Doull verrast peloton na thriller in Provence; Quintana eindwinnaar Algemeen nieuws

Doull verrast peloton na thriller in Provence; Quintana eindwinnaar

Door Jannick van der Hooft 16 februari 2020 | 15:46


Owain Doull heeft de felbevochten laatste etappe van de Tour de la Provence gewonnen. Hij bleek in een thriller over de snelste benen van een vluchtgroep te beschikken. Nairo Quintana kwam niet in de problemen en kroonde zich tot eindwinnaar van de ronde.

Quintana had voorafgaand aan de laatste etappe in Zuid-Frankrijk een flinke voorsprong op de rest van het veld, maar het parcours van die rit leende zich voor aanvallers om toch nog een poging te ondernemen hem uit zijn leiderstrui te rijden. Mede daardoor ging het er al direct vanuit de start hard aan toe. Het duurde een lange tijd, maar toen reed er dan toch eindelijk een groepje van vier sterke renners weg. De namen van de dag waren: Ian Garrison, Owain Doull, Mathias Brändle en Romain Combaud.

De kopgroep pakte een voorsprong van vier minuten, waarna een lange status quo aanbrak. Op ruim dertig kilometer van het einde hadden de renners nog altijd dezelfde voorsprong te pakken. Dat was echter wel het kantelpunt voor de voorsprong van de koplopers. Tien kilometer later waren er al twee minuten afgehaald door de achtervolgers in het peloton.

Peloton komt in actie, koplopers overrompeld

Bij EF Pro Cycling had men duidelijk plannen voor deze etappe. Een sterke afvaardiging van de roze mannen had zich op kop gevestigd en zette alles in om de vier vooraan terug te pakken. Toen het parcours licht omhoog liep, kwam Astana erbij om te helpen. Het tempo vloog de hoogte in en het gat met de kopgroep werd steeds kleiner. Toen het peloton de top bereikte, was er daarvan nog iets meer dan een minuut over.

Combaud snapte vooraan dat er iets gedaan moest worden om het peloton, of wat daar nog van over was, terug te laten komen. Hij plaatste een aanval en de rest van zijn medevluchters kon niet mee. De afdaling die volgde was echter spek voor de bek van de rest. Zij keerden in een razend tempo weer terug, wat er ook voor zorgde dat hun voorsprong op het peloton stabiel bleef.

De koplopers vochten voor wat ze waard waren en hadden bij het ingaan van de slotkilometer nog altijd een kleine voorsprong van tien seconden op de achtervolgers. Combaud zette als eerste zijn sprint in, maar werd teruggegrepen. Daarna waren het Brändle en Doull die streden voor de eerste plek en die laatste bleek op het einde nog de sterkste. Alexey Lutsenko strandde op enkele meters als eerste van het peloton.

Later meer.

(Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 4 Tour de la Provence 2020

1. Owain Doull
2. Mathias Brändle "
3. Ian Garrison +0.02
4. Romain Combaud "
5. Alexey Lutsenko +0.06
6. Damien Touzé "
7. Pascal Eenkhoorn "
8. Magnus Cort Nielsen "
9. Kasper Asgreen "
10. Quinn Simons "

Eindklassement Tour de la Provence 2020

1. Nairo Quintana
2. Alexandr Vlasov +1.04
3. Alexey Lutsenko +1.28
4. Hugh Carthy +1.38
5. Wilco Kelderman +2.16
6. Eddie Dunbar +2.21
7. Thibaut Pinot +2.22
8. Sepp Kuss +2.26
9. Jesus Herrada "
10. David Gaudu +2.35


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws