Richard Carapaz

Dit is de pagina over Richard Carapaz. De Ecuadoraan won in het verleden de Giro d'Italia en is de heersend olympisch kampioen. In de Leiderstrui houdt hier het nieuws en zijn biografie bij.

richard carapaz

Carapaz schittert voor Movistar

Carapaz werd op 29 mei 1993 geboren en werd in 2016 prof in de WorldTour voor Movistar. Lang was hij eigenlijk helemaal geen grote meneer bij de Spaanse armada, maar in 2018 begon hij te winnen. Hij won dat jaar een rit en het eindklassement in de Ronde van Asturias en reed vervolgens, mede dankzij een knappe etappezege, naar een vierde plaats in de Giro d'Italia. Het was de editie van de strijd tussen Simon Yates, Tom Dumoulin en Chris Froome, waardoor die vierde plaats wat ondergesneeuwd werd. Carapaz wist echter wat hij in zijn mars had.

In 2019 keerde Carapaz terug in de Giro en dat deed hij door doodleuk te melden dat hij voor de eindzege wilde gaan. Samen met Mikel Landa zou hij een twee-eenheid vormen en dat bleek. Carapaz verloor in het begin van de ronde nog kostbare tijd, maar won die vervolgens dag na dag terug, ook omdat Vincenzo Nibali en Primoz Roglic constant naar elkaar zaten te kijken en Carapaz lieten rijden. Daar kregen ze spijt van, want toen Carapaz eenmaal in het roze reed, raakte hij die trui niet meer kwijt. De Ecuadoraan was ijzersterk in de derde week en bracht het roze naar de eindfinish. 

Carapaz bevestigt bij INEOS Grenadiers

Waar moesten we de eindzege van Carapaz in de Giro plaatsen? Dat was de grote vraag. De klimmer reed na de Giro in 2019 alleen nog de Vuelta a Burgos (waar hij derde werd) en stapte in bijna alle najaarskoersen af. Het kwam mede omdat Carapaz in een transfersoap was verwikkeld, die hem na lang discussiëren van Movistar naar INEOS Grenadiers bracht. Carapaz ging meer verdienen, maar sprak bij zijn presentatie toch ook de ambitie uit om nog meer grote rondes te winnen. De wielerwereld wachtte af, met bij INEOS ook Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas aan boord.

Toch kreeg Carapaz in 2020 de criticasters stil. Zijn focus verlegde van de Giro d'Italia naar de Tour de France, toen bleek dat Froome en Thomas niet fit genoeg waren voor de Ronde van Frankrijk. In de Tour groeide Carapaz in de ronde en was hij ijzersterk in de derde week. Het bleek de opmaat naar een sterke Vuelta, waar Carapaz aanvallend koerste, maar stuitte op een iets sterkere Primoz Roglic. Carapaz had zijn status als ronderenner bevestigd en met een ritzege in de Ronde van Polen bovendien een etappezege gepakt. 

In 2021 mocht Carapaz bevestigen namens INEOS Grenadiers. De Ecuadoriaan werd als één van de kopmannen naar de Tour de France gestuurd en eindigde uiteindelijk als derde in die grote ronde: zijn eerste Tourpodium ooit. Na afloop van de Tour trok Carapaz als outsider naar de Olympische Spelen in Tokio. Met een imposante versnelling in de slotfase verraste hij de concurrentie: Richard Carapaz werd op die manier de nieuwe Olympisch kampioen en mag tot en met 2024 met een gouden fiets en helm koersen. 

Carapaz neemt afscheid van INEOS met drie ritten in de Vuelta

Na de Tour in 2021 maakte Carapaz in 2022 de Giro d'Italia weer zijn grote doel. Alles stond in het teken van een tweede eindzege. Carapaz bemachtigde na de veertiende etappe de roze trui en leek zodoende zijn doel te realiseren. Het venijn zat hem - zoals altijd in de Giro - echter in de staart. Op de laatste berg van de Giro werd Carapaz zwaar onder druk gezet door BORA-hansgrohe. Nadat Lennard Kämna op de Passo Fedaia een moordend tempo had gezet, demarreerde Jai Hindley. De volledig gesloopte Carapaz kon die aanval niet beantwoorden en verloor op de voorlaatste dag de Giro.

Carapaz sloot het seizoen echter geweldig af in de Vuelta a España. Nadat het klassement na de eerste week niet meer haalbaar bleek, verzette de Ecuadoraan zijn zinnen naar het winnen van etappes, iets wat hem tot dan toe nog niet gelukt was in de Vuelta. De andere tactiek resulteerde in maar liefst drie glansrijke ritzeges in de bergen. Als kers op de taart nam Carapaz ook de bergtrui mee naar huis. Vanaf 2023 koerst de olympisch kampioen voor EF-Education-EasyPost, waar voor hij de Tour de France wil winnen

Zware crash in Tour met Enric Mas tekent 2023 van Carapaz 

De intussen al 30-jarige Carapaz begon bij zijn nieuwe ploeg EF Education-EasyPost met een nieuwe nationale titel. De kersverse Ecuadoraanse kampioen kon de verwachtingen aanvankelijk niet inlossen met een unanieme Ronde van Catalonië en een opgave in de Ronde van het Baskenland. Nadien gaf Carapaz de concurrentie lik op stuk met  Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes, waardoor hij toch met ambities richting de Tour trok. In het Critérium du Dauphiné, de generale repetitie voor de Tour, tankte hij nog wat vertrouwen met een tweede plaats in rit twee. Carapaz moest in die Tour al snel de strijd staken na een val in de afdaling tijdens de eerste rit, waarbij hij zijn knieschijf brak. Het seizoen beëindigde hij al bij al op een positieve noot met tal van toptienplaatsen in de Ronde van Toscane, de Coppa Sabatini, de Ronde van Emilië, de Tre Valle Varesine en de Ronde van Lombardije.

Richard Carapaz Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties