Evenepoel waarschuwt Giro-concurrentie met knappe show bergop in Burgos Algemeen nieuws

Evenepoel waarschuwt Giro-concurrentie met knappe show bergop in Burgos

Door Bram van der Ploeg 30 juli 2020 | 16:43


Remco Evenepoel heeft de derde etappe in de Ronde van Burgos gewonnen. De jonge Belg van Deceuninck-Quick-Step verraste nog maar weer eens door op de steile slotklim in de laatste kilometer weg te rijden. Esteban Chaves en George Bennett waren sterk, maar kregen hem niet meer terug. 

Hoewel de blik bij de meesten op de slotklim lag, mocht de rest van het parcours niet worden onderschat. Vanaf de start ging het op en af en na de eerste afdaling vonden negen renners elkaar in de kopgroep van de dag. Roger Adrià, Francisco Galván (beide Equipo Kern Pharma), Jetse Bol (Burgos BH), Alejandro Osorio, Joel Nicolau (beide Caja Rural), Gotzon Martín (Euskaltel), Marton Dina (Kometa), Edward Theuns (Trek-Segafredo) en Nikita Stalnov (Astana) kregen snel de ruimte van het peloton.

BORA en INEOS laten de koers ontploffen

Het peloton deed het lang rustig aan, na zestig kilometer koers hadden de negen vluchters dik negen minuten voorsprong. De kopgroep draaide lekker rond, maar het peloton schoot in deze fase in gang. Sterker nog, op 55 kilometer van het einde scheurde het peloton volledig in stukken door de opzettende wind. BORA en INEOS namen de kop van het pak en gaven eens flink gas. Alle andere ploegen lieten zich verrassen, waaronder het Deceuninck-Quick-Step van Remco Evenepoel.

Alle zeven renners van BORA (met klassementsleider Felix Grossschartner) en vier renners van INEOS sloegen een gat naar het achtervolgende peloton. In tien kilometer tijd daalde de voorsprong van de kopgroep van dik acht naar dik vijf minuten. Het verschil tussen BORA en INEOS richting de rest van de favorieten bedroeg twintig seconden. De groep BORA/INEOS werd door de inspanningen wel steeds kleiner. Op 44 kilometer van de finish telden we nog zeven renners die ronddraaiden en ging de energie er langzaam uit. Toen we een dorpje in reden, kwam de eerste achtervolgende groep terug van voren. Het tempo viel even helemaal weg, waardoor het grootste deel van het peloton terug bijeen kwam en iedereen even kon uithijgen.

Astana mist de slag, peloton raast richting finale

Astana was de verliezer van de dag. De lichtblauwe formatie had de aansluiting in het dorpje niet kunnen maken en fietste met de ploeg op 33 kilometer van het einde een minuut achter het eerste peloton. Daar voerden Deceuninck-Quick-Step en CCC Team het tempo, waardoor Astana het gat niet dicht kreeg. De kopgroep verdedigde in die fase nog slechts drie minuten voorsprong. Een knappe krachtinspanning van Astana op de voorlaatste klim van de dag bracht het tweede peloton uiteindelijk op 24 kilometer van het einde toch bij het eerste peloton.

Adrià was op dat moment vertrokken uit de kopgroep. Zijn voorsprong was nog steeds dik drie minuten, maar in de tien kilometer erna breidde hij die voorsprong knap uit. In het peloton werd al voor gesorteerd op de zware slotklim, de Picon Blanco. Aan de voet van de slotklim van 7,8 kilometer begon Adrià met dik drie en een halve minuut voorsprong. De andere vroege vluchters, waaronder Bol, reden nog ergens tussen de koploper en het aanstormende peloton. 

Mitchelton-Scott ijzersterk, favorieten wachten lang

Op de Picon Blanco moest iedereen uit zijn hok komen en dat gebeurde ook. BORA-hansgrohe begon op kop voor Grossschartner, met de andere kleppers dichtbij. Ben Hermans was de eerste die aanviel uit de groep favorieten, Simon Yates joeg het tempo niet veel later de hoogte in. Leider Grossschartner moest op 5,5 kilometer van de top lossen, eenzame koploper Adrià had daar nog 2.30 minuten over en vocht voor wat hij waard was. Rodrigo Contreras plaatste ondertussen namens Astana de volgende versnelling.

Lang was het wachten bij de grote mannen, onder een hoog tempo van Mitchelton-Scott, dat maar liefst met vier vooraan zat. Toen Jack Haig klaar was, nam Mikel Nieve over voor Yates en Esteban Chaves. De groep werd daardoor steeds kleiner. Onder meer Alejandro Valverde moest lossen, slechts tien renners zaten op 3,3 kilometer van de top nog bij de favorieten. Bij hen zat keurig Remco Evenepoel. Adrià had op dat moment nog slechts een dikke minuut voorsprong. 

Chaves valt aan, Evenepoel pareert

De favorieten moesten toen echter nog écht uit hun hok komen, waardoor de dappere man vooraan het niet leek te gaan redden. Chaves was de eerste die iets probeerde en hij kreeg Evenepoel en George Bennett met zich mee. Richard Carapaz zoog zich ook in het wiel van de voorste drie, terwijl onder meer Fabio Aru en Mikel Landa een gat moesten laten. Chaves probeerde het nóg een keer, hij bleek samen met Evenepoel en Bennett de sterkste in koers. Bij Adrià ging het licht uit en hij werd om die reden op twee kilometer van de finish ingehaald.

Het was het moment voor Evenepoel om te gaan en dit keer konden Chaves en Bennett niet mee. In razend tempo reed Evenepoel een gat van 25 seconden bij elkaar en daarmee was het over en uit. Terwijl het wonderkind zijn armen andermaal in de lucht stak, werden achter hem Bennett en Landa tweede en derde. Chaves blies zichzelf wat op en werd vierde. Laat de Giro d'Italia maar komen... (foto: Sirotti, 2019)

Uitslag etappe 3 Ronde van Burgos 2020

1. Remco Evenepoel
2. George Bennett +0.18
3. Mikel Landa +0.32
4. Esteban Chaves +0.35
5. João Almeida +0.45
6. Ben Hermans +0.52
7. Richard Carapaz ''
8. Fabio Aru +1.03
9. Joel Nicolau +1.20
10. Mikel Nieve ''

Klassement na etappe 3 Ronde van Burgos 2020

1. Remco Evenepoel
2. George Bennett +0.18
3. Mikel Landa +0.32
4. Esteban Chaves +0.35
5. João Almeida +0.45
6. Ben Hermans +0.52
7. Richard Carapaz ''
8. Fabio Aru +1.03
9. David de la Cruz +1.33
10. Mikel Nieve +1.35


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws