Team INEOS

Dit is de pagina over Team INEOS. De Britse ploeg is een dominante factor in de wielrennerij, met zeven tourzeges in de laatste acht jaar. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Team INEOS.


Team Sky (2010-2019)

Eind 2009 was de oprichting van Team Sky een feit. Met een megabudget van enkele tientallen miljoenen werd als hoofddoel gesteld om binnen vijf jaar de Tour de France te winnen. De ploeg profileerde zich door het aantrekken van meerdere toprenners en deze in te zetten tijdens de grote rondes. Klimmers die bij hun oude ploeg veelal kopman waren, moesten bij Team Sky knechtwerk verrichten.

Het doel om binnen vijf jaar de Ronde van Frankrijk te winnen werd in 2012, het derde seizoen van het team, behaald. De Bradley Wiggins legde de weg naar Parijs het snelst af en mocht zich zodoende de eerste Brit noemde die de prestigieuze ronde op zijn naam heeft weten te schrijven. Eind 2011 eindigde hij ook al als tweede in de Ronde van Spanje, achter team - en landgenoot Chris Froome, die de eindzege erfde nadat oorspronkelijke winnaar Juan José Cobo in 2019 zijn overwinning kwijtraakte.

Wiggins won de Tour van 2012 met veel overmacht en die Team Sky-dominantie zou in de jaren daarna alleen maar groter worden. Ploeggenoot Froome nam het stokje van Wiggins, wiens prestaties na 2012 al snel kelderden, over en wist de Tour van 2013, 2014, 2016 en 2017 te winnen. Het beeld was veelal hetzelfde gedurende de etappes: het peloton werd aangevoerd door een trein met Sky-renners die elkaar aflosten om kopman Froome zo min mogelijk te belasten. Het temporijden, zoals deze manier van wielrennen ook wordt genoemd, bleek gedurende het hele decennium de sleutel tot succes bij de Britse formatie. Door de sterke knechten van kon Froome tot ver in het hooggebergte teren op zijn sterke kompanen.

Froome was niet alleen in Frankrijk succesvol, want de in Afrika geboren Brit legde ook beslag op de Ronde van Spanje van 2017 en op de Ronde van Italië van 2018. In het laatstgenoemde jaar deed hij wederom een poging de Ronde van Frankrijk te winnen, maar ditmaal was teamgenoot Geraint Thomas te sterk. 

Team INEOS (2019-heden)

Eind 2018 maakte Sky bekend de ploeg niet langer te sponsoren. Zodoende moest men op zoek gaan naar een nieuwe naamgever en die werd in maart 2019 gevonden chemiebedrijf INEOS, die vanaf dat moment de ploeg Team INEOS mogelijk maakte. Ondanks de nieuwe naam en kleuren ging de formatie vrolijk verder met domineren. Niet met Froome of Thomas, maar met een jong klimtalent uit Colombia: Egan Bernal. In 2018 eindigde hij al als vijftiende in de Tour de France en het jaar daarop was hij zelfs de beste van iedereen. Op 22-jarige leeftijd mocht hij met het geel naar huis gaan, waarmee hij de jongste na-oorlogse Tourwinnaar werd.

Selectie Team INEOS 2020

Andrey Amador (Cos)
Leonardo Basso (Ita)
Egan Bernal (Col)
Richard Carapaz (Ecu)
Jonathan Castroviejo (Spa)
Rohan Dennis (Aus)
Owain Doull (Gbr)
Eddie Dunbar (Ier)
Chris Froome (Gbr)
Filippo Ganna (Ita)
Tao Geoghegan Hart (Gbr)
Michael Golas (Pol)
Ethan Hayter (Gbr)
Sebastián Henao (Col)
Christian Knees (Dui)
Michal Kwiatkowski (Pol)
Chris Lawless (Gbr)
Gianni Moscon (Ita)
Jhonatan Narváez (Ecu)
Salvatore Puccio (Ita)
Brandon Rivera (Col)
Carlos Rodriguez (Spa)
Luke Rowe (Gbr)
Pavel Sivakov (Rus)
Iván Ramiro Sosa (Col)
Ian Stannard (Gbr)
Ben Swift (Gbr)
Geraint Thomas (Gbr)
Dylan van Baarle (Ned)
Cameron Wurf (Aus)

Officiële ploegsite INEOS

Meer nieuws