Wilco Kelderman

Wilco Kelderman is al jaren een betrouwbare naam in het wielerpeloton. De Nederlander is een getalenteerde ronderenner, die dat door veel fysiek ongemak niet altijd heeft kunnen waarmaken. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Kelderman en houdt tevens zijn biografie bij.

Wilco Kelderman

Kelderman voor Blanco, Belkin en LottoNL-Jumbo

Kelderman werd in 1991 geboren in Amersfoort en stond al op jonge leeftijd te boek als een groot wielertalent. Toen hij negentien jaar was, belandde hij bij Rabobank Continental Team en won hij in zijn eerste jaar meteen de proloog in de Tour de l'Ain. Na twee seizoenen in het continentale circuit maakte hij de overstap naar Rabobank in de WorldTour. Geen ideaal moment, aangezien Rabobank juist in die tijd de stekker eruit trok door grootschalig dopinggebruik bij de ploeg. Onder de namen Blanco, Belkin en LottoNL-Jumbo stond Kelderman in zijn eerste twee seizoenen voor de loodzware taak om als één van de jonge talenten de omgevallen ploeg terug omhoog te helpen. 

Dat deed Kelderman eigenlijk heel knap. In 2013 debuteerde hij met een zestiende plaats in de Giro in een grote ronde en won hij later dat jaar de Ronde van Denemarken, mét een ritzege in de individuele tijdrit. In 2014 werd hij zelfs zevende in Giro en ook in de Vuelta a Espana noteerde hij in 2014 met een veertiende plek een knappe klassering. Een podiumplek in een grote ronde leek een volgend logisch doel, helemaal toen Kelderman in 2015 Nederlands kampioen tijdrijden werd bij de elite. 

Fysiek malheur deed echter zijn intrede in de carrière van Kelderman en pech bleef hem in de jaren die kwamen steeds weer achtervolgen. In de Tour van 2015 werd een top-10-doel om zeep geholpen door rugklachten, een jaar later werd hij in de Tour 32e. Hij reed wel ereplaatsen bij elkaar in de koersen van een week, waaronder een derde plaats in de Eneco Tour van 2016. De volgende stap in zijn carrière zette hij echter pas toen hij in 2017 voor Team Sunweb ging rijden. 

Kelderman excelleert tussen blessures door

Kelderman begon 2017 goed met top-10-klasseringen Down Under en in Romandië, maar in de Giro d'Italia viel hij als luxe-knecht van Tom Dumoulin snel weg nadat hij door een motard van de fiets werd gereden. De Vuelta a Espana bleek dat jaar zijn echte doorbraak. Na een vierde plek in de Ronde van Polen reed Kelderman naar stek vier in de Vuelta, met lang zicht op het podium. Met Team Sunweb won hij daarna het WK ploegentijdrit. Hij knalde door in de winter en werd tweede in de Abu Dhabi Tour van 2018, alvorens hij in de Tirreno weer een blessure opliep na een crash. Hij herstelde, toonde vorm in de Ronde van Zwitserland, had ambities voor de Tour, maar kon die ronde doorstrepen toen hij op het NK wederom tegen de grond ging.

De Vuelta moest opnieuw zijn redding worden en met een tiende plaats in het klassement deed hij het zeker niet slecht. Toch lijkt er zoveel meer in het vat te zitten bij Kelderman. In 2019 opende hij opnieuw sterk in de UAE, trok hij sterk door in Parijs-Nice, maar vond hij dit keer zijn tegenslag in Catalonië, na een lullige crash op een rotonde. Via Zwitserland ging hij maanden later wel naar de Tour, maar Kelderman kampte door zijn crash in Catalonië constant met rugproblemen. Hij stapte af in de Tour en reed ondanks de rugblessure nog naar plek zeven in de Vuelta. Na het vertrek van Dumoulin naar naar Team Jumbo-Visma leek Kelderman in 2020 vrij baan te hebben als kopman. Hij reed sterk in de Tour de la Provence en de UAE Tour, maar het coronavirus gooide vervolgens roet in het eten. 

Alles komt samen in Giro d'Italia, vertrek bij Sunweb

Kelderman was 29 jaar toen hij in oktober van 2020 begon aan zijn grote doel van het vreemde coronajaar. In de Giro d'Italia wilde hij voor top-5 gaan, maar eindelijk kwam alles een keer samen voor de Nederlander. Hij reed zijn beste grote ronde uit zijn carrière, met de beste benen uit zijn carrière. Heel lang mocht hij zelfs dromen van de eindwinst, maar dat bleek net iets te hoog gegrepen. Na een veelbesproken etappe over de Stelvio bleken Tao Geoghegan Hart en Keldermans ploegmaat Jai Hindley wat sterker.

Kelderman vocht, maar de Giro was voor hem net een paar dagen te lang. Hij finishte in Milaan als derde, zijn eerste podium in een grote ronde. Het was een prachtig slotstuk voor hem bij Team Sunweb, de ploeg die hij zou verlaten aan het einde van 2020. Kelderman tekende al vroeg in het seizoen een contract bij BORA-hansgrohe. 

Wilco Kelderman nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties