[Update] Cyclingnews: 'Tussentijdse transfer van Froome van de baan' Algemeen nieuws

[Update] Cyclingnews: 'Tussentijdse transfer van Froome van de baan'

Door Jannick van der Hooft 29 juni 2020 | 14:33


(14 mei 2020) Chris Froome in een ander tenue dan Team INEOS? Je kunt het je haast niet voorstellen. Toch denkt de Brit in gesprek met Cyclingnews wel degelijk hardop na over zijn toekomst. Na dit seizoen loopt zijn contract af en Froome is dan 35 jaar. Zelfs een tussentijds vertrek is een optie, als Team INEOS dat ook toelaat. 

Froome rijdt sinds 2010 voor Team INEOS, dat in dat jaar tevens het levenslicht zag onder de naam Sky Procycling en later Team Sky heette. De flinterdunne klimmer groeide uit tot de grote leider van de ploeg, met vier Tourzeges, een Girozege en op papier ook twee Vuelta-zeges. In 2020 wil Froome vol voor zijn vijfde Tourzege gaan, maar met Egan Bernal en Geraint Thomas bij INEOS lijkt een rol als abolsute leider geen optie.

Froome denkt zodoende na over een vertrek, mogelijk zelfs al tijdens dit seizoen, zodat hij bij een andere ploeg als kopman voor die vijfde eindzege in de Tour de France kan gaan. Twee ploegen zouden alvast wel oren hebben naar een tussentijdse superstunt. 'Na mijn crash vorig jaar (in de Dauphiné, red.) ben ik vol vertrouwen dat ik terug kan keren naar een Tourwinnende vorm. Ik weet niet voor welke team ik dat na 2020 zal doen. Ik ben nog niet van plan om te stoppen. De crash heeft mij een vernieuwde focus en drive gegeven. Ik werk harder dan ooit om terug te komen. Dat mag niet voor niets zijn.' 

Update - 15 mei 2020 (06.58 uur): 'Movistar hengelt naar diensten van Froome'

Volgens Ciclo21 is Movistar één van de ploegen met verregaande interesse in Chris Froome. Het medium meldt dat het overkoepelende bedrijf van de Spaanse formatie, Telefónica, onlangs is gefuseerd met het Britse bedrijf Liberty Global, waardoor het nu onderdeel uitmaakt van het grootste telecommunicatiebedrijf in Groot-Brittanië. Het aantrekken van Froome zou voor de formatie en sponsor een 'prachtige sportieve en commerciële coup' kunnen zijn.

Op Twitter heeft Movistar-knecht Jose Joaquin Rojas ook een duit in het zakje gedaan. De trouwe adjudant van Alejandro Valverde stuurt een open uitnodiging naar het adres van Froome. 'Vriend, je weet dat we in Spanje goed eten hebben en dat je bij Movistar altijd goed geholpen zult worden.' 

Update II - 15 mei 2020 (18.25 uur): 'Froomes prestaties spreken voor zich'

Israël Cycling Team ontkent niet dat ze geïnteresseerd zijn in het ondertekenen van Chris Froome. Dat meldt Cyclingnews. Het nieuwe WorldTour-team wordt gekoppeld aan de viervoudig winnaar van de Tour de France. 'We reageren niet op interesse in renners of mogelijke onderhandelingen. Maar uiteraard respecteren we Chris Froome als rijder en als persoon. Natuurlijk spreken zijn prestaties voor zich', vertelde het team  aan Sport 5, één van de toonaangevende sportomroepen in Israël.

Update III - 16 mei 2020 (08.17 uur): 'Team INEOS laat Froome niet in 2020 gaan'

Volgens een bron van La Gazetta dello Sportdie niet bij name genoemd wilde worden, is INEOS niet voornemens de deur open te zetten voor een vertrek van Froome. De bron, die 'een hoge functie binnen de ploeg' zou bekleden, krijgt de vraag of hij of zij denkt dat Froome dit jaar de ploeg al kan verlaten. 'Nee. In 2020 blijft hij bij ons.'

Update IV - 16 mei 2020 (10.36 uur): 'Familielid Froome spreekt over woede op ploegleiding'

De geruchtenstroom gaat onverminderd door. Nu is het L'Équipe die zijn duit in het zakje doet. Zij zeggen namelijk met een familielid van Froome te hebben gesproken. Dat familielid geeft aan dat Froome boos is om de houding van de ploegleiding naar aanleiding van de opmerking van Egan Bernal dat hij zich niet gaat opofferen als hij een tweede keer de Tour kan winnen. 'Chris is daar boos om, omdat niemand op Bernal heeft gereageerd. Hij heeft gevraagd om de situatie snel duidelijk te maken, maar heeft geen reactie gekregen.' 

Update V - 17 mei 2020 (17.10 uur): Movistar heeft geen interesse in tussentijdse overgang Froome

Movistar heeft geen plannen om Chris Froome dit jaar nog aan te trekken. Dat vertelde een woordvoerder van de Spaanse ploeg aan Marca. Eerder sloot Team INEOS een tussentijds vertrek van de viervoudig Tourwinnaar al uit.

Update VI - 19 mei 2020 (09.33 uur): Froome blijft vaag over toekomst

In aanloop naar de Challenge of Stars moest Chris Froome toch wat interviews afgeven, maar vragen over zijn toekomst ontweek hij handig. 'Ik heb meerdere overwegingen te maken, nu zit ik in het midden van dat proces. Tijdens de komende weken en maanden zal ik erover nadenken, dan wil ik een duidelijker beeld van de toekomst hebben', vertelt de Brit aan Marca

Update VII - 19 mei 2020 (17.23 uur): NTT-teammanager Riis vindt Froome goed binnen zijn ploeg passen

De speculaties over een nieuwe ploeg voor Chris Froome gaan door. Bjarne Riis, manager van NTT Pro Cycling, ziet het wel zitten als Froome zijn ploeg komt versterken. De Afrikaanse ploeg heeft een lijntje met de renner van Team INEOS, aangezien hij in hetzelfde continent is geboren. Riis geeft bij VeloNews aan dat hij goed binnen zijn team past. 'We hebben plek voor hem. Waarschijnlijk kan hij goed met ons samenwerken en we hebben een goed team die we om hem heen kunnen bouwen. De vraag is alleen of hij voor ons wil rijden en of we hem kunnen betalen.'

Update VIII - 18 juni 2020 (09.27 uur): Trekt Israel Start-Up Nation aan het langste eind?

Geen Movistar, geen NTT Pro Cycling en geen Bahrain McLaren; volgens Tutto Bici stapt Chris Froome mogelijk nog in augustus over naar Israel Start-Up Nation. Eigenaar Sylvan Adams mikt op een contract van maar liefst drie jaar voor de inmiddels 35-jarige Froome, die in dat geval per 1 augustus vertrekt bij Team INEOS en dus de Tour de France in het blauw-wit van Israel Start-Up Nation rijdt.

En grote stunt, want INEOS leek lange tijd niet van plan om Froome te laten gaan tijdens het lopende seizoen. Met Egan Bernal, Geraint Thomas en Froome wilde de Britse formatie naar de Tour, en wilde Froome zijn vijfde Tour zelfs winnen. Beide partijen leefden sinds de crash van Froome in 2019 echter in twijfels. Een transfer voor de Tour zou voor alle partijen goed uit kunnen komen. INEOS kan dan mikken op Bernal en Thomas, Froome kan als absolute kopman naar de Tour en Israel Start-Up Nation heeft zijn gewenste grote aanwinst.

Cyclingnews houdt op basis van een bron dichtbij Froome een slag om de arm. Volgens het medium is er nog niets getekend, maar neemt de Brit binnen enkele dagen wel een beslissing over zijn toekomst. Cyclingnews wijst er wel op dat bij een transfer tijdens het seizoen toestemming nodig is van Team INEOS. Ploegbaas Dave Brailsford liet in het verleden Mark Cavendish al wel gratis naar Omega Pharma - Quick-Step vertrekken, ondanks een nog eenjarig contract. INEOS heeft Froome zelf naar verluidt nog geen nieuw contract aangeboden. 

Update IX - 26 juni 2020 (08.45 uur): 'INEOS niet blij met Froome'

Chris Froome zal snel een beslissing moeten nemen over zijn toekomst, zo meldt La Gazzetta dello Sport op vrijdag 26 juni. Het is volgens de Italiaanse krant niet meer de vraag of Froome bij INEOS vertrekt, maar vooral wanneer. Volgens La Gazzetta zijn er echter nog wel wat twijfels.

Allereerst is er de verslechterde band met Dave Brailsford, ploegbaas bij Team INEOS. Als Froome nog langer blijft spelen met zijn toekomstplannen, dan zou Brailsford ook zomaar kunnen beslissen om Froome de komende Tour thuis te laten. Naar verluidt zou men bij INEOS helemaal niet blij zijn dat het mogelijke vertrek van Froome in mei al uitlekte. Sterker nog: INEOS zou zelfs bezig zijn met een documentaire over het herstel van Froome, na zijn harde crash in 2019.

Naast het INEOS-element zou Froome ook nog twijfelen over het niveau van Israel Start-Up Nation. Het financiële aanbod is goed, maar wat heeft de ploeg sportief te bieden? Voor 2021 kan het team zich versterken, maar als Froome deze zomer al verkast, dan krijgt hij geen heel sterke ploeg mee naar de Tour.

Update X - 29 juni 2020 (14.35 uur): 'Tussentijdse transfer Froome van de baan'

Anonieme bronnen hebben aan CyclingNews verteld dat een tussentijdse transfer van Chris Froome van de baan is. Dat schrijft de website naar aanleiding van eerdere geruchten. Zijn huidige team, INEOS, heeft op het trainingskamp de contractonderhandelingen heropend, waardoor het erop lijkt dat Froome zijn contract tot het einde van het jaar uitdient.

Ook werd er naar verluidt gesproken over de te voeren strategie tijdens de aankomende Tour de France. Bij de entourage van Froome bestond de angst dat een vertrekwens zijn kansen op deelname aan La Grande Boucle zou vergooien. Door de besprekingen lijkt die deelname nu verzekerd.  (Foto: Sirotti, 2019)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

19.8
15 May 2020 om 08:47

Ik ben een fan van Chris Froome maar denk niet dat hij met Movistar een vuist kan maken tegen het machtige Team INEOS.

Reageer


Meer nieuws