Van Vleuten wint in Strade Bianche met ongelooflijke comeback Algemeen nieuws

Van Vleuten wint in Strade Bianche met ongelooflijke comeback

Door Ward Hilhorst 01 augustus 2020 | 16:05


Annemiek van Vleuten heeft na een spectaculaire comeback haar titel in de Strade Bianche geprolongeerd. De Spaanse Mavi Garcia leek lang op weg naar de winst, maar met een late aanval wist Van Vleuten haar terug te grijpen.

De vrouwen begonnen direct met een hoog tempo, wat voor wat scheurtjes zorgde. Twee dames maakten gebruik van de chaos en sloegen een gat. Melissa van Neck en Giorgia Vettorello stoven ervandoor, maar de toppers roerden zich natuurlijk nog niet. Samen reden de twee binnen een paar kilometer een minuut voorsprong bijeen.

Helaas voor de twee wilden een hoop vrouwen hun benen testen op de eerste gravelstrook. Daar werden ze dus weer gegrepen, terwijl er al groepjes rensters het peloton moesten laten gaan. In aanloop naar de tweede strook konden zij allemaal weer aansluiten. Daarna bleef het even rustig, de stilte voor de storm...

Gashendel open op de stroken, rustig daartussen

Dat was anders op de derde strook. Er werd hard doorgetrokken, en er bleven nog maar veertig vrouwen over. Alle toppers waren aanwezig, maar niemand durfde de gashendel na de strook open te laten. Daardoor konden de meesten wederom terugkeren, maar zij zagen al op tegen de volgende strook. De vijfde van de acht is namelijk de langste, wel negen kilometer.

Op die strook werd er weer doorgetrokken, vooral door Anna van der Breggen en Elizabeth Deignan, waardoor er maar twintig vrouwen overbleven. Zij hadden nog ruim zestig kilometer te rijden, dus hielden ze zich na de strook weer in, om zo nog een twintigtal achterblijvers te verwelkomen. Elf rensters hadden daar geen zin in en vertrokken, maar geen enkele ploeg was met meer dan één persoon in die kopgroep vertegenwoordigd.

Van Dijk op fiets De Kort in de kopgroep

Wie er wel bij zat, was Ellen van Dijk. Omdat haar fiets op de vooravond van de koers werd gestolen, reed zij op een fiets van Koen de Kort, die aangepast was. Ook Amanda Spratt, de schaduwkopvrouw van Van Vleuten, en Lisa Brennauer zaten er bij. Garcia ook, zij besloot het even later in haar eentje te proberen. Zij sloeg een gat van twintig seconden.

Die twintig seconden werden er gauw veertig, en die veertig werden twee minuten. Van Vleuten bevond zich in het peloton, op bijna vier minuten van de Spaanse. Garcia bleef doortrappen, en doordat er achter haar niet goed werd samengewerkt werd het al snel drie minuten. Van Vleuten zat gevangen doordat haar ploeggenote bij de achtervolgers zat.

Garcia trekt door, Van Dijk laat zich zien

De fiets van De Kort deed zijn werk, Van Dijk trok een aantal keer hard door en dunde zo het groepje achtervolgers uit. Garcia trok echter ook door en haar voorsprong werd niet minder. Van Vleuten sprong tóch naar de achtervolgende groep en kreeg daar hulp van Spratt. De Australische rookte zich wel snel op, net als Van Dijk overigens. De andere vrouwen gaven niet veel hulp, dus Van Vleuten moest het voornamelijk alleen doen.

Op zeventien kilometer van de streep liet ze haar kameraden achter zich en zette in haar eentje de achtervolging op Garcia in. Met nog dertien kilometer te gaan was er nog een minuut van de voorsprong van de Spaanse over. Al snel had de Nederlandse haar tegenstreefster in beeld. Met nog een ruime zes minuten te gaan kwam ze er bij en ze trok direct door. Garcia kon het wiel houden en deed geen trap op kop.

Op dat moment leek ook Leah Thomas, de laatste achtervolgster, nog in de buurt te komen. Aangezien Garcia zich slim verschool, kon de Amerikaanse een beetje terugkomen. Toch was zij ook helemaal kapot, dus aansluiten deed ze niet. De twee begonnen aan de steile slotklim, waarop de Wageningse haar tegenstandster liet staan. (Foto: Sirotti)

Uitslag Strade Bianche vrouwen 2020:

1. Annemiek van Vleuten
2. Mavi Garcia +0.22
3. Leah Thomas +1.52
4. Anna van der Breggen ''
5. Elisa Longo Borghini
6. Marianne Vos
7. Ceclilie Uttrup Ludwig
8. Lisa Brennauer
9. Karol-Ann Canuel
10. Marta Bastianelli


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws