Wilco Kelderman

Dit is de pagina over Wilco Kelderman. De Nederlander is een getalenteerde ronderenner, die dat door veel fysiek ongemak niet altijd heeft kunnen waarmaken. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Kelderman en houdt tevens zijn biografie bij.

wilco kelderman

Kelderman werd in 1991 geboren in Amersfoort en stond al op jonge leeftijd te boek als een groot wielertalent. Toen hij negentien jaar was, belandde hij bij Rabobank Continental Team en won hij in zijn eerste jaar meteen de proloog in de Tour de l'Ain. Na twee seizoenen in het continentale circuit maakte hij de overstap naar Rabobank in de WorldTour. Geen ideaal moment, aangezien Rabobank juist in die tijd de stekker eruit trok door grootschalig dopinggebruik bij de ploeg. Onder de namen Blanco, Belkin en LottoNL-Jumbo stond Kelderman in zijn eerste twee seizoenen voor de loodzware taak om als één van de jonge talenten de omgevallen ploeg terug omhoog te helpen. 

Kelderman voor Blanco, Belkin en LottoNL-Jumbo

Dat deed Kelderman eigenlijk heel knap. In 2013 debuteerde hij met een zestiende plaats in de Giro in een grote ronde en won hij later dat jaar de Ronde van Denemarken, mét een ritzege in de individuele tijdrit. In 2014 werd hij zelfs zevende in Giro en ook in de Vuelta a Espana noteerde hij in 2014 met een veertiende plek een knappe klassering. Een podiumplek in een grote ronde leek een volgend logisch doel, helemaal toen Kelderman in 2015 Nederlands kampioen tijdrijden werd bij de elite. 

Fysiek malheur deed echter zijn intrede in de carrière van Kelderman en pech bleef hem in de jaren die kwamen steeds weer achtervolgen. In de Tour van 2015 werd een top-10-doel om zeep geholpen door rugklachten, een jaar later werd hij in de Tour 32e. Hij reed wel ereplaatsen bij elkaar in de koersen van een week, waaronder een derde plaats in de Eneco Tour van 2016. De volgende stap in zijn carrière zette hij echter pas toen hij in 2017 voor Team Sunweb ging rijden. 

Kelderman excelleert tussen blessures door

Kelderman begon 2017 goed met top-10-klasseringen Down Under en in Romandië, maar in de Giro d'Italia viel hij als luxe-knecht van Tom Dumoulin snel weg nadat hij door een motard van de fiets werd gereden. De Vuelta a Espana bleek dat jaar zijn echte doorbraak. Na een vierde plek in de Ronde van Polen reed Kelderman naar stek vier in de Vuelta, met lang zicht op het podium. Met Team Sunweb won hij daarna het WK ploegentijdrit. Hij knalde door in de winter en werd tweede in de Abu Dhabi Tour van 2018, alvorens hij in de Tirreno weer een blessure opliep na een crash. Hij herstelde, toonde vorm in de Ronde van Zwitserland, had ambities voor de Tour, maar kon die ronde doorstrepen toen hij op het NK wederom tegen de grond ging.

De Vuelta moest opnieuw zijn redding worden en met een tiende plaats in het klassement deed hij het zeker niet slecht. Toch lijkt er zoveel meer in het vat te zitten bij Kelderman. In 2019 opende hij opnieuw sterk in de UAE, trok hij sterk door in Parijs-Nice, maar vond hij dit keer zijn tegenslag in Catalonië, na een lullige crash op een rotonde. Via Zwitserland ging hij maanden later wel naar de Tour, maar Kelderman kampte door zijn crash in Catalonië constant met rugproblemen. Hij stapte af in de Tour en reed ondanks de rugblessure nog naar plek zeven in de Vuelta. Na het vertrek van Dumoulin  naar Team Jumbo-Visma leek Kelderman in 2020 vrij baan te hebben als kopman. Hij reed sterk in de Tour de la Provence en de UAE Tour, maar het coronavirus gooide vervolgens roet in het eten. 

Kelderman via Giro-podium en top vijf Tour terug naar Jumbo-Visma

Eind 2020 leek Kelderman voor het eerst op weg naar een eindzege in een grote ronde: in de Giro d'Italia bereikte hij het laatste weekend in het roze, maar INEOS Grenadiers gooide roet in het eten. Tao Geoghegan Hart won de ronde uiteindelijk, Kelderman vertrok na het seizoen naar BORA-hansgrohe. Voor die ploeg werd hij de kopman in de Tour de France van 2021: de Nederlander eindigde als vijfde. Na afloop van de Tour maakte Kelderman nog maar eens een zware val in de Benelux Tour, wat het einde van zijn seizoen betekende. 

Medio augustus 2022 maakte Jumbo-Visma bekend dat zij Kelderman voor drie jaar had vastgelegd. Ook landgenoot Dylan van Baarle trok naar de Nederlandse formatie. Jumbo-Visma had grote verwachtingen van Kelderman, die zijn laatste koers in het tenue van BORA-hansgrohe als zestigste finishte (Ronde van Lombardije). 

Kelderman reed zijn eerste koers in het geelzwart in de Tirreno-Adriatico, maar daar kwam hij in de zesde rit lelijk ten val. Dit kostte hem de Giro, de ronde waar hij zich eigenlijk op zou richten. Ondanks die teleurstelling richtte hij zich vervolgens op de Tour de France, waar hij via een vierde plek in de Ronde van Zwitserland een belangrijke rol vertolkte in dienst van kopman en eindwinnaar Jonas Vingegaard. 

Enkele weken na het einde van de Tour was Kelderman ook present in de Vuelta-selectie van de Nederlandse ploeg, die met meerdere kopmannen naar de Spaanse ronde trok. Mede door het harde werken van Kelderman realiseerde Jumbo-Visma een unieke 1-2-3 in het eindklassement met Sepp Kuss, Vingegaard en Primoz Roglic, waarmee de unieke trilogie Giro, Tour én Vuelta in één jaar ook voltooid werd. 

Wilco Kelderman News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments