Alexey Lutsenko

Dit is de pagina over Alexey Lustenko. De Kazachse wegwielrenner komt al sinds 2013 uit voor Astana Qazaqstan. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Lutsenko en houdt tevens zijn biografie bij.

alexey lutsenko

Lutsenko wint als junior al veel

Lutsenko is op 7 september 1992 geboren in het plaatsje Petropavl. Bij de junioren was al duidelijk dat de Kazach een mooie toekomst voor zich had. In 2010 haalde hij zijn eerste grote overwinning bij de junioren. Hij wist dat jaar Aziatisch kampioen op de weg te worden. Twee jaar later reed hij voor het opleidingsteam van Astana Qazaqstan Team. Namens dit team wist hij wereldkampioen te worden bij de beloften. Verder wist hij namens het opleidingsteam een etappe te winnen in de Ronde van de Toekomst. 

Sinds 2013 maakt Lutsenko deel uit van het WorldTour-team van Astana Qazaqstan. In zijn eerste jaar bij het team wist hij nog geen overwinningen te boeken. Wel liet hij zich nadrukkelijk zien in de Tour de France. In 2014 begon Lutsenko ook eindelijk met winnen. Zijn eerste overwinning dit jaar was de tijdrit op de Aziatische Spelen. Verder wist hij dit jaar een etappe te winnen in de Ronde van Denemarken en nam hij ook de puntentrui mee naar huis. Zijn laatste overwinning in dit seizoen behaalde hij in de Ronde van Almaty. Ook in de drie jaar hierna wist de Kazach deze ronde te winnen. 

Eerste overwinning in een grote ronde

Het volgende hoogtepunt noteerde Lutsenko in de Ronde van Spanje in 2017. In de vijfde etappe kwam hij solo als eerste over de streep en schreef zo zijn eerste overwinning in een grote ronde op zijn naam. Ook pakte hij wederom goud op de Aziatische Spelen, in de ploegentijdrit. Dit was ook voor hem het jaar waarin hij voor het eerst en voor het laatst op het podium eindigde bij een grote klassieker. In Dwars door Vlaanderen finishte hij als derde achter de Belgen Yves Lampaert en Philippe Gilbert. 

In 2018 ging het weer wat minder voortvarend voor Lutsenko. Hij won nog desondanks wel de Ronde van Oman en een etappe in zowel de Ronde van Oostenrijk als in de Ronde van Turkije. Het hoogtepunt dit jaar voor hem was ongetwijfeld zijn winst op het Kazachs kampioenschap, waarin hij voor het eerst in zijn carrière nationaal kampioen werd. In 2019 kende hij een soortgelijk jaar, waarin hij ook weer nationaal kampioen werd en ook de Ronde van Oman weer won. Ook wist hij dit jaar overwinningen te boeken bij de Coppa Sabatini en de Memorial Marco Pantani. 

Lutsenko wint ook in de Tour de France

Aan het begin van het seizoen 2020, en voorafgaand aan de opschorting van het racen als gevolg van de coronapandemie, behaalde Lutsenko derde plaatsen in het algemeen klassement bij de Tour de la Provence en de UAE Tour. Vervolgens won hij de zesde etappe van de Tour de France na een solitaire aanval van 17 kilometer. Lutsenko behaalde zijn volgende overwinning pas tijdens het Critérium du Dauphiné in 2021, toen hij de vierde etappe individuele tijdrit won. Hij nam de leiding in het klassement na de zesde etappe, maar eindigde uiteindelijk als tweede overall achter Richie Porte. Hij behaalde zijn beste algemene klassering ooit in de Tour de France met een zevende plaats in de editie van 2021, maar behaalde slechts één verdere overwinning gedurende de rest van het jaar, bij de Coppa Ugo Agostoni.

Lutsenko opende zijn seizoen van 2022 met een overwinning in de Clásica Jaén Paraíso Interior, waarbij hij solo de laatste 25 kilometer aflegde om te winnen. Tijdens de Tour de France werkte hij zich op in het algemeen klassement en kwam in de top tien na twee hoge eindklasseringen op opeenvolgende beklimmingen in Peyragudes en Hautacam. Uiteindelijk eindigde hij als negende, bijna 23 minuten achter de winnaar van het klassement, Jonas Vingegaard.

in 2023 pakte hij voor de derde keer in zijn loopbaan goud op de Aziatische Spelen. Deze keer won hij de individuele tijdrit. Dit was ook het jaar waarin hij de Ronde van Sicilië wist te winnen. Ook werd hij weer Kazachs kampioen op zowel de tijdrit als op de weg. Hij liet verder zien dat hij een seizoen altijd goed doorkomt en aan het einde van het seizoen altijd wat extra kan brengen. Eind 2023 deed hij dat in de Memorial Pantani, die hij voor de tweede keer wist te winnen. Ook liet hij zijn klasse zien in de Ronde van Turkije. Daar schreef hij het eindklassement op zijn naam door in de derde etappe de macht te pakken in de loodzware beklimming naar Babadag. 

Alexey Lutsenko Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties