Jakobsen troeft Viviani met ijzersterke sprint af in eerste etappe Algarve Algemeen nieuws

Jakobsen troeft Viviani met ijzersterke sprint af in eerste etappe Algarve

Door Wilbert van der Velde 19 februari 2020 | 18:10


Fabio Jakobsen heeft net zoals in 2019 de eerste etappe in de Ronde van de Algarve gewonnen. De Nederlander kwam in de laatste meters als een duveltje uit een doosje en verschalkte Elia Viviani.

De eerste kopgroep van de race was voor slechts drie renners. Diego Lopez, Pedro Paulinho en Alvaro Trueba kregen snel een paar minuten cadeau van het peloton, waar de sprintersploegen in de beginfase de controle hielden. Op de tweede en laatste gecategoriseerde klim van de dag ging het in het pak zo hard dat er met meer dan honderd kilometer voor de wielen nog maar 1.20 minuten over was voor de drie leiders. Het peloton realiseerde zich dan ook dat het te snel ging met de voorsprong en liet het tijdsverschil weer oplopen naar 2.05 minuten.

Vluchters vroeg ingelopen

Met het naderen van de laatste vijftig kilometers begonnen de ploegen van Viviani, Jakobsen en Alexander Kristoff het tempo weer te verhogen en liep de achterstand van het peloton snel terug. Op 35 kilometer van de streep was het verschil nog maar 42 seconden. De sprintersploegen moesten duidelijk hard werken om de vluchters niet te vroeg in te lopen.

Een paar kilometer later was het echter toch zover. De drie vroege vluchters werden ingelopen. Diego Lopez van Fundacíon-Orbea kon tevreden terugkijken op zijn avontuur, want hij mocht na de etappe naar het podium voor het ontvangen van de bergtrui. 

Wellens valt aan met Dennis en Kwiatkowski

Waar er het merendeel van de etappe weinig gebeurde, veranderde dat op twintig kilometer van de streep. Op een steil ongecategoriseerd klimmetje besloot Tim Wellens om de sprintersploegen onder druk te zetten. De Belg plaatste een sterke aanval en gelijk sprong João Almeida van Deceuninck-Quick-Step in het wiel als controleur voor Jakobsen. Ook Rohan Dennis en Michal Kwiatkowski van INEOS slopen mee. Er was echter weinig samenwerking tussen de mannen, waardoor het peloton eenvoudig kon terugkeren. 

Op elf kilometer van de streep nam Team Sunweb met de gehele ploeg de leiding van het peloton. De ploeg wil Cees Bol uitspelen als sprintkopman en hij heeft met onder andere Nikias Arndt en Nils Eekhoff een sterke lead-out tot zijn beschikking. Van der Poel reed ondertussen in de wind met Sacha Modolo in het wiel, waarmee hij nogmaals aangaf dat hij tijdens de Portugese wielerkoers vooral voor de ploeg zal werken.

Chaotische sprint

Met nog vijf kilometer te gaan werd het dringen geblazen in het peloton. Alle sprintersploegen wilden hun sprinters uit het gedrang houden. Het werd in de voorste gelederen dan ook een chaotische bende aan sprintersploegen. 

Er was geen ploeg die een sterke trein kon opzetten en de rest kon domineren. Met de laatste rechte lijn in zicht was het Kwiatkowski op kop met Swift in het wiel. Swift ging veel te vroeg aan en werd overnomen door Viviani, maar daar was Jakobsen! De Nederlands kampioen was de Italiaan in de laatste meters te snel af.

Uitslag etappe 1 Ronde van de Algarve 2020

1. Fabio Jakobsen
2. Elia Viviani ''
3. Matteo Trentin ''
4. Alexander Kristoff ''
5. Jon Aberasturi ''
6. Cees Bol ''
7. Roger Kluge ''
8. Davide Cimolai ''
9. Daniel Hoelgaard ''
10. Edward Theuns ''

Klassement na etappe 1 Ronde van de Algarve 2020

1. Fabio Jakobsen
2. Elia Viviani ''
3. Matteo Trentin ''
4. Alexander Kristoff ''
5. Jon Aberasturi ''
6. Cees Bol ''
7. Roger Kluge ''
8. Davide Cimolai ''
9. Daniel Hoelgaard ''
10. Edward Theuns ''

(Foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws