Van Vleuten schiet uit de startblokken met winst in Omloop Het Nieuwsblad Vrouwenwielrennen
Vrouwenwielrennen

Van Vleuten schiet uit de startblokken met winst in Omloop Het Nieuwsblad

Van Vleuten schiet uit de startblokken met winst in Omloop Het Nieuwsblad

Annemiek van Vleuten heeft de Omloop het Nieuwsblad bij de vrouwen gewonnen. Na een koers die geteisterd werd door de harde wind, wist ze op de Kapelmuur iedereen uit het wiel te rijden. Zes achtervolgsters probeerden wat ze konden, maar konden de wereldkampioene niet van haar eerste zege van het seizoen houden.

Hoewel in tegenstelling tot bij de mannen de Omloop Het Nieuwsblad bij de vrouwen geen WorldTour-koers is, stond er wel een prachtig deelnemersveld aan de start in Gent. Zo waren de nummers een en twee van de vorige editie, Chantal Van den Broek-Blaak en Marta Bastianelli, weeral van de partij. De grootste publiekstrekker was echter de wereldkampioene Van Vleuten, die maar al te graag haar vierde plaats van afgelopen jaar wilde verbeteren. In eerste instantie zou ook Anna van der Breggen deelnemen, maar zij is als zovelen geveld door de griep.

Lastig wegrijden door harde wind

Het was met de harde tegenwind lastig wegrijden voor de vrouwen. Het zou dan ook even duren voordat de eerste kopgroep zich vormde. Na verschillende aanvallen, wisten de Nederlanders Maaike Boogaard (Alé BTC Ljubljana) en Femke Markus (Parkhotel Valkenburg) met Christina Schweinberger (Doltcini-Van Eyck Sport) een gat te slaan met het peloton. De laatste moest er echter door de harde wind gelijk weer af, waardoor er een Nederlands duo overbleef.

Het werden er echter weer drie vooraan, want Emily Newsom (Team TIBCO-SVB) wist op indrukwekkende wijze de oversteek te maken. In het peloton zorgde Boels-Dolmans Cycling Team ondertussen voor de nodige chaos. De ploeg reed met een hoog tempo het peloton in stukken en brokken. Daarnaast vond er ook een valpartij plaats, waar de nummer drie van vorig jaar, Jip van den Bos, het voornaamste slachtoffer was.

Valpartij Van Vleuten

De vrouwen begonnen vervolgens aan de Haaghoek en de Leberg. Van Vleuten liet alvast zien over goede benen te beschikken door op de Leberg op haar gemak naar voren te fietsen. En hoe zat het met de voorsprong van de koplopers? Die was binnen luttele minuten als sneeuw voor de zon verdwenen. Alles was weer te herdoen.

Waar Van Vleuten op de Leberg haar sterke benen toonde, lag ze op zeventig kilometer van de streep bij een valpartij. Na assistentie van de ploegwagen kon ze haar wedstrijd weer hervatten. Ze had intussen wel de nodige achterstand opgelopen, maar wist na een stevige achtervolging weer de aansluiting vooraan te maken. Het peloton werd onder de zware weersomstandigheden stelselmatig uitgedund. Met nog vijftig kilometer te gaan waren er nog ongeveer twintig vrouwen vooraan over.

Van Vleuten oersterk op de Kapelmuur

Het was duidelijk dat de rensters vooral hun kruit droog hielden voor de Kapelmuur. Op de klimmetjes die er aan vooraf gingen waren er wel wat aanvallen, maar niemand kon een grote kloof slaan. En toen was er de Muur. Zoals verwacht was het Annemiek van Vleuten die de kop nam en de voorste groep in korte tijd verkleinde naar drie vrouwen. Onder andere Floortje Mackaij kon lang aanhaken, maar op het steilste stuk was het gedaan. Van Vleuten reed ze allemaal uit het wiel en reed in korte tijd naar een voorsprong van vijftien seconden op zes achtervolgsters.

Onder de achtervolgsters bevonden zich met Van den Broek-Blaak, Mackaij en Ellen van Dijk maar liefst drie Nederlanders. Vooral van Van Dijk was het erg knap gezien ze pas sinds enkele maanden weer voluit kan trainen. Van Vleuten overleefde ondertussen ook de Bosberg en breidde haar voorsprong uit.

Er was dan ook niets meer tegen de wereldkampioene te doen. Ze reed de overwinning in de laatste tien kilometers op de zware plaat zorgeloos naar huis. Bastianelli werd tweede voor Mackaij. (Foto: Sirotti, 2019)

Uitslag Omloop Het Nieuwsblad vrouwen 2020

1. Annemiek van Vleuten
2. Marta Bastianelli + 0.42
3. Floortje Mackaij ''
4. Chantal Van den Broek-Blaak ''
5. Ellen van Dijk + 0.44
6. Elizabeth Banks + 1.13
7. Eugenia Bujak ''
8. Chloe Hosking + 1.30
9. Jip van den Bos ''
10. Aude Biannic ''

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws