopgroep pakte een maximale voorsprong van ruim vier minuten.

Mitchelton-Scott met Impey in de leiderstrui had er echter alle vertrouwen in dat de kopgroep niet te ver weg zou rijden. De Australische ploeg liet in het begin dan ook het meeste werk over aan Trek-Segafredo van Porte. Vooral wereldkampioen Mads Pedersen deed veel werk om het gat met de kopgroep te verkleinen. Met nog ongeveer 25 kilometer te gaan begonnen de renners aan de eerste passage van Willunga Hill. Rosskopf nam zijn verantwoording en zette het tempo bij de koplopers. In het peloton was de eerste uitdunning begonnen. Het tempo ging de hoogte in en onder andere Luis Leon Sanchez probeerde weg te rijden.

Jumbo-Visma doet het peloton ontploffen

Bij het ingaan van de laatste tien kilometer was de voorsprong nog ruim 2 minuten. Het ging richting de slotklim echter heel snel in het peloton en de voorsprong van de koplopers smolt als sneeuw voor de zon. Vooraan waren het Michael Storer, Bruno Armirail en Holmes die vervolgens wegreden bij de rest. Jumbo-Visma zette ondertussen een snoeihard tempo in het peloton. Kersverse aanwinst Chris Harper opende de debatten door het peloton vol op een lint te trekken. Na de Australiër was het Antwan Tolhoek die de groep écht deed breken. Samen met vier anderen, waaronder Porte, Yates en Dylan van Baarle reed hij weg. Alleen zonder zijn kopman George Bennett, die duidelijk een mindere dag had. Ook Impey had niet de benen van de voorgaande jaren, want hij moest vroeg passen.

Het was wachten op de aanval van koning Willunga Hill Porte en die kwam er! Met zijn machtige pedaalslagen ging hij er vandoor en alleen Yates kon hem volgen. Van Baarle koos voor zijn eigen tempo en Tolhoek moest zijn inspanningen bekopen. Uiteindelijk schudde Porte ook Yates af en reed hij met nog een kilometer te gaan in een streep naar de resterende koplopers. Die leken een voor een te moeten passen. Holmes dacht er daarentegen anders over en hield het wiel van Porte en loste hem zelfs in de laatste meters naar de streep en maakte daarmee een prachtige entree in de WorldTour. Porte kon zich ondanks de rechtstreekse nederlaag troosten met zijn tweede eindzege in de Tour Down Under. (Foto: Sirotti)

 

Uitslag etappe 6 Tour Down Under 2020

1. Matthew Holmes
2. Richie Porte 0.03
3. Manuele Boaro 0.04
4. Bruno Armirail +0.07
5, Michael Storer ''
6. Diego Ulissi ''
7. Simon Geschke ''
8. Rohan Dennis ''
9. Dylan van Baarle ''
10. Simon Yates 0.23

Klassement na etappe 6 Tour Down Under 2020

1. Richie Porte
2. Diego Ulissi + 0.25
3. Simon Geschke +0.25
4. Rohan Dennis 0.25
5. Dylan van Baarle 0.25
6. Daryl Impey +0.30
7. Simon Yates 0.37
8. George Bennett +0.46
9. Lucas Hamilton +0.52
10. Hermann Pernsteiner +0.54


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws