[Update] CADF door het stof; Astana reageert: 'Dit schaadt een imago' Algemeen nieuws

[Update] CADF door het stof; Astana reageert: 'Dit schaadt een imago'

Door Bram van der Ploeg 05 februari 2020 | 16:53


(3 februari 2020) De Deense website Politiken brengt in een artikel dat Astana-renners Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko banden zouden hebben met dopingdokter Michele Ferrari. Uit een geheim rapport dat de website heeft gelezen bleek dat de twee Astana-renners Ferrari meerdere malen hebben ontmoet.

Het rapport was aangevraagd door de anti-dopingbond CADF en geschreven door een extern bureau. Uit het rapport zou blijken dat Fuglsang deel uit maakt van het dopingprogramma van de Italiaanse dokter. Daarnaast zou de Kazach Lutsenko tweemaal aanwezig zijn geweest tijdens een ontmoeting tussen de Deen en Ferrari. 

Verder is het CADF in bezit van bewijs dat aantoont dat Ferrari zich actief bezighoudt met het voorzien van doping aan Astana-renners. Zo zou Ferrari afgelopen jaar aanwezig zijn geweest bij Astana in de Ronde van Catalonië en een thuisbasis in Lugano hebben. 

Update - 3 februari 2020 (10.09 uur): 'Astana weigert reactie op dopinggeruchten'

Bij Astana willen ze niet reageren op de geruchten rond Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko, zo meldt De Gazet van Antwerpen. Sven Jonker, marketing manager van de ploeg, zegt op de hoogte te zijn van het rapport, maar dat het enkel om aantijgingen en geruchten gaat: 'Sinds het telefoontje van dinsdag heb ik ook niks gehoord, dus ik zie niet in waarom wij actie moeten ondernemen.'

Jonker meldt verder dat de advocaten van de ploeg wel bezig zijn met het onderzoeken van het rapport, maar dat er pas met een officieel statement gekomen zal worden als er feiten op tafel komen. Vooralsnog lijken de geruchten ook geen invloed te hebben op het trainingskamp van de ploeg in Tenerife, waar onder meer Fuglsang en Lutsenko zich ook bevinden.

Update II - 3 februari 2020 (13.12 uur): Astana komt nu tóch met verklaring rond Ferrari

Astana heeft bij nader inzien tóch een officieel statement naar buiten gebracht over de situatie rondom Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko. Eerder weigerde de ploeg dat nog te doen, omdat er volgens het team sprake zou zijn van aantijgingen en geruchten. Volgens het persbericht is er geen enkele renner van het team die contacten zou hebben met Michele Ferrari.

'Wij staan niet toe dat renners dokters opzoeken die niet bij het team betrokken zijn om hun prestatie te bevorderen', zo luidt het bericht. Daarnaast benadrukt de ploeg dat de licentie voor 2020 gewoon vernieuwd is en dat ze nauw contact hebben met de UCI en het CADF. Ze zijn dan ook bereid mee te werken aan onderzoeken die door die instantie worden ingevoerd.

Update III - 3 februari 2020 (14.15 uur): Ook Ferrari zelf laat van zich horen

Ook Michele Ferrari heeft kennisgenomen van het gerucht dat hij zou samenwerken met Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko. Op zijn website 53x12 spreekt hij alle aantijgingen tegen: 'Helaas moet ik opnieuw ontkennen dat ik betrokken ben bij deze hoax.'

Ferrari somt op dat hij al meer dan tien jaar geen werkzaamheden meer verricht voor Astana-renners. Ook andere beweringen, zoals dat hij in Monaco of bij de Ronde van Catalonië aanwezig zou zijn geweest, spreekt hij tegen. Dat geldt ook voor zijn vermeende 'basis in Lugano', waar hij zegt nooit te zijn geweest. Hij beweert dat het rapport gebaseerd is op valse beweringen.

Update IV - 4 februari 2020 (08.10 uur): Fuglsang ontkent beschuldigingen

Op Instagram heeft nu ook Jakob Fuglsang van zich laten horen. De Deen ontkent dat hij Michele Ferrari ontmoet heeft en dat er geen antidopingautoriteiten zijn die acties tegen hem ondernomen hebben: 'Ik vind het een kwalijke zaak dat dit soort geruchten zomaar de media ingeslingerd kunnen worden.' Verder wenst de Astana-renner niet op de zaak in te gaan.

Update V - 4 februari 2020 (13.45 uur): 'Vinokourov prikt door rapport heen'

Alexander Vinokourov heeft nu zelf ook zijn zegje gedaan over de zaak. Bij L'Equipe laat hij weten dat hij de aantijgingen in het rapport maar een raar verhaal vindt: 'Hoe kan iemand nou denken dat Michele Ferrari onopgemerkt naar de Ronde van Catalonië kan komen? Iedereen in het peloton zou hem direct herkennen, zeker aangezien iedereen in dezelfde hotels verblijft.'

Daarnaast vindt Vino het raar dat juist die race genoemd wordt in het verhaal: 'Waarom zou hij daar naartoe komen als Jakob (Fuglsang, red.) en Alexey (Lutsenko, red.) daar niet eens waren?' Verder vertelt de Kazachse teambaas, net als te lezen was in het officiële statement van zijn ploeg, dat hij bereid is om samen te werken met de UCI om de waarheid te vinden.

Update VI - 5 februari 2020 (12.35 uur): CADF reageert en sluit dopingzaak

De Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) heeft al snel een einde gemaakt aan de dopinggeruchten rond Astana en twee van zijn renners. In een persbericht laat de organisatie weten dat het inderdaad een rapport heeft laten schrijven door extern bureau Sportradar, vanwege 'informatie' die de anti-dopingbond zou hebben ontvangen.

Het rapport werd 'strikt vertrouwelijk' gedeeld met enkele anti-dopingorganisaties en wetshandhavingsinstanties. 'De CADF heeft de informatie in het rapport altijd met extreme voorzichtigheid behandeld. Het heeft geen bevindingen gedeeld met een derde partij, inclusief de media. De CADF betreurt dan ook ten zeerste dat het rapport toch is uitgelekt. Er is een onderzoek gestart hoe dit publiekelijk is gemaakt, zodat het in de toekomst kan worden voorkomen.'

De belangrijkste mededeling volgt aan het einde: 'De CADF bevestigt dat het de aanwezige informatie na een zorgvuldige beoordeling niet naar de UCI heeft gestuurd voor eventueel disciplinaire processen jegens individuën of de ploeg in kwestie.' Daarmee is Astana en zijn Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko na twee hectische dagen 'vrijgesproken'. De vraag is of Astana het hier bij laat zitten.

Update VII - 5 februari 2020 (16.46 uur): Astana reageert op statement CADF

Astana heeft middels ploegbaas Alexandre Vinokourov gereageerd op het statement van CADF. 'We zijn blij dat de CADF de situatie heeft uitgelegd, aangaande het rapport dat was uitgelekt. Zoals bevestigd, heeft de organisatie geen overtreden anti-dopingregels gevonden en dus wordt er geen actie ondernomen tegen de renners of de ploeg. We respecteren de acties die de UCI en de CADF ondernemen tegen doping in het wielrennen en vinden het normaal dat alles wordt gecheckt.'

'Deze acties zijn ervoor gemaakt om de sport schoner te maken', zo vervolgt Vino. 'Tegelijkertijd hopen we dat de CADF een zorgvuldig onderzoek doet naar hoe deze informatie naar buiten is gekomen, zodat dit in de toekomst wordt voorkomen. De publicatie van ongeverifieerde of incomplete informatie in de media zorgen ervoor dat een imago van een renner, een ploeg en zelfs de sport worden geschaad. Ik wil onze sponsoren en fans bedanken voor hun vertrouwen en steun toen deze incorrecte en onbetrouwbare informatie naar buiten kwam.' (Foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws