Richard Carapaz

Richard Carapaz is een klassementsrenners van INEOS Grenadiers. De klimmer is geboren in Ecuador en brak in 2019 definitief door met een onverwachte en knappe eindzege in de Giro d'Italia. In de Leiderstrui houdt hier het nieuws en zijn biografie bij.

Richard Carapaz

Carapaz schittert voor Movistar

Carapaz werd op 29 mei 1993 geboren en werd in 2016 prof in de WorldTour voor Movistar. Lang was hij eigenlijk helemaal geen grote meneer bij de Spaanse armada, maar in 2018 begon hij te winnen. Hij won dat jaar een rit en het eindklassement in de Ronde van Asturias en reed vervolgens, mede dankzij een knappe etappezege, naar een vierde plaats in de Giro d'Italia. Het was de editie van de strijd tussen Simon Yates, Tom Dumoulin en Chris Froome, waardoor die vierde plaats wat ondergesneeuwd werd. Carapaz wist echter wat hij in zijn mars had.

In 2019 keerde Carapaz terug in de Giro en dat deed hij door doodleuk te melden dat hij voor de eindzege wilde gaan. Samen met Mikel Landa zou hij een twee-eenheid vormen en dat bleek. Carapaz verloor in het begin van de ronde nog kostbare tijd, maar won die vervolgens dag na dag terug, ook omdat Vincenzo Nibali en Primoz Roglic constant naar elkaar zaten te kijken en Carapaz lieten rijden. Daar kregen ze spijt van, want toen Carapaz eenmaal in het roze reed, raakte hij die trui niet meer kwijt. De Ecuadoraan was ijzersterk in de derde week en bracht het roze naar de eindfinish. 

Carapaz bevestigt bij INEOS Grenadiers

Waar moesten we de eindzege van Carapaz in de Giro plaatsen? Dat was de grote vraag. De klimmer reed na de Giro in 2019 alleen nog de Vuelta a Burgos (waar hij derde werd) en stapte in bijna alle najaarskoersen af. Het kwam mede omdat Carapaz in een transfersoap was verwikkeld, die hem na lang discussiëren van Movistar naar INEOS Grenadiers bracht. Carapaz ging meer verdienen, maar sprak bij zijn presentatie toch ook de ambitie uit om nog meer grote rondes te winnen. De wielerwereld wachtte af, met bij INEOS ook Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas aan boord.

Toch kreeg Carapaz in 2020 de criticasters stil. Zijn focus verlegde van de Giro d'Italia naar de Tour de France, toen bleek dat Froome en Thomas niet fit genoeg waren voor de Ronde van Frankrijk. In de Tour groeide Carapaz in de ronde en was hij ijzersterk in de derde week. Het bleek de opmaat naar een sterke Vuelta, waar Carapaz aanvallend koerste, maar stuitte op een iets sterkere Primoz Roglic. Carapaz had zijn status als ronderenner bevestigd en met een ritzege in de Ronde van Polen bovendien een etappezege gepakt. 

In 2021 mocht Carapaz bevestigen namens INEOS Grenadiers. De Ecuadoriaan werd als één van de kopmannen naar de Tour de France gestuurd en eindigde uiteindelijk als derde in die grote ronde: zijn eerste Tourpodium ooit. Na afloop van de Tour trok Carapaz als outsider naar de Olympische Spelen in Tokio. Met een imposante versnelling in de slotfase verraste hij de concurrentie: Richard Carapaz werd op die manier de nieuwe Olympisch kampioen en mag tot en met 2024 met een gouden fiets en helm koersen. 

Richard Carapaz Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties