Carapaz verrast puncheurs op lastige aankomst in Polen, Kelderman vijfde Algemeen nieuws

Carapaz verrast puncheurs op lastige aankomst in Polen, Kelderman vijfde

Door Bram van der Ploeg 07 augustus 2020 | 16:43


Richard Carapaz heeft op briljante wijze de derde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De man van Team INEOS verraste de sprinters met een aanval in de slotkilometer, die vals plat omhoog liep. Carapaz werd niet meer achterhaald. 

Net als in de eerste twee etappes was er snel een kopgroep vertrokken. Dit keer waren het Quentin Jauregui (AG2R), Kamil Gradek (CCC), Taco van der Hoorn (Jumbo-Visma) en Patryk Stosz (Poolse selectie) die de handen ineen sloegen. In tegenstelling tot de eerste twee sprintritten wisten de vluchters dat ze een pittig parcours kregen voorgeschoteld. In totaal stonden er zeven gecategoriseerde beklimmingen op het programma. 

Fuglsang en De Gendt vallen al vroeg aan

Na vijftig kilometer koers stond er 3.10 minuten op de teller. Het ging daarbij razendsnel, ondanks de warmte en de zwaarte van het parcours. In de eerste twee uur werd tachtig kilometer afgevinkt. Vanuit het peloton bleef het ook niet lang rustig. Met nog 143 kilometer te gaan vielen Jakob Fuglsang (Astana) en Thomas De Gendt (Lotto Soudal) aan vanuit het peloton. Jonas Rutsch (EF Pro Cycling) en Maciej Bodnar (BORA) sloten niet veel later aan. 

Bodnar hield de achtervolging als eerst voor gezien en ook de rest kwam niet weg uit de greep van het peloton. Laurens De Vreese probeerde het namens Astana daarna ook nog even, maar ook hij werd uiteindelijk teruggepakt. De vier koplopers kregen niets mee van de schermutselingen achter hen. Toen de rust weer wat was teruggekeerd, hadden zij nog gewoon 2.10 minuten voorsprong in handen. Deceuninck-Quick-Step reed in het peloton op kop, met nog vijftig kilometer voor de wielen. 

Van der Hoorn blijft over, peloton begint aan finale

Toen de voorsprong onder de twee minuten daalde, besloot Van der Hoorn er een klap op te geven. Hij sloeg de rest van de kopgroep uit het wiel en verdedigde op veertig kilometer van het einde een voorsprong van 1.25 minuten. Vanuit het peloton ging Tomasz Marczynski in de aanval. De man van Lotto Soudal had een lekker tempo te pakken en kwam al snel bij vroege vluchter Stosz terecht. Alle energie die in de aanvallen werd gestopt, bleek echter voor niets, want Marczynski en Van der Hoorn werden ingerekend door het peloton.

Heel lang bleef het pak niet bij elkaar, want Nathan Haas lanceerde zichzelf namens Cofidis. Ook hij had flink wat in de tank, met 45 seconden speling op 23 kilometer van de meet tot gevolg. Bij het ingaan van drie lokale finalerondjes was het gat al een minuut. BORA-hansgrohe vond het welletjes en nam op kop van het peloton de leiding over van Deceuninck. De blauwe formatie nam op het lokale rondje weer het initiatief en met twee teams in de achtervolging was Haas teruggehaald op zeven kilometer van de meet.

INEOS neemt de kop, wie wint de rit?

Plots was het niet Deceuninck of BORA dat het initiatief overnam, maar Team INEOS dat met de volledige ploeg op kop ging rammen. Het was ook de Britse ploeg die de laatste twee kilometer op kop inging, maar meerdere treintjes zaten erachter te wachten op hun moment. Net als op de eerste en tweede dag werd het sprinten geblazen, al moest dat wel gebeuren in een oplopende slotkilometer.

In die slotkilometer moest het dus op de macht gebeuren. Te vroeg aangaan, zou een slecht idee zijn. UAE Team Emirates trok aan, maar het was Carapaz die het perfecte moment koos op 400 meter. Hij schoot weg over links en hield zijn inspanning vol tot aan de meet. Diego Ulissi kwam achter hem te laat, net als andere puncheurs. (foto: Team INEOS)

Uitslag etappe 3 Ronde van Polen

1. Richard Carapaz
2. Diego Ulissi ''
3. Rudy Molard ''
4. Jakob Fuglsang ''
5. Wilco Kelderman ''
6. Luka Mezgec ''
7. Jasper Stuyven ''
8. Ryan Gibbons ''
9. Tim Wellens ''
10. Rafal Majka '' 

Klassement na etappe 3 Ronde van Polen

1. Richard Carapaz
2. Diego Ulissi +0.04
3. Kamil Malecki ''
4. Luka Mezgec +0.06
5. Rudy Molard +0.10
6. Ryan Gibbons ''
7. Rui Costa ''
8. Rafal Majka '' 
9. Neilson Powless ''
10. Eddie Dunbar ''


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws