Dit bleek de laatste etappe van UAE Tour: Yates eindwinnaar na staking Algemeen nieuws

Dit bleek de laatste etappe van UAE Tour: Yates eindwinnaar na staking

Door Bram van der Ploeg 28 februari 2020 | 08:32


Lees hier het verslag van de vijfde etappe in de UAE Tour, zo nu blijkt de laatste etappe van de wedstrijd. Onderaan vindt u het algemeen klassement. Adam Yates wint de ronde.

Tadej Pogacar heeft de vijfde etappe in de UAE Tour gewonnen. De klimmer van UAE Team Emirates pokerde lang met Adam Yates om de dagzege, en hoewel Alexey Lutsenko in de sprint leek te winnen, duwde Pogacar zijn fiets als eerste over de meet. Yates blijft leider, Wilco Kelderman pakte plek acht en staat nu zesde.

De vlucht van de dag was snel vertrokken en zat kwalitatief goed in elkaar. Larry Warbasse (AG2R), James Knox (Deceuninck-Quick-Step), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Cristian Scaroni (Gazprom-Rusvelo) en Andrea Garosio (Vini Zabù - KTM) vonden elkaar. Mitchelton-Scott hield de groep voor leider Adam Yates op kop van het peloton in de gaten. Met nog honderd kilometer voor de wielen kregen de vijf vooraan al dik zes minuten cadeau.

Peloton geeft gas in de wind, Gaudu valt aan

Daar kwam snel verandering in toen er een haakse bocht naar rechts werd genomen. Het peloton voelde de wind en gaf eens flink gas. Leider Yates zat goed van voren, maar er moest gevochten worden om de posities. De minuten voorsprong van de kopgroep vlogen er plots af en achteraan het pak moesten de eerste renners lossen, op 85 kilometer van het einde. Lang duurde het geweld helaas niet. Met de finish op zeventig kilometer nam het peloton gas terug en konden de gelosten weer aansluiten. 

De kopgroep had door de korte opleving in het peloton flink van zijn voorsprong verloren. De vijf werkten wel goed samen en koesterden de 3.20 minuten die er na de wind nog op het bord stonden. Ook in het peloton werd er niet lang stilgezeten. Het was David Gaudu die met een plan op pad was gegaan. De jonge Fransman ging samen met wat ploegmaats van Groupama-FDJ al op het vlakke in de aanval. De nummer vier van het klassement kreeg in de wind echter geen ruimte van Yates en consorten.

Kopgroep koestert voorsprong richting slotklim

Het hollen en stilstaan in het peloton had tot gevolg dat de kopgroep van vijf weer wat verder weg kon rijden. Bij het ingaan van de laatste veertig kilometer was het gat van drie minuten alweer gestegen naar dik vier en een halve minuut. In het peloton bleef het Groupama-FDJ van Gaudu speldenprikjes uitdelen als de wind ook maar even gunstig stond. Het was keer op keer echter niet voldoende om het pak echt te laten scheuren.

Het kwam net als eerder in de week gewoon aan op de Jebel Hafeet. Terwijl Knox vooraan aan een solo begon, kwam het peloton onder leiding van UAE Team Emirates dichterbij. Op 7,5 kilometer van de finish had Knox slechts een dikke minuut. Met Davide Formolo als luxe-knecht voor Pogacar en op 4,5 kilometer van de meet ging de Sloveen er zelf vandoor. Gaudu, Lutsenko en Yates konden mee en terwijl Pogacar bleef proberen, kwam Knox in zicht.

Yates en Pogacar pokeren

De beslissing zou vallen in de laatste drie kilometer van de klim. Yates en Pogacar hadden de felste aanvallen, maar Lutsenko en Gaudu konden telkens terugkeren als het vooraan stilviel. Het was uiteindelijk een aanval van leider Yates zelf die ervoor zorgde dat hij en Pogacar echt los kwamen. Yates sloeg eerst alleen een gat, maar Pogacar zette in de laatste twee kilometer nog alles in het werk om het toch niet al te grote gat dicht te rijden. 

Dat lukte, en hoewel de twee een klein half minuutje hadden gepakt, was dat weer als sneeuw voor de zon verdwenen toen Yates andermaal inhield. Pogacar nam niet over, waardoor Gaudu en Lutsenko weer terugkeerden. Ook Ilnur Zakarin hing lang aan het elastiek bij die twee, maar kwam er voor de slotkilometer bij. Het gepoker leek een foute inschatting want Lutsenko nam de binnenbocht en leek te winnen, totdat Pogacar op rechts toch nog voorbij stak. (foto: Sirotti)

Uitslag etappe 5 UAE Tour 2020

1. Tadej Pogacar
2. Alexey Lutsenko ''
3. Adam Yates ''
4. David Gaudu +0.04
5. Ilnur Zakarin +0.07
6. Davide Formolo +0.23
7. Alejandro Valverde ''
8. Wilco Kelderman +0.24
9. Victor de la Parte ''
10. Rafal Majka +0.27

Klassement na etappe 5 UAE Tour 2020

1. Adam Yates
2. Tadej Pogacar +1.01
3. Alexey Lutsenko +1.33
4. David Gaudu +1.48
5. Rafal Majka +2.11
6. Wilco Kelderman +2.34
7. Ilnur Zakarin ''
8. Davide Formolo +2.39
9. Diego Ulissi +2.49
10. Victor de la Parte +2.51

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Erik3e
27 Feb 2020 om 14:11

Was weer zolang mogelijk aanklampen voor Wilco, hopelijk vindt hij ooit nog zijn goede benen om echt mee te doen.

Reageer


Meer nieuws