Monsterlijke Evenepoel klopt Dennis in tijdrit, wint ook het klassement Algemeen nieuws

Monsterlijke Evenepoel klopt Dennis in tijdrit, wint ook het klassement

Door Wesley van Bavel 23 februari 2020 | 17:25


Een geweldige Remco Evenepoel heeft in de Algarve geïmponeerd. In de tijdrit wist hij wereldkampioen Rohan Dennis te kloppen. Het verschil bedroeg aan de meet tien seconden. Hiermee stelde hij ook de eindzege veilig. 

Met Evenepoel, Daniel Martin en Maximilian Schachmann in dezelfde tijd zou je denken dat de beslissing van het klassement heel spannend zou worden. Echter, Evenepoel is van de drie verreweg de beste tijdrijder. De dagwinst beloofde met wereldkampioen tijdrijden Dennis aan het vertrek een stuk interessanter te worden. Kan de nummer twee van het WK-tijdrijden, Evenepoel, ditmaal wel de Australiër kloppen?

Lampaert geeft een Belgisch voorproefje, Dennis blaast iedereen weg

De Zwitserse tijdrijder Tom Bohli zette de eerste richttijd neer met 25 minuten en zestien seconden. Niet veel later verbeterde Sunweb-renner Jasha Sütterlin die tijd met veertien seconden. Maar daar kwam de wereldkampioen tijdrijden van de beloften, Mikkel Bjerg. Hij snoepte weer drie seconden van de snelste tijd af. Ook hij kon niet lang op de hotseat plaatsnemen, want Yves Lampaert kwam er alweer aan.

De Belg van Deceuninck-Quick-Step was zes seconden sneller. Nu werd het wachten op de wereldkampioen tijdrijden bij de elite, Dennis. De INEOS-renner begon rustig, want bij het eerste tussenpunt was hij zes seconde langzamer dan Lampaert. Hij had echter goed ingedeeld. Bij het tweede tussenpunt was hij alweer de snelste. Aan de streep was Dennis maar liefst 36 seconden sneller dan de Belg. Patrick Bevin nestelde zich ondertussen op de tweede plaats.

Onderweg was alweer het volgende kanon bezig met Stefan Küng. Hij was maar liefst tien seconden sneller dan Dennis. Toch bleek weer dat de wereldkampioen goed ingedeeld had, want de Zwitser leverde onderweg stelselmatig tijd in. Küng zou dan ook stranden op een tiental seconden van Dennis. Ook Michal Kwiatkowski kon niet in de buurt komen. De Pool eindigde op een kleine halve minuut van Dennis.

Eindzege voor Evenepoel lijkt veilig, strijd om de dagzege

Om vijf uur ging Evenepoel van start. Zou hij dan nog in de buurt van de wereldkampioen tijdrijden kunnen komen? Onderweg leek het antwoord positief te zijn. De Belg was maar liefst 21 seconden sneller dan Dennis bij de eerste meeting. Maar eerder bleek al dat de Australiër zijn tijdrit goed in heeft gedeeld. Zou Evenepoel dat ook doen? Ondertussen stelde Schachmann teleur en klokte de 27ste tijd onderweg, terwijl ook Dan Martin niet in de buurt van de jonge Belg kon komen. De eindzege leek hier al binnen te zijn.

Miguel Angel Lopez reed misschien wel de tijdrit van zijn leven. Bij het tweede tussenpunt stond hij derde, op slechts 14 seconden van Dennis. Alleen Evenepoel en Schachmann moesten daar dan nog voorbij komen. De Duitser toonde verbetering, maar moest, in de strijd voor de gele trui, met een zesde plek daar nog steeds wel tijd toegeven op Lopez. Evenepoel kwam daar vervolgens als eerste voorbij, maar verloor wel een groot deel van zijn voorsprong. Het verschil bedroeg nog een kleine tien seconden. 

De Belg kreeg in de laatste kilometer Dan Martin nog in het zicht. Wellicht hielp dat nog, want Evenepoel dook aan de finish onder de tijd van Dennis. Hij bleek tien seconden sneller te zijn aan de meet. Zo wist het toptalent naast de eindzege ook de dagzege te pakken. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 5 Ronde van de Algarve

1. Remco Evenepoel 
2. Rohan Dennis +0.10
3. Sefan Küng +0.19
4. Maximilian Schachmann +0.38
5. Miguel Angel Lopez ''
6. Michael Kwiatkovski ''
7. Patrick Bevin ''
8. Yves Lampaert +0.46
9. Nils Polit +0.47
10. Mads Würtz +0.48

Eindklassement Ronde van de Algarve

1. Remco Evenepoel 
2. Maximilian Schachmann +0.38
3. Miguel Angel Lopez +0.39
4. Rui Costa +0.56
5. Tim Wellens +1.17
6. Simon Geschke +1.18
7. Lennard Kämna +1.26
8. Bauke Mollema +1.31
9. Jao Almeida +1.40
10 Amaro Antunes +1.57


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws