Flórez wint bergetappe San Juan; Evenepoel behoudt leiding in klassement Algemeen nieuws

Flórez wint bergetappe San Juan; Evenepoel behoudt leiding in klassement

Door Wilbert van der Velde 31 januari 2020 | 23:55


Miguel Eduardo Flórez heeft de bergetappe naar de Alto Colorado in de Tour de San Juan gewonnen. Met een fraaie versnelling was de renner van Androni Giocattoli - Sidermec de rest van de favorieten te snel af. Remco Evenepoel verdedigde met gemak zijn leiding in het klassement en finishte op enkele seconden.

Hoewel de slotklim naar de Alto Colorado niet de zwaarste is met vier en een half procent gemiddeld, was de klim met een lengte van negentien kilometer en hoogte van 2624 meter voldoende uitdagend voor de renners. In het begin van de etappe lukten het zeven Zuid-Amerikanen en de Italiaan Antonio Zullo om weg te rijden. Het Deceuninck-Quick-Step van klassementsleider Evenepoel maakte zich weinig zorgen over de kopgroep en gaf de vlucht een maximale voorsprong van vier minuten en 25 seconden.

Naast de slotklim was het ook gedurende de rest van de etappe hoogtemeters verstouwen geblazen. De renners begonnen in startplaats San Martín namelijk op 600 meter en moesten ruim 2000 meter hoger eindigen. Het beeld van de etappe was duidelijk: een kopgroep met lokale helden die van het peloton in het zonnetje mochten staan. De zege was echter weggelegd voor iemand uit het peloton, dat al snel begon met het halveren van de voorsprong naar twee minuten. 

Peloton breekt in waaiers en Evenepoel moet achtervolgen

Waar alles er prima uitzag voor Evenepoel, was het opeens helemaal anders. Het peloton brak door de harde wind op de Argentijnse hoogvlaktes in verschillende groepen en de Belg miste de slag. De nummers twee en vier van het klassement Filippo Ganna en Brandon Mcnulty zaten wel mee en pakten al snel een minuut op Evenepoel, waarmee Ganna virtueel in de leiderstrui kwam te staan. 

Evenepoel had in zijn groep alleen nog steun van Zdenek Stybar en leek in een moeilijke positie te verkeren. Tot zijn geluk stopten de mannen van Bora-hansgrohe met rijden vooraan, waardoor de groep van de leider bij het aanvangen van de slotklim kon terugkeren. De kaarten konden dus opnieuw worden geschud. 

De hergroepering was voor Guillaume Martin en Mcnulty het signaal om de aanval te zoeken, maar de twee konden weinig potten breken en werden snel tot de orde geroepen. Het werd duidelijk dat de kopmannen hun kruit droog hielden voor het steilste stuk van zeven procent in de laatste kilometer, waar de jaarlijkse rit naar de Alto Colorado al zo vaak beslist werd. Evenepoel ging echter al eerder en plaatste op anderhalve kilometer zijn eerste aanval en loste daarmee tijdelijk zijn directe concurrent Ganna. Toch kwam alles weer bij elkaar, waarna de Colombiaan Florez met een machtige versnelling iedereen de baas was. (Foto: Sirotti, 2019)

Uitslag etappe 5 Vuelta a San Juan 2020

1. Miguel Eduardo Florez
2. Óscar Sevilla +0.02
3. Brandon Mcnulty ''
4. Guillaume Martin +0.04
5. Remco Evenepoel ''
6. Fillipo Ganna ''
7. César Nicolás Paredes 0.18
8. Juan Javier Melivilo 0.36
9. German Nicolás Tivan ''
10. Nelson Oliveira 1.05

Klassement na etappe 5 Vuelta a San Juan 2020

1. Remco Evenepoel
2. Filippo Ganna +0.33
3. Óscar Sevilla +1.01
4. Brandon Mcnulty +1.21
5. Miguel Eduardo Flórez +2.11
6. Nelson Oliveira +2.27
7. Guillaume Martin +2.28
8. César Nicolás Paredes +2.36
9. Gavin Mannion +2.53
10. Juan Pablo Dotti +3.05


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws