Adam Yates vliegt bergop naar zege in de UAE Tour, Pogacar tweede Algemeen nieuws

Adam Yates vliegt bergop naar zege in de UAE Tour, Pogacar tweede

Door Wesley van Bavel 25 februari 2020 | 16:24


Adam Yates heeft de bergrit in de UAE Tour met aankomst op de Jebel Hafeet gewonnen. Op de tien kilometer lange klim wist hij Tadej Pogacar en Alexey Lutsenko te kloppen. De leiderstrui is ook voor de Australiër.

De aanloop naar de klim was biljartvlak. Het peloton trok omstreeks het middaguur (lokale tijd) de woestijn in voor 184 kilometer op de fiets. Zoals altijd waren er enkele renners die ervoor kozen het hazenpad te kiezen. Met de nodige invloed van onze Zuiderburen. 

Kopgroep krijgt ruime voorsprong van het peloton

Jasper De Buyst, Umberto Marengo, Stijn Steels en Victor Campenaerts vertrokken na iets meer dan twintig kilometer koers. Met nog 130 kilometer te gaan had het viertal een grote voorsprong. Het verschil bedroeg op het maximum iets minder dan acht minuten. Dat was het signaal voor ploegen als Trek-Segafredo om de achtervolging te starten. De voorsprong van de kopgroep bleef vanaf dat moment dalen. Met nog 45 kilometer te gaan was het verschil nog slechts een kleine drie minuten. 

Naarmate de Jebel Hafeet dichterbij kwam, slonk de voorsprong van de kopgroep ook. Het gedrag in het peloton begon, de treintjes voor de klassementsrenners begonnen zich ook te vormen. De berg begon aan de horizon van de woestijn te verschijnen! Het peloton reed verspreid over de brede weg. Elke ploeg wilde zijn klassementsrenner vooraan afzetten. 

Het peloton begint aan de Jebel Hafeet

Precies onderaan de voet werd de kopgroep ingelopen. In het landschap omgeven met rotsen begon het peloton met INEOS, zonder Chris Froome, op kop aan de slotklim. De eerste kilometer werd de vrede bewaard en het leek afwachten op de echte steile stukken op de beklimming. De Fransman Quentin Jauregui was de eerste die een versnelling waagde. Het was Ilnur Zakarin die zijn manschappen liet achtervolgen. Met succes. Jauregui werd snel weer ingelopen. 

Wout Poels bleek nog niet in zijn beste vorm te steken. Op ruim zeven kilometer van de meet moest hij al lossen uit het peloton. Op datzelfde moment viel Víctor de la Parte, ploeggenoot van Zakarin, aan. Het was Merhawi Kudus die reageerde, maar hij kwam nooit bij De la Parte. De Spanjaard vergaarde een voorsprong van ongeveer vijftien seconden op een sterk uitgedund peloton, met Mitchelton-Scott voor Adam Yates op kop. 

Aanval Adam Yates luidt strijd tussen de favorieten in, Valverde lost

Adam Yates plaatste een scherpe demarrage. Slechts Alexey Lutsenko en David Gaudu konden die beantwoorden. Ondertussen bleef Pogacar zitten. Met nog vijf kilometer te gaan probeerde Yates er alleen vandoor te gaan. Met een nieuwe versnelling liet hij Lutsenko en Gaudu staan. 

Zou Yates dan onbedreigd naar de overwinning kunnen gaan? Niet als het aan Pogacar lag. Vanuit het peloton sprong hij heel snel naar Lutsenko en Gaudu. Het verschil tussen de twee groepen was op vier kilometer achttien seconden. Pogacar en Lutsenko lieten de Fransman Gaudu snel achter. Maar dichterbij Yates kon het duo niet meer komen. 

Yates loopt uit, Kelderman fietst voor de zesde plek 

Yates had op twee kilometer van de finish al een voorsprong van veertig seconden op Pogacar. De overwinning leek niet meer in gevaar te komen voor de Brit. Ondertussen probeerde Wilco Kelderman uit de grote groep achter Lutsenko te versnellen.

Yates bleek niet te achterhalen en mocht zijn handen in de lucht steken. Achter de Brit werd Pogacar op een een ruime minuut tweede. Lutsenko won de sprint voor de derde plek.

Uitslag etappe 3 UAE Tour

1. Adam Yates
2. Tadej Pogacar +1.03
3. Alexey Lutsenko +1.30
4. David Gaudu ''
5. Rafal Majka ''
6. Diego Ulissi +1.56
7. Patrick Konrad ''
8. Gorka Izagirre ''
9. Jesus Herrada ''
10. Eddie Dunbar '' 

Klassement na etappe 3 UAE Tour

1. Adam Yates
2. Tadej Pogacar +1.07
3. Alexey Lutsenko +1.35
4. David Gaudu +1.40
5. Rafal Majka ''
6. Wildo Kelderman +2.06
7. Diego Ulissi ''
8. Patrick Konrad ''
9. Jesus Herrada ''
10. Eddie Dunbar ''

(Foto: Sirotti, 2019)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws