Geraint Thomas

Dit is de pagina over Geraint Thomas. De ex-baanrenner wist in 2018 de Tour de France op zijn naam te schrijven. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over de renner en houdt tevens zijn biografie bij.

Geraint Thomas kwam in 1986 in Wales ter wereld. In zijn thuisland kwam hij in aanraking met de fiets en hij legde zich toe op de baan - en niet zonder succes. Als onderdeel van de Britse ploegenachtervolging wist hij verschillende internationale titels op zijn naam te schrijven: één keer Europees kampioen en drie keer wereldkampioen. Ook op de Olympische Spelen had Thomas succes. Tijdens de edities in Beijing en Londen veroverde hij met zijn landgenoten een gouden plak.

Lange tijd combineerde Thomas zijn baancarrière met het fietsen op de weg. Na twee stageplekken kreeg hij zijn eerste profcontract bij het bescheiden Barloworld, waar hij in een team kwam met onder meer Chris Froome. Winnen deed hij daar niet, maar hij veroverde wel een contract bij Team Sky, de voorloper van zijn huidige ploeg. Daar ontpopte de Welshman zich tot een veelzijdig renner. Hij won tijdritten, kon aardig klimmen én had succes in de klassiekers. Zo schreef hij in 2015 bijvoorbeeld de E3 Harelbeke op zijn naam.

Alleskunner Thomas wint Tour de France

De grootste prestatie van Thomas kwam echter pas in 2018. Tamelijk verrassend bleek hij in de Tour de France dat jaar de sterkste klimmer te zijn. Met zijn goede tijdrit in de benen wist hij soeverein stand te houden die drie weken. Met een voorsprong van bijna twee minuten op Tom Dumoulin mocht hij in Parijs de gele trui over de finishstreep rijden. Waar alles tijdens die Tour op de juiste plek viel, ging het na zijn triomftocht wat moeizamer voor de INEOS-renner. Een vermeend losbandig leven zorgde ervoor dat hij die prestatie niet meer heeft kunnen evenaren, hoewel hij dat nog wel nastreeft.

In 2019 was Thomas er desondanks wel dichtbij. Nadat hij zijn overtollige kilo's uit de winter kwijt was, gooiden crashes echter roet in het eten. Thomas had een gebrekkige voorbereiding op de Tour de France. Daar werd hij echter toch tweede, achter ploegmaat Egan Bernal en voor Steven Kruijswijk. In 2020 werd de Tour opnieuw het doel, met dit keer Bernal én Chris Froome als mede-kopmannen bij INEOS.

Geraint Thomas Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties