Miguel Ángel López

Miguel Ángel López is een Colombiaanse wielrenner, die voornamelijk bekend staat om zijn klimkwaliteiten. Vanaf 2023 rijdt hij voor Team Medellin-EPM, bij wie hij onderdak vond na zijn vertrek bij Astana, nadat bekend was geraakt dat hij banden had met de Spaanse dopingarts Marco Maynar. In de Leiderstrui houdt het nieuws en de biografie van deze coureur bij.

Miguel Ángel López

López schittert bij Astana na winst in Tour de l'Avenir

In de jeugd stond López al te boek als een van de grootste talenten op de fiets. Zo wist hij bij de beloften indruk te maken met de eindoverwinning in de Tour de l'Avenir, wat vaak een voorbode is voor een mooie toekomst bij de profs. Hij werd opgepikt door Astana, waar hij in zijn debuutjaar al sterk was in de Ronde van Zwitserland. Later dat jaar kon hij zijn eerste profzeges al bijschrijven in de Ronde van Burgos. In 2016 brak Superman volledig door met de eindzege in diezelfde Ronde van Zwitserland. Zijn bijnaam hield hij over aan een overval die op hem gepleegd werd, waarbij hij met zijn fiets de twee belagers van zich af wist te houden. Hij hield aan het incident een steekwond over.

In de jaren daarna zagen we López geregeld voorbijkomen als een van de favorieten voor de eindzeges van grote rondes, maar lag hij toch ook vaak tegen het asfalt. Tot op heden zijn derde plekken in de Giro d'Italia en Vuelta a España van 2018 het verste dat hij ooit is gekomen. Daarnaast wist hij verschillende etappeoverwinningen in grote rondes te boeken, waaronder een zware bergrit naar de Col de la Loze in de Tour de France van 2020. In 2021 maakte López, na jaren trouwe dienst bij Astana, de overstap naar Movistar Team. 

Bij de Spaanse ploeg werkte López na een goede voorbereiding een anonieme Tour de France af, waarna hij in de Vuelta op revanche ging. In de strijd om het podium ging het echter mis voor beide partijen: López mocht niet achter ploegmaat Enric Mas rijden en verloor zo zijn podiumplek, waarna hij direct uit de wedstrijd stapte. Movistar vergaf hem dit niet: het contract werd ontbonden en López keerde terug naar Astana. 

Banden met Spaanse dopingarts Maynar doen Lopez vertrekken bij Astana

Lopez debuteerde namens Astana met een podiumplek in de Ruta del Sol, in de Tour of the Alps mocht hij een eerste zege voor zijn nieuwe ploeg bijschrijven. In de Giro gaf hij er al na vier ritten de brui aan, maar in de Ronde van Burgos klom hij wel met de besten mee naar voren, waardoor hij het bergklassement op zak stak. In de Vuelta, zijn tweede wielerronde van het seizoen, hield de jonge Spanjaard Juan Ayuso hem van het podium. Op het einde van het seizoen gingen 'Superman' Lopez en zijn Kazachse ploeg echter uit elkaar nadat er bewijs was gekomen dat de Colombiaan banden had met de Spaanse dopingarts Marco Maynar.

In 2023 keerde Lopez terug naar Colombia waar hij alles en iedereen (weliswaar op een veel lager niveau) kapotreed. Als renner van Team Medellin-EPM won hij de Ronde van San Juan tegen Remco Evenepoel en co, maar de rest van zijn 27 zeges (inclusief eindklassementen) boekte hij allemaal tegen niet-profrenners. Eind september werd hij wel nog urenlang gekidnapt en beroofd. Of Lopez in 2024 nog voor Medellin rijdt, is nog onzeker. Voor het Italiaanse EOLO-Kometa zal het alvast niet zijn.

Miguel Ángel López Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties