Cavagna wint Faun-Ardèche Classic met monsterlijke solo-onderneming Algemeen nieuws

Cavagna wint Faun-Ardèche Classic met monsterlijke solo-onderneming

Door Tom van der Salm 29 februari 2020 | 16:25


Rémi Cavagna heeft de Faun-Ardèche Classic op zijn naam geschreven. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step versnelde zo'n beetje vanuit de start met enkele medevluchters, die hij vervolgens een voor een uit zijn wiel reed. Tanel Kangert en Guillaume Martin mochten met de tijdrijder mee op het podium.

Hoewel de meeste ogen zaterdag gericht zullen zijn op de Omloop Het Nieuwsblad, wordt er ook in Frankrijk gekoerst. Met de Faun-Ardèche Classic staat er een pittige wedstrijd op het programma, die het best vergeleken kan worden met een Ardennenklassieker. Verder stond er een stevig deelnemersveld aan het vertrek. Zo tekenden onder meer Julian Alaphilippe, Vicenzo Nibali en Bauke Mollema present.

Vanuit het vertrek werd er al gelijk een serieus tempo gereden. Veertien man probeerden weg te rijden, maar het peloton vond die groep te groot. Door de hoge snelheid in het peloton moesten er gelijk al meerdere renners lossen. Één van de mannen die er vandoor wilden muizen was uiteraard Cavagna van Deceuninck-Quick-Step. Hij reed samen met Victor Lafay (Cofidis) een voorsprong van 45 seconden bijeen. In het peloton hadden de renners met slechte benen het zwaar te verduren. Drie renners gaven al snel op, waaronder sprinter Riccardo Minali.

Cavagna brommert iedereen uit zijn wiel

Achter de twee koplopers probeerden Evaldas Siskevicus (Nippo Delko One Provence), Julen Irizar (Fundación-Orbea), en Benjamin King van NTT Pro Cycling Team wanhopig het gat te dichten, waar ze na een kilometerslange achtervolging in slaagden. Met zijn vijven reden ze een grote voorsprong van maximaal 4.45 minuten bij elkaar. Met Cavagna in de kogroep wist het peloton dat het alle zeilen moest bijzetten. 

De voorsprong ging dan echter ook niet snel naar beneden. Op tachtig kilometer van de streep was het verschil nog steeds 4.45 minuten. Het hoge tempo van Cavagna kostte twee van zijn vluchters de kop. Lafay en Siskevicius moesten met zeventig kilometer te gaan de pijp aan Maarten geven, en ook Irizar moest even later passen. Zo bleven enkel ontsnappingsspecialisten King en Cavagna over. EF Education First leidde de achtervolging met enkele renners, maar zij wisten niet te voorkomen dat de voorsprong opliep naar meer dan vijf minuten.

Ook King, toch geen misselijke renner met onder meer twee etappezeges in de Vuelta, moest met nog 45 kilometer te gaan de Franse tempobeul Cavagna laten gaan. Het werd zo een duel tussen de eenzame Fransman en het ganse peloton, dat geen sikkepit dichterbij wist te komen en de voorsprong naar meer dan zes (!) minuten zag gaan.

Nibali en Barguil in de achtervolging

De kaap van de zes minuten gaf enkele renners het teken dat de voorsprong van Cavagna echt té gortig werd. Nibali, Warren Barguil, Julien Bernard en Dayer Quintana begonnen met zijn vieren aan een achtervolging. Bernard fietste er een minuut van af in dienst van zijn kopman Nibali, maar moest daarna het werk aan zijn Italiaanse ploegmaat laten en zelf de rol lossen. Ook de kleinere Quintana kon het tempo van de twee klimmers niet volgen.

Cavagna trok zich ondertussen weinig aan van al het gespuis in zijn rug en fietste door alsof het een tijdrit van honderd kilometer was. Een andere Fransman, Barguil, kon daarachter het hoge tempo van Nibali niet aan. Hierdoor werd het een oneerlijke man tegen man-situatie, kijkend naar de voorgift van vier minuten die Cavagna nog altijd had op twintig kilometer van de meet. 

Dat Cavagna aan een indrukwekkende koers bezig was, toonde Nibali. De Haai van Messina, toch geen kleine jongen, stortte volledig in tijdens zijn achtervolging en werd plotsklaps voorbijgestreefd door een hoop renners. De strijd om plek twee lag zo weer open achter de ontketende Cavagna, die er enkel voor hoefde te zorgen dat hij heelhuids de finish bereikte. Ver, ver daarachter mochten Kangert en Martin de koek verdelen om de overgebleven podiumplaatsen. (foto: Sirotti)

Uitslag Faun-Ardèche Classic 2020

1. Rémi Cavagna
2. Tanel Kangert + 2.51
3. Guillaume Martin + 2.55
4. Warren Barguil + 3.24
5. Nicolas Edet + 4.35
6. Lorenzo Rota + 5.07
7. Mikkel Frohlich Honore + 5.22
8. Ben King + 5.36
9. Nans Peters + 5.38
10. Andrea Bagioli + 5.43


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws